112 voor doven en slechthorenden is vernieuwd

Date:

Deel bericht:

Bent u doof, slechthorend of heeft u een spraakbeperking? Dan kunt u via uw smartphone, tablet of computer een noodoproep doen bij alarmnummer 112. U kunt dit ook doen door met uw analoge teksttelefoon het alarmnummer 0800-8112 te bellen. Voor niet spoedeisende hulp kunt u bellen met 0900-1844.

Alarmnummer 112 bellen met smartphone, tablet of computer
Bent u doof of slechthorend en heeft u spoedeisende hulp nodig? U kunt dan vanaf uw computer, tablet of smartphone bellen met 112. Hiervoor heeft u Total Conversation software nodig. Met Total Conversation software kunt u bellen via tekst, spraak én beeld.

- Advertisement -

Uw zorgverzekeraar vergoedt Total Conversation in de meestal gevallen volledig. Total Conversation valt ook niet onder het eigen risico. Het gebruik van deze software is voor u dus gratis.

Op dit moment is er 1 aanbieder van de benodigde software, Signcall. U kunt de software downloaden via de website van Signcall en installeren op meerdere apparaten. De aanbieder regelt na uw aanvraag alles met uw zorgverzekeraar. Zo kunt u 24 uur per dag bellen met 112, ook als u onderweg bent.

112 bereiken via de bemiddelingsdienst
Via de bemiddelingsdienst kunt u met tekst 24 uur per dag contact leggen met het alarmnummer 112. De 112 tekst-oproep wordt dan rechtstreeks doorgezet naar 112. Daarnaast kunt u op werkdagen van 7.00 tot 20.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10.00 tot 16.00 uur via de bemiddelingsdienst door tussenkomst van een gebarentolk (beeldbemiddeling) contact leggen met het alarmnummer 112.

U kunt de bemiddelingsdienst bereiken door te bellen met het sip-adres teletolk@kpnteletolk.nl. Met een sip-adres is het mogelijk een live verbinding te maken via spraak, tekst of beeld. U kunt de bemiddelingsdienst ook bereiken met de knop ‘KPN Teletolk’ in uw Total Conversation-software.

Alarmnummer 0800-8112 voor analoge teksttelefoon
Het alarmnummer 0800-8112 is voor doven en slechthorenden ook gratis te bereiken met een analoge teksttelefoon. De analoge teksttelefoon kan niet meer worden aangeschaft, maar de dienst wordt voorlopig nog wel ondersteund door de 112 alarmcentrale. U wordt wel geadviseerd over te stappen naar Total Conversation.

Doorgeven: welke hulpdienst nodig?
Als u 112 of 0800-8112 belt met uw smartphone, tablet, computer of analoge teksttelefoon, geef dan door:

*wat er aan de hand is;
*waar er hulp nodig is;
*welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.

U informeert de alarmcentrale door te spreken of door uw bericht te typen. Bij beeldbemiddeling kunt u ook gebaren of verschillende communicatievormen combineren. Dit doet u bijvoorbeeld door een naam of adres in te typen en de rest te spreken en/of te gebaren. In de alarmcentrale leest de centralist uw melding op zijn beeldscherm.

De centralist zal u altijd antwoorden door een bericht te typen. Bij beeldbemiddeling zal de centralist spreken waarna de gebarentolk vertaalt. De centralist regelt hierna dat de hulpdiensten naar de juiste plek worden gestuurd. Dit doet hij in overleg met de meldkamer in uw regio.

BRON: Rijksoverheid.nl

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Vrachtwagen en auto botsen op Vondelingenplaat in Rotterdam, chauffeur bekneld

Rotterdam - Om 16:00 uur vanmiddag heeft zich een botsing voorgedaan tussen een vrachtwagen en een auto voor...

Moeder overleden na ongeluk, kind in woning overleden na vermoedelijk steekpartij in Boekel

Boekel/Wilbertoord - Bij een mogelijk steekincident in een woning aan de Dotterbloem in Boekel is woensdagmiddag een kind...

Explosie bij eerder beschoten woning Kerkhoflaan Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 februari is een explosief afgegaan bij een...

Raketwerpers en veel vuurwapens en drugs aangetroffen na groot onderzoek

Rotterdam - Op maandagochtend 29 januari heeft de politie in Rotterdam een grote hoeveelheid zware vuurwapens gevonden en...