Grote internationale USAR oefening Weeze Airport ( Duitsland )

Date:

Deel bericht:

Weeze – Het Urban Search And Rescue Team (USAR.NL) neemt deel aan een grote internationale oefening met verschillende landen op Trainingsbase Weeze bij Weeze Airport in Duitsland. Het USAR.NL team is vooral bekend van hun inzet bij de aardbeving in Nepal afgelopen jaar.

- Advertisement -

USAR.NL

Het USAR-team heeft vier reddingsgroepen (SAR group), een staf- en ondersteuningsgroep (Staff and Support group) en een commandogroep (Command Group). De organisatie is multidisciplinair samengesteld en bestaat uit zoek- en reddingspersoneel, verpleegkundigen en artsen, speurhondengeleiders, bouwkundigen, ondersteunend personeel en leidinggevenden. USAR.NL telt bij een inzet zo’n 60 medewerkers. Hiervoor kan geput worden uit een personeelsbestand van ca. 135 medewerkers.

De teamleden van USAR.NL zijn in hun dagelijks werk verbonden aan:

de Veiligheidsregio’s Rotterdam-Rijmond, Haaglanden, Hollands-Midden en Zuid-Holland Zuid(brandweer en ambulancediensten) de Nationale politie; het Ministerie van Defensie; Medisch Centrum Haaglanden.
Het Ministerie van Veiligheid en Justitie draagt bij aan de instandhoudingskosten van het team. Bij een inzet in het buitenland zijn de kosten voor een inzet voor rekening van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De opbouw en werkwijze van USAR.NL is afgestemd binnen de Verenigde Naties. Bij de Verenigde Naties is USAR.NL geaccrediteerd en staat zij te boek als heavy team. In de praktijk betekent dit dat USAR.NL inzetbaar is op zware en complexe reddingsoperaties.

Materieel

USAR.NL is zodanig toegerust dat het beroep op de lokale hulpbronnen rond de plaats van de ramp beperkt blijft. Hiervoor heeft het USAR.NL team de beschikking over een trailer met het nodige materieel om voor de periode van 10 dagen self-supporting te zijn. In deze trailer zitten ook alle benodigdheden om zoek- en reddingsacties uit te voeren. Als USAR.NL per vliegtuig arriveert, zijn alleen aanvullende transportmiddelen en de eventuele inzet van derden (bijvoorbeeld tolken) noodzakelijk. De ambassade van Nederland in het getroffen land vervult hierbij een belangrijke rol.

Bij binnenlandse inzet kan binnen enkele uren na alarmering geprofiteerd worden van de volle inzet van alle expertises en reddingsmiddelen van USAR.NL. Denk daarbij aan zware ketting- en ringzagen voor gewapend beton (tot 380 mm), camera’s op telescooparmen en hydraulisch stut- en stempelmateriaal. De specialisten zijn getraind in en hebben ervaring met het werken in instortingen, puinhopen en instabiele gebouwen. Waar reguliere hulpverleners tegen de grenzen van hun kennis/ervaring en materiaal aanlopen, biedt USAR.NL uitkomst.’

 

Foto’s en tekts : Jelle Swets / Emergency-photo.nl

 

USAR Weeze 2 USAR Weeze 3 USAR Weeze 5 USAR Weeze 6 USAR Weeze 9 USAR Weeze 11 USAR Weeze 13 USAR Weeze 16 USAR Weeze 20 USAR Weeze 22

USAR Weeze 26

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Drugslab 5e Industriestraat in Vlaardingen ontmanteld

Vlaardingen - Een groot drugslab in een bedrijfspand aan de 5e Industriestraat in Vlaardingen is woensdag door een...

Overvallers slaan op de vlucht na mislukte overval Oudendijk Rotterdam

Rotterdam Dinsdag aan het eind van de middag heeft er een overval plaatsgevonden. De overval werd gepleegd door twee...

Acht jaar celstraf voor doodrijden gezin op tweede kerstdag in Rotterdam

De rechtbank heeft acht jaar celstraf opgelegd aan Suraj A. (30) voor het doodrijden van een gezin in...

Automobilist overleden nadat vrachtwagen achterop file botst op A15 bij Gorinchem

Gorinchem - Maandag 15 april is een automobilist om het leven gekomen bij een ongeval op de A15...