Brandweer had mogelijk opkomst problemen bij brand Hellevoetsluis

Date:

Deel bericht:

Hellevoetsluis – De Brandweer in Hellevoetsluis had in de nacht van donderdag op vrijdag mogelijk problemen met de opkomst van het vrijwillig personeel. Dit meldde een betrouwbare maar verder anonieme bron aan de redactie. Omstreeks 01.37 werd de uitslaande en uiteindelijk fatale brand gemeld waarop er meerdere eenheden moesten uitrukten.

Één van de voertuigen het Snelle Interventie Voertuig (SIV) rukte snel uit en was binnen de gestelde norm van 8 minuten ter plaatse. Bij een melding van een gebouwbrand wordt er ook een groot blusvoertuig meegestuurd ter ondersteuning aan de SIV die voorzien is van een tweemans bezetting. Echter had het korps problemen om deze snel uit te laten rukken. Bronnen melden ons dat het voertuig uiteindelijk pas na 12 tot 15 minuten ter plaatse was doordat er geen leidinggevende van het voertuig kwam opdagen. Het voertuig is uiteindelijk omstreeks 01.45 uur  zonder leidinggevende uitgerukt naar het brandadres. Ook het redvoertuig een Hoogwerker bleef in de kazerne staan omdat er geen personeel voor opkwam. Hiervoor is uiteindelijk een eenheid uit Spijkenisse uitgerukt.

- Advertisement -

Als extra eenheden kwamen de blusploegen van Rockanje en Brielle ter plaatse om te ondersteunen bij de grote uitslaande brand. Vroeger had Hellevoetsluis hier nog een tweede blusvoertuig voor.

Geen continubezetting meer door bezuinigingen
In het verleden was er sprake van een soort regeling voor vrijwilligers. Zij werden dan in groepen ingedeeld en kregen een vergoeding om bijvoorbeeld een week beschikbaar te blijven in het dorp om uit te kunnen rukken. Zij moesten dan zorgen dat op tijd op de kazerne zijn en kunnen uitrukken voor een 112-melding.

Veel regio’s rijden tegenwoordig met Snelle Interventie Voertuigen. Deze kleine brandweerauto’s worden bezet door twee brandweermannen. De vakvereniging van de Brandweer is hier al langer een strijd over aan het voeren en vindt de inzet van het voertuig bij grotere incidenten als woningbranden onzin. Het voertuig is niet ingericht om bijvoorbeeld een felle brand te blussen. Zij hebben bijvoorbeeld maar 200 liter water waar een groot blusvoertuig al snel 1500 liter water bij zich heeft.

Aanrijtijden worden in het algemeen langer
Doordat er in de afgelopen jaren diverse kazernes worden gesloten worden ook de aanrijtijden langer. Dit houdt in dat de hulp voor extra mankracht van verder weg moet komen. Daarnaast is het drukker op de weg wat ook voor vertraging zorgt. Een brandweerauto moet met een spoedmelding binnen acht minuten ter plaatse zijn.

Slachtoffers hadden geen overlevingskans
Ondanks de opkomstproblemen hadden de slachtoffers van de fatale brand geen schijn van kans. Bij aankomst van het eerste voertuig was de brand al in een zeer ver gevorderd stadium. Het pand was dan ook niet meer te betreden vanwege de intense vlammen. Wel heeft de inzet van het Snelle Interventie Voertuig gezorgd voor een snelle ontruiming van de naastgelegen woningen en hebben zij een goede inventarisatie kunnen doen om extra personeel ter plaatse te krijgen.

Een woordvoerster Veiligheidsregio vertelde met bovenstaande bezig te zijn en dit te onderzoeken. Op dit moment kunnen de feiten nog niet ontkent worden.

20160520015739

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Uitslaande flatbrand aan Arrheniusweg in Rotterdam

Rotterdam - Woensdagochtend 24 april is een uitslaande brand uitgebroken in een flat aan de Arrheniusweg. Mede omdat...

Aanhouding na melding steekpartij Brede Hilledijk Rotterdam

Rotterdam - Op de Brede Hilledijk is vanavond rond 19.45 uur een melding van een steekpartij geweest. De...

Kind bekneld tussen dakluik van dakterras Maashaven Noordzijde Rotterdam

Rotterdam - Op het dakterras van woningen aan de Maashaven Noordzijde is vanavond rond 17.33 uur een kind...

Beknelling na ongeval op A15 bij Rotterdam, vertraging voor verkeer richting Europoort

Rotterdam - Dinsdagochtend 23 april is de A15 deels afgesloten na een ongeval tussen een vrachtwagen en een...