Defensie oefent terreur in Rotterdamse Haven

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Tijdens de oefening ‘De Keten Bekeken’ dreigden vandaag op meerdere plekken in Rotterdam aanslagen met ‘vuile’ bommen. Aan CBRN-eenheden (chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair) en explosievenruimers van de landmacht, de politie en andere hulpdiensten de taak om dat te voorkomen.

Militairen van het ontsmettingspeloton ontdoen zich van hun luchtdichte pakken. Rechts militaire voertuigen. Links op de achtergrond havenkranen.Toon opties
Een interventie-eenheid hield vanochtend vroeg een busje met verdachten aan op de A15. Hierbij trof de politie-eenheid ontstekers aan. Vervolgonderzoek leidde tot een inval op een bedrijventerrein in het Botlek-gebied.

- Advertisement -

Explosieven met chemicaliën
Oefenleider majoor Mark Heikoop: “Omdat het ging om een incident met middelen om een aanslag te plegen, riepen de civiele diensten onze hulp in. De CBRN-response-eenheid ging er samen met een EOD-ploeg op af. De militairen troffen explosieven met chemicaliën aan. Na het ontmantelen door de EOD’ers, onderzocht de response-eenheid onder meer de gebruikte middelen.”

In luchtdichte pakken
De ontwikkelingen volgden elkaar in hoog tempo op. Terwijl het ene onderzoek nog bezig was, kwam het bericht binnen dat 2 personen zich hadden opgeblazen. Omdat ook hier mogelijk sprake was van besmetting met CBRN-stoffen, kwam het ontsmettingspeloton in actie. Heikoop: “Uit signalen, zoals ademhalingsproblemen bij omstanders, leek ook hier een chemisch goedje gebruikt. Onze mensen gingen er daarom op af in luchtdichte pakken.

Aan de oefening deden zo’n 600 militairen, agenten, brandweerlieden en medewerkers van de ambulancedienst, het Havenbedrijf en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond mee. Bij grote incidenten is het essentieel dat de verschillende hulpdiensten en andere betrokkenen elkaar kennen en op elkaar zijn ingespeeld. Om de oefening zo realistisch mogelijk te trainen, werd gebruik gemaakt van figuranten en oefenmunitie.

Taalprobleem tijdens nationale oefening
Heikoop: “Defensie is nodig voor een deel van de keten waarmee de overheid incidenten bestrijdt. Die keten bekeken we vandaag en vooral hoe het nog beter kan. Dat geldt bijvoorbeeld voor het delen van informatie. Een bedrijf liet de melding van een verdachte situatie bij een commandopost doen door een Portugese medewerker. De Rotterdamse haven is natuurlijk hartstikke internationaal, dus dan loop je tijdens een nationale oefening tegen een taalprobleem aan. Dat nemen we mee in de evaluatie om te zorgen dat de protocollen de volgende keer weer net wat beter zijn.”

‘De Keten Bekeken’ maakt deel uit van een 3-daagse training die verder gaat op 12 en 14 oktober in het Trainingscentrum CBRN in Vught

Foto : Defensie

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Wandelaar valt in sloot in Ridderkerk

Ridderkerk - Woensdagochtend 27 maart rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden waar een wandelaar op een...

Bestuurder van bestelbus schept fietster bij uitrijden parkeervak, vrouw gewond Grote Visserijstraat Rotterdam

Rotterdam - Dinsdagmiddag 26 maart rond 17.00 uur heeft er op de Grote Visserijstraat in Rotterdam een ongeval...

Gewonde na uitslaande brand Beverstraat Rotterdam

Rotterdam - Bij een felle brand aan de Beverstraat in Rotterdam-Feijenoord zijn afgelopen nacht een aantal mensen gewond...