Criminelen mogelijk in het bezit van C2000 portofoons

Date:

Deel bericht:

De kans bestaat dat criminelen in het bezit zijn van de zogenoemde politieportofoons. De politie zou nauwelijks zicht hebben op het grote aantal C2000-portofoons die in omloop zijn onder de agenten. Er zou bijvoorbeeld niet worden bijgehouden of agenten die uit dienst treden hun portofoon wel hebben ingeleverd. Dit alles zou zijn ontstaan door een gebrekkige registratie van de portofoons. Hierdoor ontstaat de kans dat diefstal en vermissing niet wordt opgemerkt.

Er is nauwelijks een controle op de juistheid en volledigheid van de administratie. Zo is bijvoorbeeld het personeelssysteem van de politie niet gekoppeld aan het systeem waarin de portofoon is geregistreerd. Als een agent dan bijvoorbeeld van functie wisselt moeten zijn gespreksgroepen mogelijk worden aangepast. Dat er geen controle zou zijn, komt mogelijk door de complexheid van het systeem en het grote aantal portofoons. De ontdekking werd gedaan door de Auditdienst Rijk in een recent verschenen rapport.

- Advertisement -

Wie gebruiken er een C2000 portofoon en waarvoor
De politie gebruikt uitsluitend het C2000 systeem om met een portofoon te praten over gevoelige informatie. Denk daarbij aan opsporingsmogelijkheden en bijvoorbeeld het controleren van NAW-gegevens of andere privé gevoelige gegevens. De ambulancedienst gebruikt het systeem om medische informatie te delen met de meldkamer. Zo kan er effectief gewerkt worden tijdens het incident. De brandweer brengt over het algemeen alleen informatie naar buiten die in het publiekelijke domein gebeuren. De politie ging juist van het openbare netwerk over naar een gesloten systeem om veilig gesprekken te kunnen voeren. Het bezit van een politieportofoon is daarom ook strafbaar gesteld en wordt behandeld als een misdrijf.

In Limburg eerder portofoon verkocht aan criminelen
Eind vorig jaar werd er door een Limburgse agent een portofoon doorverkocht. De agent kreeg er enkele duizenden euro’s voor. Criminelen konden stiekem meeluisteren met agenten, de recherche en de meldkamer. Zo bleven zij goed op de hoogte van aanstaande politieacties en konden ze vluchten alvorens agenten waren gearriveerd.

Controle
Demissionair minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie heeft zich inmiddels uitgesproken of de kwestie. Hij laat weten dat het zicht op C2000-randapparatuur snel moet worden verbeterd. Zo moet de registratie van portofoons beter worden en stelselmatig worden gecontroleerd. Ook wil hij erop toe zien dat de politie het gebruik van de portofoon door de korpsleiding streng wordt gecontroleerd.

 

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Schade aan woningen na explosie Kruisdijk Poortugaal

Poortugaal - Vrijdagavond 19 april rond 21.37 uur heeft er een explosie plaatsgevonden aan de Kruisdijk in Poortugaal....

Geparkeerde auto vliegt in brand Nieuwpoortweg Schiedam

Schiedam - Vrijdagavond 19 april omstreeks 18:00 is er brand uitgebroken in een voertuig aan de Nieuwpoortweg in...

Brand in kruipruimte van woning na het branden van onkruid Oberonhof Hoogvliet

Hoogvliet Rotterdam - In de kruipruimte van een woning aan de Oberonhof in Hoogvliet is Vrijdagavond brand uitgebroken....

Elektrische fiets vliegt in de brand, brandweer weet erger te voorkomen Justus van Effenlaan Waddinxveen

Waddinxveen - Vrijdagmiddag 19 april omstreeks 17:43 is er brand uitgebroken in een tuinhuisje aan de Justus van...