zaterdag, januari 23, 2021

GRIP 4: Brand Moerdijk Chemie-pack

MOERDIJK – Bij het bedrijf Chemie-Pack op industrieterrein Moerdijk woedt een enorme brand met grote rookwolken en steekvlammen tot veertig meter hoog. De rook is mogelijk giftig en drijft naar Zuid-Holland waar de hoogste alarmfase geldt. Er is nog niets bekend over eventuele slachtoffers. Omroep Brabant Radio is rampenzender.Op dit moment is er een incident van GRIP-niveau 4 in Moerdijk, diverse verzamelpunten voor de hulpdiensten zijn ingesteld in onder andere Strijen, Dordrecht en Rotterdam. De brand die om half drie uitbrak, woedt aan de Vlasweg. Het bedrijf met ongeveer 50 medewerkers bewerkt en verpakt chemische producten voor de rubberindustrie, landbouw en verfindustrie.

Volgens een brandweerman is het ‘levensgevaarlijk spul’ wat in de rook zit. Dat zegt ook een werknemer van Chemie-Pack, die niet voor camera wil reageren. Volgens medewerkers is bij het bedrijf 400.000 liter zwaar kankerverwekkende chemisch materiaal opgeslagen. Totaal liggen er 26 producten opgeslagen in het bedrijf. In de wijde omgeving zijn vlammen van tientallen meters hoog te zien. Ook zijn er gigantische steekvlammen van wel 40 meter hoog. De enorme laaghangende rookwolken boven het dorp Moerdijk drijven ook al richting Dordrecht, Sliedrecht en Hollandsch Diep en Hoeksche Waard. Op satellietbeelden is vanaf half drie een rookpluim te zien. Op last van de hulpdiensten is het scheepvaartverkeer op het Hollandsch Diep stilgelegd. Het Hollandsch Diep stroomt ten noorden van het industrieterrein. De afslagen naar Moerdijk vanaf de snelweg A17 zijn afgesloten. De politie bekijkt nog of de naburige A16 ook wordt afgesloten. De brandweer zegt dat de Moerdijkbrug mogelijk wordt afgesloten, als de rook zich richting het oosten blijft uitbreiden.

Het is vooralsnog onduidelijk of de rook gevaarlijk is. Er zijn op dit moment tussen de 200 en 300 brandweerlieden aan het werk. De Luchtmacht heeft met 3 crashtenders van luchthavens Woensdrecht en Gilze-Rijen hulp geboden. De meeste rook verspreid zich richting Dordrecht en de Hoeksche waard. Ook RTV Rijnmond is rampenzender. In Brabant is er opgeschaald van GRIP 2 naar GRIP 3 en bij de meldkamer van de VRR in Rotterdam is op dit moment overleg of er gevaar dreigt voor Rotterdam-Rijnmond. De brandweer is samen met de DCMR aan het meten in Rotterdam-Rijnmond is er gevaarlijke deeltjes samen met de regen is naar beneden gekomen.

Lees meer voor de laatste update’s !

UPDATE 22:00 : De brandweer gaat het vuur in Moerdijk rond deze tijd met een grootscheepse blus-aktie te lijf. Daardoor kan er een enorm grote rookwolk ontstaan. Het is nog onduidelijk wat daarvan de gevolgen kunnen zijn. De grote aktie is nodig, omdat het vuur in Moerdijk weer is opgelaaid. Volgens de politie staat een kantoorruimte van het bedrijf Chemie-Pack in brand. Opnieuw zijn er vlammen van tientallen meters hoog te zien. Het zou nog zeker een uur duren voordat de brand geblust kan zijn
Door het oplaaien van het vuur worden de aanwezige journalisten nu ook op een grotere afstand gehouden. Eerder op de dag konden ze nog vrij rondlopen op de plek van de brand.
De brandweer begint om half 11 vanavond de tegenaanval, de bedoeling hier van is er een waterdeken ontstaat die de temperatuur dramatisch omlaag brengt. Hopelijk dat de brand minder gaat worden, Hierdoor onstaat een gigantische rookwolk, omdat het onduidelijk is wat richting de enorme rookwolk op gaat word de A16 tussen Dordrecht/Zwijndrecht afgesloten. Het trein verkeer is waarschijnlijk tot 1uur rond Dordrecht afgesloten, dit ligt aan de ernst van de brand. De brand bestrijden gaat zeker 2uur duren. De rook kan irritatie veroorzaken op de huid en in de ogen, de brandweer verzoekt ieder in de woonplaatsen van inwoners van Moerdijk, Hoeksche Waard, Alblasserwaard en Zwijndrechtsewaard de ramen en deuren dicht te doen. Eerder vanavond leek het erop dat de brand het kantoorpand zou besparen, sinds een paar uur is ook dit kantoor in brand gevlogen, omliggende bomen zijn gekapt voor brandgevaar. De brandweer is onzeker of Rotterdam Rijnmond en omstreken gevaar lopen voor de rook. Door de enorme hitte zijn auto’s op de parkeerplaats volledig afgebrand. Blijf de update’s volgen !

UPDATE 22:30 : De brandweer begint over enkele minuten de tegenaanval, de temperatuur van de brand zou hier door minder worden waardoor de brand beter te bestrijden valt. Dit zorg echter wel voor enorme rookwolken. Iedereen die in de buurt woont van Dordrecht moet de deuren en ramen sluiten. De rook kan gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid, dit kan irritatie zorgen aan de luchtwegen / ogen en de huid.
Mocht u last krijgen de prikkelende ogen was u ogen onder de kraan met koud water, problemen aan de luchtwegen kunnen bestreden worden door een nat washandje op uw tong te leggen. De luchtalarmen gaan nu nogmaals in de regio Dordrecht af om iedereen te waarschuwen. De A16 zal in een straal van 10-15km afgesloten worden, de brand op het terrein zelf is voor een groot deels onder controle . Het kantoor van het bedrijf staat echter nog altijd in brand.

UPDATE 23:31 : De Brandweer heeft besloten om niet over heel het bedrijf een “blusdeken” te leggen. Maar alleen het deel wat momenteel onder controle is, Momenteel is het te gevaarlijk om alles in 1x te blussen. De vlammen zijn op delen van het terrein te intens voor de “blusdeken”. Iedereen moet nog steeds rekening houden met enorm veel rook overlast!, tref maatregelen door deuren/ramen te sluiten. Schakel ook eventuele airco uit.

UPDATE 23:43 : De brandweer is omstreeks kwart voor 11 begonnen met het bestrijden met de brand door een zogenaamde ” blusdeken ” neer te leggen op de brand. De bedoeling is dat de temperatuur daalt zodat de brand beter te blussen valt. De brandweer zet nu alle mogelijke materiaal in om het deel wat nu onder controle is uit te krijgen, dit met behulp van crashtenders van de luchtmacht en schuimblusvoertuigen. De brandweer heeft hulp gekregen van specialiste in industriele branden, dit team komt uit Hoogvliet en de Botlek. Het kantoorgebouw word nog niet belaagd met de ” blusdeken ” .

UPDATE 6Jan 8:40 : De brandweer heeft de brand nu grotedeels onder controle, Er branden nu nog kleine brandhaarden op het terrein. De brandweer moet wel afstand houden met het nablussen van de brand, Volgens een woordvoerder van de brandweer op de locatie ligt er in een loods nog 100 ton gereed product chemische stoffen. Vooralsnog gaat de brandweer er van uit dat deze geen vlam vat. Toch blijft er een kleine kans dat dit wel gebeurd. De brandweer zal nog uren bezig zijn met het nablussen van de brand.
De brandweer is momenteel bezig om de panden die in brand hebben gestaan te slopen om dichterbij de brand te komen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven begint een onderzoek naar de brand. Dat heeft een woordvoerder van de raad woensdagavond gezegd. De eerste gegevens worden al verzameld.

De onderzoekers kijken naar de oorzaak en achtergronden van de brand en naar de crisisbestrijding, aldus de zegsman.

UPDATE 6Jan 12:00 : De brandweer heeft uit voorzorg 8 bedrijfen moeten sluiten i.v.b. brandgevaar en overlast door de rook. De brandweer zal de gehele dag bezig zijn om na te blussen, omdat het nog onveilig is moeten de brandweerlieden met uiterste zorg te werk gaan. Burgemeester Arno Brok van Dordrecht deed tijdens een persconferentie een dringend beroep op de inwoners van Zuid Holland Zuid om geen groenten en fruit uit eigen tuin te eten. kinderen niet op speeltoestellen te laten spelen. Ook word het aangeraden om huisdieren binnen te laten. Dit voor roet gevaar, er kunnen op sommige plaatsen deeltjes roet vallen, deze kunnen gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid omdat deze klachten veroorzaken zoals irritatie en luchtwegen problemen. Volgens burgemeester Peter van der Velden is het nog onduidelijk hoe de brand onstaan is.

UPDATE : 6Jan 16:30 : Uit de eerste meetresultaten van de grote brand in Moerdijk zijn geen verontrustende metingen gedaan. Volgens Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de milieuongevallendienst zijn er geen hoge concentraties Benzeen,tolueen,ethylbenzeen, en koolwaterstoffen vrij gekomen tijdens de brand. Wel krijgen de gemeentes van o.a. Gouda,Dordrecht en Rotterdam telefoontjes van roetdeeltjes die op straat liggen. Omdat dit de eerste metingen zijn word ten strengste aangeraden om niet onnodig naar buiten te gaan voor een lange tijd, kinderen binnen te houden en geen groente uit eigen tuin te eten tot dat er definitieve metingen zijn gemaakt. Mocht u last krijgen van prikkelende ogen/irriterende huid maak dan een afspraak bij uw huisarts.

UPDATE 7 Jan : De brandweer heeft de brand in moerdijk na ruim 30.5uur uit, totaal hebben er ruim 300 brandweerlieden de brand bestreden. De oorzaak van de brand is echter nog onduidelijk. De brandweer controleert nu met warmtebeeld camera’s of er nog brandhaarden zijn, er is altijd kans dat er iets oplaait volgens de brandweer.
De brandweer zal vannacht nog bezig zijn om controleren of alles daadwerkelijk uit is.

Related Articles

Kolossaal jacht verplaatst over nauwe waterwegen in regio

0
Regio - Vandaag heeft een groot jacht op de Zuid-Hollandse wateren de nodige koppen laten...

Uitslaande brand verwoest woning Bijster Hoogvliet

0
Hoogvliet - Een woning aan het Bijster in Hoogvliet is zaterdagmiddag op de begane grond...

Herinnering: Vanaf vanavond geldt de avondklok

0
Vanavond vanavond 21.00 uur is de avondklok in Nederland van kracht. In dit artikel zetten...

Laatste Nieuws

Stay Connected

9,208FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg