Brandweer ‘blust’ flinke schoorsteenbrand

dinsdag 8 februari 2011 19:00

SCHIEDAM – Dinsdagmiddag even na half 5 komt er bij de brandweer een melding binnen van een gebouwbrand aan de Graaf Florisstraat in Schiedam-West. Ter plaatse blijkt het te gaan om een schoorsteenbrand. De brand was in de omgeving goed te ruiken en er komt behoorlijk veel rook uit de schoorsteen. De tankautospuit van Schiedam en van kazerne Laanslootseweg worden ter plaatse gevraagd, even als de ladderwagen van kazerne Frobenstraat, omdat de Schiedamse hoogwerker op dat moment al voor een melding in Vlaardingen is.

De Schiedamse spuitgasten zijn als eerste ter plaatse en gaan direct de woning binnen. Bij aankomst van de ladderwagen is deze meteen opgesteld om de schoorsteen te gaan vegen. Een schoorsteenbrand ontstaat door veel opgehoopt roet, wat vlam vat. Bij zo’n brand komt net zoals hier veel rook vrij. Blussen is geen geschikte optie, omdat het water omgezet word in vele liters stoom, waardoor de schoorsteen kan ontploffen. Met een ramoneur word de schoorsteen geveegd. Dit is een stuk gereedschap dat bestaat uit stalen stukjes kettingen en stalen ronde borstels.

Door deze op en neer te halen in de schoorsteen worden de brandende roet deeltjes van de schoorsteenwand afgeslagen. Deze worden vervolgens opgevangen door brandweermannen beneden, en verder afgeblust.

Foto’s : Jasper Warmderdam

 

 

Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

0 reacties

Brandweer ‘blust’ flinke schoorsteenbrand
Schrijver:

 

 

SCHIEDAM – Dinsdagmiddag even na half 5 komt er bij de brandweer een melding binnen van een gebouwbrand aan de Graaf Florisstraat in Schiedam-West. Ter plaatse blijkt het te gaan om een schoorsteenbrand. De brand was in de omgeving goed te ruiken en er komt behoorlijk veel rook uit de schoorsteen. De tankautospuit van Schiedam en van kazerne Laanslootseweg worden ter plaatse gevraagd, even als de ladderwagen van kazerne Frobenstraat, omdat de Schiedamse hoogwerker op dat moment al voor een melding in Vlaardingen is.

De Schiedamse spuitgasten zijn als eerste ter plaatse en gaan direct de woning binnen. Bij aankomst van de ladderwagen is deze meteen opgesteld om de schoorsteen te gaan vegen. Een schoorsteenbrand ontstaat door veel opgehoopt roet, wat vlam vat. Bij zo’n brand komt net zoals hier veel rook vrij. Blussen is geen geschikte optie, omdat het water omgezet word in vele liters stoom, waardoor de schoorsteen kan ontploffen. Met een ramoneur word de schoorsteen geveegd. Dit is een stuk gereedschap dat bestaat uit stalen stukjes kettingen en stalen ronde borstels.

Door deze op en neer te halen in de schoorsteen worden de brandende roet deeltjes van de schoorsteenwand afgeslagen. Deze worden vervolgens opgevangen door brandweermannen beneden, en verder afgeblust.

Foto’s : Jasper Warmderdam

 

 

Share This

Deel dit!

Deel het bericht met al je vrienden!