Spectaculaire wolk trekt over regio Rijnmond (Shelfcloud)

donderdag 7 juli 2011 23:37

HOOGVLIET – Donderdagavond trok er rond half 10 een spectaculaire wolk over de regio, de wolk trok veel bekijks aan van mensen.

De wolk (de zogeheten shelfcloud) kwam vanuit Frankrijk en trok vervolgens via Zeeland onze regio binnen. Een shelfcloud is een wolk die om z’n eigen as heen draait, en bestaat uit warme en koude lucht. De koude lucht onder aan de wolk word als het ware omhoog gezogen door de warme lucht bovenaan de wolk, dit als gevolg dat het voorste deel naar boven draait. Dit geeft soms fraaie luchten die angstaanjagend kunnen overkomen. Een shelfcloud is een voorkeursplaats voor windhozen om te ontstaan.

Omdat de atmosfeer onstabiel is en er draai bewegingen voordoen kunnen er windhozen ontstaan. Vaak blijft het in Nederland bij een tuba , dit is een beginnend windhoosje die niet in aanmerking komt met de grond. Deze shelfcloud was van een onweersrestant uit Frankrijk.

Hier onder enkele plaatjes “Genomen vanuit Hoogvliet richting Spijkenisse”

Foto’s : Robin Veerman / VRR112

 

Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

0 reacties

Spectaculaire wolk trekt over regio Rijnmond (Shelfcloud)
Schrijver:

 

 

HOOGVLIET – Donderdagavond trok er rond half 10 een spectaculaire wolk over de regio, de wolk trok veel bekijks aan van mensen.

De wolk (de zogeheten shelfcloud) kwam vanuit Frankrijk en trok vervolgens via Zeeland onze regio binnen. Een shelfcloud is een wolk die om z’n eigen as heen draait, en bestaat uit warme en koude lucht. De koude lucht onder aan de wolk word als het ware omhoog gezogen door de warme lucht bovenaan de wolk, dit als gevolg dat het voorste deel naar boven draait. Dit geeft soms fraaie luchten die angstaanjagend kunnen overkomen. Een shelfcloud is een voorkeursplaats voor windhozen om te ontstaan.

Omdat de atmosfeer onstabiel is en er draai bewegingen voordoen kunnen er windhozen ontstaan. Vaak blijft het in Nederland bij een tuba , dit is een beginnend windhoosje die niet in aanmerking komt met de grond. Deze shelfcloud was van een onweersrestant uit Frankrijk.

Hier onder enkele plaatjes “Genomen vanuit Hoogvliet richting Spijkenisse”

Foto’s : Robin Veerman / VRR112

 

Zwaargewonde na schietpartij Zijde Boskoop

Zwaargewonde na schietpartij Zijde Boskoop

Boskoop - In een woning aan de Zijde in Boskoop is afgelopen nacht een persoon zwaargewond geraakt na een schietpartij. Het slachtoffer raakte dusdanig zwaargewond dat hij met een spoedtransport naar het ziekenhuis is gebracht en direct moest worden geopereerd. Voor...

Share This

Deel dit!

Deel het bericht met al je vrienden!