Gemeente Zwijndrecht plaatst zonnepanelen

Date:

Deel bericht:


Zwijndrecht – De gemeente Zwijndrecht plaatst samen met HVCenergie ruim 400 zonnepanelen op gemeentelijke panden, zoals basisscholen, gymzalen, enz. De zonnepanelen voorzien volledig in de elektriciteitsvraag van deze panden. 100% eigen zonnestroom als duurzame energieopwekking. Om deze stap te onderstrepen wordt op maandag 15 oktober om 09.30 uur een overeenkomst ondertekend en ontvangt Henk Mirck (wethouder duurzaamheid) symbolisch het eerste zonnepaneel uit handen van Dion van Steensel, directeur HVC.

- Advertisement -

Kosteloos

Dit bijzondere project kost de gemeente niets. HVC investeert in de zonnepanelen en krijgt in ruil daarvoor 20 jaar lang de stroomopbrengsten. HVC onderhoudt de panelen en vervangt indien nodig de omvormers. Na 20 jaar zijn de panelen van de gemeente en wekken nog jaren lang energie op. Deze vorm van samenwerking is uniek in Nederland.

De partijen hopen dat andere gemeenten, bewoners en bedrijven het voorbeeld volgen. “Het is belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan een duurzame toekomst”, aldus wethouder Mirck.

Panden

Wethouder Mirck licht verder toe hoe de keus voor de panden tot stand kwam: “Zonnepanelen op woningen verdienen zich sneller terug dan op de meeste bedrijfspanden. Dat komt doordat grote energieverbruikers minder energiebelasting betalen. Om toch nu al een grote stap te kunnen zetten op de eigen panden hebben wij samen met HVC panden geselecteerd waar de zonnepanelen zich al wel terugverdienen. Dat zijn panden waar het elektriciteitsgebruik relatief laag is, met een dak dat groot genoeg is”.

Milieuvoordeel

Het milieuvoordeel is enorm. Met deze 400 panelen wordt ca. 90.000 kWh per jaar opgewekt, wat vergelijkbaar is met het elektriciteitsverbruik van 25 woningen. Daarnaast draagt deze vorm van energieopwekking bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot:

 

Aantal kWh opwek per jaar

 

88.483

 

KG CO2 per jaar

 

       52.826

 

Vergelijkbaar met de uitstoot van

 

       20.475

liter Diesel verbranding

Vergelijkbaar met de opname van

 

 2.401

bomen

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

Gerelateerd