Mega internetoplichter gepakt

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Rechercheurs van de politie Rotterdam-Rijnmond hebben maandag 26 november een 20-jarige man uit Spijkenisse aangehouden. Hij wordt ervan verdacht tientallen, mogelijk zelfs honderden mensen, te hebben opgelicht. De man bood goederen aan via het internet, maar leverde ze niet. Politie en OM denken dat hij zo tienduizenden euro’s ‘verdiend’ heeft. De politie kwam de man op het spoor na een aangifte in augustus 2011 in Spijkenisse. Iemand had op internet een playstation ter waarde van 135 euro gezien en besteld. De verkoper was betrouwbaar overgekomen, onder andere doordat hij gebruik maakte van een Nederlandse meisjesnaam. De goederen konden opgehaald worden. Omdat de ‘verkoopster’ ver weg woonde, kozen kopers ervoor de goederen te laten opsturen. Na betaling werd er echter niet geleverd.

- Advertisement -

De recherche in Spijkenisse legde de aangifte voor aan het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting dat is ondergebracht bij politie en OM in Haarlem. Dit meldpunt kon door verschillende gegevens te combineren, uiteindelijk ruim 250 benadeelden traceren uit het hele land traceren. Van hen had niet iedereen aangifte gedaan. Uit het onderzoek is gebleken dat de man uit Spijkenisse aanvankelijk zijn eigen bankrekening gebruikte. Later maakte hij gebruik van bankrekeningen van vrienden en kennissen. In het dossier komen nu 63 verschillende namen voor. Politie en OM onderzoekt of deze mensen nog vervolgd worden. De man probeerde zijn sporen op het internet uit te wissen door gebruik te maken van internetadressen van mensen die hun draadloos internet niet beveiligd hadden.

Maandag werden ook nog vijf anderen aangehouden. Zij worden er alle vijf van verdacht hun bankrekening ter beschikking te hebben gesteld, al dan niet tegen betaling. Deze vijf, vier mannen en een vrouw tussen de 19 en 24 jaar oud en afkomstig uit Spijkenisse, Bergschenhoek en Capelle aan den IJssel, zijn inmiddels door de officier van justitie weer op vrije voeten gesteld. Ook zij blijven verdachte. De 20-jarige verdachte is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem voor 14 dagen in bewaring stelde.

Politie en OM benadrukken dat dergelijke oplichtingszaken te voorkomen zijn. Mensen die via internet spullen kopen, worden geadviseerd altijd zoveel mogelijk gegevens na te gaan en geen geld over te maken als de spullen nog niet ontvangen zijn. Wordt iemand toch slachtoffer, dan wordt aangeraden aangifte te doen bij de politie. Daarnaast is het van belang melding te maken bij de site waar de ,,aankoop” is gedaan, of bij het landelijk meldpunt.

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Verkeerschaos na ernstig ongeluk Hartelbrug Spijkenisse

Spijkenisse - Maandagochtend 19 februari rond 10.07 uur heeft er een ernstig ongeval plaatsgevonden. Het ongeval vond plaats aan...

Aanhouding en auto’s in beslag genomen na drugshandel Brielle en Spijkenisse

Spijkenisse / Brielle - Na een uitgebreid onderzoek zijn dinsdag 13 februari in een bedrijfspand aan de Theemsweg...

Brandalarm vermoedelijk geactiveerd door waterlekkage stadhuispassage Nieuwstraat Spijkenisse

Spijkenisse - Maandagavond 5 februari rond 19.27 uur zijn de brandweer en politie opgeroepen vanwege een automatisch brandalarm...

Scooter aangereden op beruchte rotonde Eikenlaan Spijkenisse

Spijkenisse - Maandagmiddag 5 februari rond 15.03 uur heeft er een aanrijding plaatsgevonden. De aanrijding tussen de auto en...