Doden en gewonden na zinken Baltic Ace

Date:

Deel bericht:


Rotterdam – (Update 20:14) Het is woensdagavond 5 december 2012, een vrij rustige avond totdat de piepers omstreeks half acht voor de KNRM van Stellendam, IJmuiden en Zeeland klinken. De melding betreft een noodoproep van een groot autovrachtschip genaamd de Baltic Ace. Het schip is dusdanig beschadigd na een aanvaring met een containerschip genaamd Corvus J uit Cyprus dat het direct begint te zinken ongeveer 65 kilometer uit de kust van Ouddorp.

- Advertisement -

Grote hoeveelheden vrijwilligers van de reddingsbrigade gaan op pad, er worden onder andere reddingsboten en helikopters opgeroepen. Ook gaan diverse omliggende schepen ter plaatse om hulp te bieden waar mogelijk. Ook de kustwacht wordt is inmiddels op de hoogte van de situatie en neemt de coördinatie over. Men spreek op dit moment al direct van een grote reddingsoperatie. En er worden ter ondersteuning ook twee marineschepen naar de plaats van het incident gestuurd. Inmiddels is ook de Belgische kustwacht met een aantal hulptroepen onderweg.

In de daarop volgende uren wordt duidelijk dat er een groot aantal personen zich in het ijskoude water bevinden. Zij overleven op vlotten, in reddingsbootjes en op planken. Bij aankomst van de eerste hulptroepen blijken er al een aantal personen te zijn overleden door onderkoeling. Helikopters en reddingsbootjes plukken de slachtoffers uit het water. Zij worden vervolgens met een helikopter naar verschillende locaties afgevoerd.

Op luchthaven Rotterdam The Hague Airport is op dat moment al een noodhospitaal ingericht voor de eventuele hulp aan slachtoffers. Dit werd uitgevoerd door een SIGMA-team. Dit is een speciaal team dat uit vrijwilligers bestaat die opgeroepen worden als er behoefde is aan een grote opvanglocatie met medisch  personeel.

Slachtoffers worden naar het heli-platform van het Erasmus MC en het Oostende ziekenhuis in België gebracht. Het schip had volgens de eerste cijfers 24 opvarenden aan boord. Negen slachtoffers zijn naar het Oostende ziekenhuis afgevoerd door een reddingshelikopter en vier slachtoffers zijn overgebracht naar Rotterdam Zij leden onder meer aan onderkoelings verschijnselen. Een Belgische reddingshelikopter heeft drie stoffelijke overschotten geborgen, een reddingsboot heeft één dodelijk slachtoffer geborgen. Er worden nog zeven personen vermist waar op dit moment naar gezocht wordt.

Rond 2 uur vannacht werd besloten om de reddingsactie te staken. Men gaat er op dat moment van uit dat de kans op overlevenden zeer gering is. Vanmorgen is er weer gestart met de reddingsoperatie. 

Het schip de Baltic Ace wat is gezonken vervoerde auto’s. Het schip was net geladen in het Belgische Zeebrugge en was onderweg naar Kotka in Finland. Het schip kwam in aanvaring met een containerschip uit Cyprus. Dat schip is doorgevaren naar zijn bestemming. De politie onderzoekt hoe de aanvaring heeft kunnen gebeuren. Het is nog niet bekend of het schip geborgen gaat worden en wat er met de lading gaat gebeuren. 

Foto’s van dit incident? Mail ze naar redactie@nieuwsopbeeld.nl

Foto’s : Remco Holst & Ministerie van Defensie

http://www.youtube.com/watch?v=wqddQfwKzEc

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

OM: geen vervolging agenten die schoten tijdens Zomercarnaval Rotterdam

Het Openbaar Ministerie gaat drie agenten die schoten losten tijdens het Zomercarnaval op 29 juli 2023 niet vervolgen....

Groep pro-Palestina demonstranten demonstreert bij centraal station Stationsplein Rotterdam

Rotterdam - Pro-Palestina demonstranten zouden vandaag om 13:00 uur demonstreren bij de Erasmuscampus Woudenstein. Uit voorzorg had de...

Magneetvisser vindt handgranaat uit WOII in de Rotte in Rotterdam

Rotterdam - Een magneetvisser heeft zaterdagavond in de Rotte langs de Linker Rottekade in Rotterdam een handgranaat aangetroffen....

Politie houdt verdachten aan na melding schietpartij A20 Rotterdam

Rotterdam - Op de A20 ter hoogte van Rotterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag mogelijk...