Doden en gewonden na zinken Baltic Ace

Date:

Deel bericht:


Rotterdam – (Update 20:14) Het is woensdagavond 5 december 2012, een vrij rustige avond totdat de piepers omstreeks half acht voor de KNRM van Stellendam, IJmuiden en Zeeland klinken. De melding betreft een noodoproep van een groot autovrachtschip genaamd de Baltic Ace. Het schip is dusdanig beschadigd na een aanvaring met een containerschip genaamd Corvus J uit Cyprus dat het direct begint te zinken ongeveer 65 kilometer uit de kust van Ouddorp.

- Advertisement -

Grote hoeveelheden vrijwilligers van de reddingsbrigade gaan op pad, er worden onder andere reddingsboten en helikopters opgeroepen. Ook gaan diverse omliggende schepen ter plaatse om hulp te bieden waar mogelijk. Ook de kustwacht wordt is inmiddels op de hoogte van de situatie en neemt de coördinatie over. Men spreek op dit moment al direct van een grote reddingsoperatie. En er worden ter ondersteuning ook twee marineschepen naar de plaats van het incident gestuurd. Inmiddels is ook de Belgische kustwacht met een aantal hulptroepen onderweg.

In de daarop volgende uren wordt duidelijk dat er een groot aantal personen zich in het ijskoude water bevinden. Zij overleven op vlotten, in reddingsbootjes en op planken. Bij aankomst van de eerste hulptroepen blijken er al een aantal personen te zijn overleden door onderkoeling. Helikopters en reddingsbootjes plukken de slachtoffers uit het water. Zij worden vervolgens met een helikopter naar verschillende locaties afgevoerd.

Op luchthaven Rotterdam The Hague Airport is op dat moment al een noodhospitaal ingericht voor de eventuele hulp aan slachtoffers. Dit werd uitgevoerd door een SIGMA-team. Dit is een speciaal team dat uit vrijwilligers bestaat die opgeroepen worden als er behoefde is aan een grote opvanglocatie met medisch  personeel.

Slachtoffers worden naar het heli-platform van het Erasmus MC en het Oostende ziekenhuis in België gebracht. Het schip had volgens de eerste cijfers 24 opvarenden aan boord. Negen slachtoffers zijn naar het Oostende ziekenhuis afgevoerd door een reddingshelikopter en vier slachtoffers zijn overgebracht naar Rotterdam Zij leden onder meer aan onderkoelings verschijnselen. Een Belgische reddingshelikopter heeft drie stoffelijke overschotten geborgen, een reddingsboot heeft één dodelijk slachtoffer geborgen. Er worden nog zeven personen vermist waar op dit moment naar gezocht wordt.

Rond 2 uur vannacht werd besloten om de reddingsactie te staken. Men gaat er op dat moment van uit dat de kans op overlevenden zeer gering is. Vanmorgen is er weer gestart met de reddingsoperatie. 

Het schip de Baltic Ace wat is gezonken vervoerde auto’s. Het schip was net geladen in het Belgische Zeebrugge en was onderweg naar Kotka in Finland. Het schip kwam in aanvaring met een containerschip uit Cyprus. Dat schip is doorgevaren naar zijn bestemming. De politie onderzoekt hoe de aanvaring heeft kunnen gebeuren. Het is nog niet bekend of het schip geborgen gaat worden en wat er met de lading gaat gebeuren. 

Foto’s van dit incident? Mail ze naar redactie@nieuwsopbeeld.nl

Foto’s : Remco Holst & Ministerie van Defensie

http://www.youtube.com/watch?v=wqddQfwKzEc

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Politie houdt verdachten aan na melding schietpartij A20 Rotterdam

Rotterdam - Op de A20 ter hoogte van Rotterdam heeft in de nacht van zaterdag op zondag mogelijk...

Brand in lading vuilniswagen Mathenesserplein Rotterdam

Vrijdagochtend 12 april rond 11.30 uur is er brand uitgebroken in de lading van een vuilniswagen op het...

Scooterrijder wordt geschept door automobiliste Zwartehondstraat Rotterdam

Rotterdam - Een automobiliste lette dinsdagmiddag 9 april even niet op terwijl ze de garage uitreed aan de...

ICI Paris XL tijdelijk ontruimd door brandlucht Lijnbaan Rotterdam

Rotterdam - Zondagmiddag 31 maart rond 16.20 uur is de ICI Paris XL korte tijd ontruimd geweest vanwege...