dinsdag, januari 19, 2021

Meerdere arrestaties voor miljoenendiefstal van brandstoffen in Dordrecht (video)

Dordrecht – In de vroege morgen van dinsdag 15 oktober heeft de politie op diverse locaties in het land aanhoudingen en doorzoekingen verricht in verband met een onderzoek naar grootschalige diefstal cq verduistering van brandstoffen. De politie deed doorzoekingen en invallen op 22 adressen in Nederland. In Dordrecht zijn de 54-jarige en 27-jarige hoofdverdachten aangehouden. Ze zijn beiden afkomstig uit Dordrecht. Ze worden gezien als de spil in deze criminele organisatie. Daarnaast is een 48-jarige man uit Nieuw-Lekkerland op zijn schip in de buurt van Amsterdam aangehouden. Ook zijn de administraties en computers van de verschillende verdachten in beslag genomen.

Aanleiding tot de aanhoudingen

Uit politie-informatie bleek dat een criminele organisatie zich mogelijk bezighield met de illegale handel in minerale oliën als benzine en diesel. Met de diefstal cq verduistering van ladingen brandstoffen zouden de betrokkenen miljoenen euro’s verdienen en witwassen. Het Team Milieu van de politie-eenheid Rotterdam startte in oktober 2012 samen met de Douane Rotterdam-Rijnmond een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Werkwijze

De nu aangehouden personen worden ervan verdacht dat zij ervoor zorgden dat schippers die benzine of diesel naar een klant vervoerden, een deel van die scheepslading illegaal op een andere locatie konden lossen, voordat zij bij de klant aankwamen. De mannen worden ervan verdacht de gestolen lading vervolgens aan transportbedrijven en andere grootverbruikers van brandstoffen voor een lagere marktprijs te hebben verkocht. Deze bedrijven kunnen hierdoor tegen een gereduceerd tarief hun diensten aanbieden en dat leidt tot oneerlijke concurrentie. De illegale afnemers ontvingen daarvoor een valse factuur van vermoedelijk daarvoor speciaal opgerichte bedrijven. Bij het overpompen, het vervoer en de opslag van de brandstoffen wordt verder niet gewerkt volgens de milieuvoorschriften, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.

Verliesnorm

Bij deze vorm van illegale handel wordt misbruik gemaakt van de zogenaamde 0,3% verliesnorm voor gasolie die in samenwerking met het bedrijfsleven is opgesteld. Tijdens het vervoer van zeer grote hoeveelheden minerale oliën kan er verlies ontstaan door verdamping, meetonnauwkeurigheden, temperatuurschommelingen, krimping en uitzetting van het product. Omdat door deze oorzaken het product er daadwerkelijk niet meer is, is hierover geen accijns verschuldigd. Deze regeling geldt echter niet als er sprake is van andere onregelmatigheden tijdens het vervoer, zoals een ongeval of, in dit geval, diefstal.

Afpakken

Met deze illegale handel hebben de verdachten mogelijk zo’n 6,8 miljoen euro verdiend. Aangezien misdaad nooit mag lonen, is een van de doelen van het onderzoek om het illegaal verkregen bezit af te pakken. Tijdens de actie op 15 oktober werden elf auto’s, twee tankauto’s, drie vrachtwagens, een caravan en 25.000 liter dieselolie in beslag genomen. In panden zijn duizenden euro’s aan contanten aangetroffen en Bureau Ontnemingen van het Openbaar Ministerie heeft daarnaast op tientallen bankrekeningen en onroerende goederen beslag gelegd.

Onderzoek voortgezet

Het onderzoek is zeker nog niet afgerond. Het netwerk van de verdachten zal verder in kaart worden gebracht en dat onderzoek richt zich niet alleen op Nederland, maar ook op het buitenland. De Douane zal berekenen hoeveel accijns ontdoken is.

Informatie

Als u informatie heeft die van belang kan zijn voor dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met het Team Milieu van de politie-eenheid Rotterdam via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Klik op onderstaande link om direct naar het YouTube filmpje te gaan:

Voor het bekijken van YouTube video’s moet u cookies accepteren. Of bekijk de video op YouTube

 

Related Articles

Caravan in brand gestoken Valkenhof Capelle aan den IJssel

0
Capelle aan den IJssel - Op het Valkenhof is rond 00.30 uur een caravan in...

Brandweer onderzoekt illegaal gedumpt afval Hoofdweg Capelle aan den IJssel

0
Capelle aan den IJssel - De brandweer heeft rond 17.00 uur onderzoek gedaan naar een...

Bewoner Aafje Smeetsland overleden na eerdere brand in verpleeghuis

0
Rotterdam - Een bewoner van verpleeghuis Aafje Smeetsland die aflopen woensdag gewond raakte bij een...

1 REACTIE

Comments are closed.

Laatste Nieuws

Stay Connected

9,199FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg