woensdag, januari 20, 2021

Onderzoek naar brandveiligheid Windturbines na fatale brand Ooltgensplaat

Ooltgensplaat – Naar aanleiding van de fatale brand in een windturbine op Ooltgensplaat wil Tweede Kamerlid John Kerstens van de PvdA een bespreking in Den Haag. De brand in de windturbine eiste aan twee monteurs het leven. Hoe de brand is ontstaan is nog steeds niet duidelijk. De monteurs stonden konden zichzelf niet op tijd in veiligheid brengen toen in de nok van de 67 meter hoge windturbine brand ontstond. De monteurs klommen bovenop de molen maar werden al snel ingesloten door het vuur. De brandweer die ter plaatse kwam kon weinig tot niks uitvoeren.

In Nederland staan ongeveer 1900 windturbines, 160 daarvan bevinden zich in Zuid-Holland. De windturbines zijn hoger dan een flatgebouw en nauwer dan een lifschacht. In de turbines is veel materiaal aanwezig wat snel kan ontbranden bij brand. Denk daarbij aan brandbare materialen als olie en smeermiddelen. Ook wordt er gekeken of personeel beter kan worden opgeleid om te kunnen handelen in noodsituaties. Doordat er steeds meer windmolens bijkomen en dus ook meer monteurs in en om die windmolens aan het werk zijn vind PvdA-kamerlid John Kersten het een serieus probleem om te kijken wat er aan  veiligheidsmaatregelen verbeterd kan worden.

Ook moet gekeken worden hoe de hulpdiensten waaronder de brandweer beter bestand kunnen zijn tegen dit soort incidenten. De huidige ladderwagens zijn vaak maar 30 meter hoog. En naar boven klimmen is vaak levensgevaarlijk in geval van een incident. Ook zijn de windmolens vaak moeilijk te bereiken, omdat ze ver uit de bewoonde regio geplaatst zijn met alleen maar weiland eromheen. Ook zijn er inmiddels veel modellen van windturbines dat de brandweer moet gissen om welk model het gaat.

Voor de wet moet elke windturbine veilig zijn. Iedereen, hieronder vallen de hulpdiensten en onderhoudsmonteurs moeten zeker kunnen zijn van een veilige werkomgeving. Ook moeten ze zich kunnen houden aan de veiligheidseisen. Kerstens wil hierover graag in gesprek met de ARBO.

Foto : Twitter Wijkagent Esther Lobbezoo

esther_lobbezoo-brand-windturbine

 

Related Articles

Ontsnapte gevangene zit weer achter slot en grendel Rotterdam-Kralingen

0
Rotterdam - De politie heeft dinsdag de 21-jarige gevangene welke vrijdag was gevlucht tijdens begeleid...

Brandweervoertuig op zijn kant na ongeval Aveling Hoogvliet

0
Hoogvliet - Bij een ongeluk op de Aveling in Hoogvliet is woensdagmorgen een brandweervoertuig op...

Woningen ontruimd na brand in hennepkwekerij Stolpmand Hoogvliet

0
Hoogvliet - Een nog onbekend aantal woningen op de Stolpmand is woensdagmorgen ontruimd nadat er...

Laatste Nieuws

Stay Connected

9,201FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg