Onderzoek naar brandveiligheid Windturbines na fatale brand Ooltgensplaat

Date:

Deel bericht:

Ooltgensplaat – Naar aanleiding van de fatale brand in een windturbine op Ooltgensplaat wil Tweede Kamerlid John Kerstens van de PvdA een bespreking in Den Haag. De brand in de windturbine eiste aan twee monteurs het leven. Hoe de brand is ontstaan is nog steeds niet duidelijk. De monteurs stonden konden zichzelf niet op tijd in veiligheid brengen toen in de nok van de 67 meter hoge windturbine brand ontstond. De monteurs klommen bovenop de molen maar werden al snel ingesloten door het vuur. De brandweer die ter plaatse kwam kon weinig tot niks uitvoeren.

In Nederland staan ongeveer 1900 windturbines, 160 daarvan bevinden zich in Zuid-Holland. De windturbines zijn hoger dan een flatgebouw en nauwer dan een lifschacht. In de turbines is veel materiaal aanwezig wat snel kan ontbranden bij brand. Denk daarbij aan brandbare materialen als olie en smeermiddelen. Ook wordt er gekeken of personeel beter kan worden opgeleid om te kunnen handelen in noodsituaties. Doordat er steeds meer windmolens bijkomen en dus ook meer monteurs in en om die windmolens aan het werk zijn vind PvdA-kamerlid John Kersten het een serieus probleem om te kijken wat er aan  veiligheidsmaatregelen verbeterd kan worden.

- Advertisement -

Ook moet gekeken worden hoe de hulpdiensten waaronder de brandweer beter bestand kunnen zijn tegen dit soort incidenten. De huidige ladderwagens zijn vaak maar 30 meter hoog. En naar boven klimmen is vaak levensgevaarlijk in geval van een incident. Ook zijn de windmolens vaak moeilijk te bereiken, omdat ze ver uit de bewoonde regio geplaatst zijn met alleen maar weiland eromheen. Ook zijn er inmiddels veel modellen van windturbines dat de brandweer moet gissen om welk model het gaat.

Voor de wet moet elke windturbine veilig zijn. Iedereen, hieronder vallen de hulpdiensten en onderhoudsmonteurs moeten zeker kunnen zijn van een veilige werkomgeving. Ook moeten ze zich kunnen houden aan de veiligheidseisen. Kerstens wil hierover graag in gesprek met de ARBO.

Foto : Twitter Wijkagent Esther Lobbezoo

esther_lobbezoo-brand-windturbine

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Explosie bij eerder beschoten woning Kerkhoflaan Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 februari is een explosief afgegaan bij een...

Raketwerpers en veel vuurwapens en drugs aangetroffen na groot onderzoek

Rotterdam - Op maandagochtend 29 januari heeft de politie in Rotterdam een grote hoeveelheid zware vuurwapens gevonden en...

Man gewond uit auto gehaald na schietpartij Dordtselaan Rotterdam

Rotterdam - Een man is bij een schietpartij op de Pretorialaan in Rotterdam gewond geraakt. Het slachtoffer probeerde...

Rotterdammer aangehouden voor ronselen Uithalers in Nieuwdorp

Vlissingen/Rotterdam - De Zeehavenpolitie heeft in samenwerking met de politie Rotterdam een man uit die plaats aangehouden voor...