Politie houdt 40 verdachten aan tijdens internationale drugsactie

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – De politie heeft dinsdag 19 november tijdens een gezamenlijke drugsactie in Nederland, België en Frankrijk tientallen verdachten aangehouden na invallen in diverse panden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij drugshandel. Aan de actie namen medewerkers van politie en Defensie deel.

Tijdens de grote internationale actie hield de politie in Nederland, België en Frankrijk op 19 november 2013 in totaal 40 personen aan op verdenking van drugshandel. In Nederland vielen politiemedewerkers 25 panden binnen in Gouda, Rotterdam, Eindhoven en zeven plaatsen in Zuid-Limburg. Er werden 24 verdachten aangehouden.

- Advertisement -

Twee van de 24 verdachten maken deel uit van de Goudse Top 60*. Bij de huiszoekingen werd ondermeer 80 kilo amfetamine (crystal-meth) gevonden. Verder nam de politie 3 vuurwapens, diverse imitatievuurwapens, een bedrag van ruim € 100.000,-, contant geld, 16 auto’s, honderden mobiele telefoons, 1,5 kilo cocaïne en 5 kilo heroïne in beslag. Ook werd een hennepkwekerij aangetroffen.

In Frankrijk en België werden nog eens vijftien huiszoekingen verricht en zestien personen aangehouden.  In Frankrijk ging het om tien 10 verdachten. Bij de huiszoekingen nam de politie twee kilo heroïne en € 15.000,- in beslag. De politie hield in België zes personen aan. Bij het doorzoeken van zeven woningen werd 900 gram heroïne en € 2200,- aangetroffen. Ook werden twee wapens en verschillende auto’s in beslag genomen.

Drugsoverlast

Met deze internationale actie zijn twee criminele samenwerkingsverbanden op het gebied van drugshandel een halt toegeroepen. Het onderzoeksteam houdt de aangehouden hoofdverdachten verantwoordelijk voor de langdurige handel in drugs en de enorme overlast die daarmee gepaard gaat, niet alleen in Gouda, Rotterdam en Zuid-Limburg, maar ook in Frankrijk en België. De verdachten verkochten telkens forse hoeveelheden verdovende middelen aan Franse en Belgische kopers. Naast de aanhoudingen en de inbeslagname van drugs, wapens en auto’s zal gelijktijdig een financieel onderzoek worden ingesteld. Dat kan uiteindelijk leiden tot ontneming van geld en goederen van de verdachten.

Internationale inzet

In Nederland namen aan de actie ruim 400 politiemensen en 25 medewerkers van Defensie deel. Bij het optreden waren zes officieren van justitie en vijf rechters-commissarissen betrokken. Om de hele inzet in Nederland goed te kunnen coördineren werden twee commandoposten ingericht. Bij deze acties waren ruim honderd politiemensen betrokken.

Politie en justitie in de betrokken landen tonen met deze actie aan dat zij goed in staat zijn om in internationaal verband samen te werken en succesvol te zijn. Dit samenwerken zal in de toekomst veel vaker worden opgezet om grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken.

Unieke samenwerking

In samenwerking met Eurojust in Den Haag werd het mogelijk om vanuit Frankrijk, België en Nederland een rechercheteam (een zogenaamd joint investigation team) in het leven te roepen. Dit rechercheonderzoek vloeit voort uit de zogenaamde Hazeldonksamenwerking, waarin de landen Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland samenwerken om de handel in drugs internationaal te bestrijden.

Politiechef H. Vissers van Zeeland-West-Brabant, aandachtsgebiedhouder voor Frankrijk, België en Luxemburg namens politie Nederland: “Het getuigt van kracht en gezamenlijke wil dat we vanuit drie landen, één rechercheteam hebben opgezet dat in staat is om deze internationale zware criminaliteit aan te pakken. Internationale samenwerking wordt steeds meer noodzakelijk en vanzelfsprekend. We weten dat criminaliteit niet stopt bij de grenzen. We hebben vandaag laten zien dat we als politie en justitie stevige stappen voorwaarts zetten.”

*Goudse Top 60

De Goudse Top 60 richt zich op de vaak jonge criminelen, die verantwoordelijk zijn voor de meeste inbraken en andere High Impact Crimes. De Top60 aanpak beoogt om, in de meest hardnekkige dossiers van criminele personen in Gouda een doorbraak in het gedrag van de dader te bewerkstelligen. Dit gebeurt door middel van een combinatie van ‘lik-op-stuk’, toegesneden zorg en door bijvoorbeeld aandacht voor broers en zussen om te voorkomen dat zij zich negatief ontwikkelen.

Bron : Politie.nl

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...