Bezuinigen op brandweermensen levensgevaarlijk

dinsdag 4 maart 2014 12:29

De brandweer rukt steeds vaker uit met minder brandweermensen, dit vanwege de bezuinigingen. De Vakvereniging Brandweervrijwilligers (VBV) vind dit levensgevaarlijk. In het hele land is de brandweer bezig met diverse experimenten om uit te rukken met twee of vier brandweermensen. Dit word gedaan met kleinere voertuigen, de Snel Interventie Voertuigen (SIV) zoals hier onder.

Stock_Brandweer_SIV_Robin

Volgens de wet moet de brandweer standaard naar een brandmelding uitrukken met een blusvoertuig met zes bemanningsleden. Daar mag alleen van worden afgeweken als ‘het niveau van de brandweerzorg’ hetzelfde blijft. Rotterdam-Rijnmond telt drie Snel Interventie Voertuigen waar twee bemanningsleden op zitten. Dit is handig en efficiënt voor de kosten maar gevaarlijk voor bij branden.

Volgens de VBV-bestuurder Ruud van Vliet klagen brandweermensen steeds vaker over inzetten waarbij zij ‘handen tekort komen’. Ook de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) is kritisch over de experimenten. “Iedereen doet maar wat, zonder dat er een grondige risico-inventarisatie en evaluatie aan ten grondslag ligt”, constateert Pieter van Beek van de NVVK.

 

Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld

0 reacties

Bezuinigen op brandweermensen levensgevaarlijk
Schrijver:

 

 

De brandweer rukt steeds vaker uit met minder brandweermensen, dit vanwege de bezuinigingen. De Vakvereniging Brandweervrijwilligers (VBV) vind dit levensgevaarlijk. In het hele land is de brandweer bezig met diverse experimenten om uit te rukken met twee of vier brandweermensen. Dit word gedaan met kleinere voertuigen, de Snel Interventie Voertuigen (SIV) zoals hier onder.

Stock_Brandweer_SIV_Robin

Volgens de wet moet de brandweer standaard naar een brandmelding uitrukken met een blusvoertuig met zes bemanningsleden. Daar mag alleen van worden afgeweken als ‘het niveau van de brandweerzorg’ hetzelfde blijft. Rotterdam-Rijnmond telt drie Snel Interventie Voertuigen waar twee bemanningsleden op zitten. Dit is handig en efficiënt voor de kosten maar gevaarlijk voor bij branden.

Volgens de VBV-bestuurder Ruud van Vliet klagen brandweermensen steeds vaker over inzetten waarbij zij ‘handen tekort komen’. Ook de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) is kritisch over de experimenten. “Iedereen doet maar wat, zonder dat er een grondige risico-inventarisatie en evaluatie aan ten grondslag ligt”, constateert Pieter van Beek van de NVVK.

 

Boeren naar het Binnenhof

Boeren naar het Binnenhof

Den Haag - De boeren zijn donderdagavond 2 juli naar Den Haag gekomen om druk op te voeren bij de politiek. Vanavond worden daar twee moties ter stemming gebracht. De actie is opgezet door Farmers Defence Force (FDF). Vanavond wordt er gestemd over een de...

Share This

Deel dit!

Deel het bericht met al je vrienden!