Verkeersdeelnemers kunnen veel ongevallen zelf voorkomen

Date:

Deel bericht:

Landelijk – Veel ongevallen kunnen worden voorkomen door de automobilisten zelf. Je komt maar vaak genoeg tegen dat iemand toch nog zit te bellen achter het stuur, er te hard wordt gereden, of personen die aan hun TomTom of radio zitten te rommelen. Vooral jonge bestuurders denken te makkelijk over autorijden. Er wordt nog snel een whatsapp of sms bericht gestuurd en zitten lekker in de relax houding onderuit gezakt in het voertuig.

Goede zithouding
In februari heeft één van onze redactieleden een slipcursus gevolgd bij de ANWB. Daar gaf de instructeur een ontzettend goed stukje informatie mee. Om te beginnen is het belangrijk om rechtop in je stoel te zitten, je moet met je stuur kunnen draaien zonder dat je loskomt uit je stoel. Ook is het belangrijk om beide handen aan het stuur te houden om de kwart voor drie stand. Zo heb je een volledige controle over je stuur als het fout zou gaan.

- Advertisement -

Je zithouding is het belangrijkste bij het besturen van een voertuig. Zet je rugleuning zo recht mogelijk, zodat je schouders contact hebben met de rugleuning. Niet te ver naar voren zodat je opgekropt komt te zitten in de auto. Zorg ervoor dat er iets wat ruimte zit tussen je hoofd en de hoofdleuning. De afstand van de stoel bepaal je door de koppeling in te trappen en je knieen iets gebogen te houden. In veel moderne auto’s kun je het stuur nog stellen. Zo kun je deze omhoog en naar beneden doen, en naar je toetrekken. Zorg ervoor dat je polsen contact maken met het stuur en dat je armen licht gebogen zijn. Als je merkt dat je comfortabel zit is het voldoende. Al zal je wel merken dat je rugleuning in het begin niet lekker zit.

Macht over het stuur verloren
Wij en andere media schrijven bij onder andere éénzijdige ongevallen dat de automobilist de macht over het stuur heeft verloren. Dit komt mede doordat veel automobilisten maar één hand aan het stuur heeft tijdens het rijden. Als je ineens plots moet sturen omdat je bijvoorbeeld in de berm raakt met een wiel ben je de totale controle over het voertuig kwijt. Met één hand aan het stuur heb je simpelweg de kracht en de tijd niet meer om met twee handen te corrigeren.

Kleine aanrijdingen komen door afleiding
Veel kleine ongevallen kunnen worden voorkomen. Tuurlijk zijn er de voorrangsfouten, maar wij zijn van mening dat ook veel van deze ongevallen voorkomen kunnen worden. Zowel met de auto’s als met de fiets of brommer. Maar ook voetgangers zijn voor zichzelf een minder risico als zij opletten met wat ze doen. Voetgangers zie je geregeld met een smartphone in hun handen oversteken of naar de oversteekplaats begeven. Bij een ongeval was laatst een mobiele telefoon terug vinden met Whatsapp nog open. Het slachtoffer stak over maar keek niet goed uit, werd vol geschept door een automobilist en was opslag dood.

Ook op de scooter en fiets is het gebruik van een smartphone een doorn in het oog van de hulpdiensten. Je let wederom niet op het verkeer om je heen. En je gaat slingeren doordat je het stuur met maar één hand beet hebt. Ook het gebruik van oordopjes op maximaal volume is niet handig. Je hoort bijvoorbeeld een naderende scooter niet en auto’s die je passeren hoor je ook niet.

Gebruik telefoon in de auto is helemaal uit den boze. Hoe vaak wij ondanks de extreme boetes die op het gebruik van een telefoon in de auto staan, automobilisten in een auto een telefoon zien gebruiken is ongelofelijk. Denk er maar eens over na om je telefoon bijvoorbeeld achterin te leggen, zodat je er niet bij kunt. Een houder in de auto of je telefoon als navigatiesysteem gebruiken is al levensgevaarlijk. Dat ene berichtje wat net binnenkomt is al een reden om je telefoon aan te raken. Zet een telefoon op stil en gebruik een carkit of oortje om mobiel te bellen als het echt nodig is.

Zie hieronder nog een filmpje van de VID over de juiste zithouding

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...

Vrachtwagen en auto botsen op Vondelingenplaat in Rotterdam, chauffeur bekneld

Rotterdam - Om 16:00 uur vanmiddag heeft zich een botsing voorgedaan tussen een vrachtwagen en een auto voor...