Zware metalen vrijgekomen na explosie in Benzeen-reactor Shell Moerdijk

Date:

Deel bericht:

Moerdijk – De grote brand bij de Shell in Moerdijk van Woensdagavond heeft zware metalen achter gelaten in de omgeving. Woensdagavond laat brak er een grote brand uit nadat een reactorvat was ingestort, dit zorgde er voor dat er veel vloeistof vrij kwam waarna er een explosie volgde. Het vat was op het moment van de brand buiten gebruik vanwege onderhoud.

Direct werden er vele hulpdiensten ingezet om de brand te bestrijden en mogelijke slachtoffers te redden. Hulpdiensten van andere veiligheidsregio’s kwamen ter plaatse voor assistentie bij de grote brand, dit vanwege de felheid van de brand. Vele mensen in de weide omgeving hoorde luidde knallen die zelfs goed voelbaar waren.

- Advertisement -

Ethylbenzeen
Door de brand kwam de stof Ethylbenzzen vrij, deze stof kan voor geïrriteerde ogen en luchtwegen zorgen, omdat de rook naar de Hoeksche Waard trok werden daar diverse meetploegen op pad gestuurd om te meten op de gevaarlijke stoffen. Al snel bleek er een kleine concentratie al aanwezig te zijn maar was niet van dusdanige hoeveelheid waardoor klachten kunnen ontstaan. Inprincipe zouden de eerder genoemde klachten vanzelf weer moeten verdwijnen.

Zware metalen vrijgekomen
De brand zorgde er voor dat er diverse zware metalen vrij kwamen. Deze bij grondmonsters in de omgeving gevonden, om wat voor metalen het gaat is nog niet bekend. Hulpdiensten raden aan om geen groente en fruit te eten uit eigen tuin en uw handen/kleding goed te wassen als u tijdens de brand buiten bent geweest. Diverse mensen vonden in de tuin witte roetdeeltjes, deze mag u uit veiligheid niet met blote handen aanraken.

Slachtoffers
Bij de brand vielen twee slachtoffers, deze zijn beide lichtgewond. De exacte verwondingen zijn niet openbaar gemaakt en zijn dus niet bekend. Op het moment van de brand stond een traumahelikopter en veel ander medisch personeel klaar om mogelijke slachtoffers te behandelen, gelukkig zijn de gewonden zeer beperkt gebleven.

Chemiepack
Veel media riepen dat de brand lijkt op de brand van Chemie-Pack, volgens de burgemeester is daar geen sprake van. De brand was in de nacht onder controle, brandweerlieden hebben echter uren nodig gehad om de brand uit te krijgen.

Publieksnummers
De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft het publieksnummer 088 – 636 52 00 opengesteld voor vragen van de burgers. De Veiligheidsregio Midden-West-Brabant is te bereiken op 14 0168.

Oorzaak van de brand
Diverse bedrijven en hulpdiensten hebben een grootschalig onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. De brand ontstond toen een reactorvat, die buiten gebruik was vanwege onderhoud, instortte en vervolgens explodeerden. De gemeente laat weten wanneer er iets bekend is over de brand.

 

Foto : Jeffrey Jacobs

IMG_0914

Foto’s : Twitter

BpO_PP2CQAIHw_X BpO9_ekIMAA4EqW

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...