Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Hartveilig wonen starten project burgerhulpverlening bij reanimaties

Date:

Deel bericht:


Vlaardingen – De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) en de gemeente Vlaardingen zijn vandaag gestart met een pilot voor burgerhulpverlening bij reanimaties. De pilot is in de Indische Buurt in Vlaardingen. Met burgerhulpverlening bij reanimaties wordt de bestaande acute zorg met een krachtig netwerk van geschoolde en geoefende vrijwilligers versterkt Dit netwerk biedt acute hulp in geval van een hartstilstand.

Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst wanneer er binnen zes minuten acute hulp wordt verleend. Hoewel in de regio Rotterdam-Rijnmond naast de ambulance ook de brandweer en politie bij reanimaties worden gealarmeerd, lukt het niet altijd om binnen deze eerste en cruciale minuten te arriveren. Vrijwilligers die zijn aangesloten bij de burgerhulpverlening bij reanimaties kunnen deze acute hulp in veel gevallen wel bieden.

- Advertisement -

De VRR heeft gekozen voor het systeem Hartveilig wonen. Hartveilig wonen is een netwerk van goed geschoolde geregistreerde vrijwilligers en voldoende beschikbare AED’s. Wanneer de Gemeenschappelijke Meldkamer een vermoeden van een hartstilstand heeft, alarmeert de meldkamer de hulpdiensten en tegelijkertijd een tiental vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. Deze vrijwilligers ontvangen een SMS-bericht met de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. Een AED is een apparaat dat met een stroomstoot de hartcirculatie weer probeert te herstellen.

Een oproep komt altijd onverwacht en het kan zijn dat niemand in de gelegenheid is om naar het slachtoffer te gaan. Er worden daarom altijd meer vrijwilligers opgeroepen dan er daadwerkelijk nodig zijn. Wanneer een vrijwilliger in staat is om naar het slachtoffer te gaan, moet er gereageerd worden op het SMS-bericht. Als er meer dan vier vrijwilligers naar het slachtoffer gaan, wordt bij de vijfde persoon en verder automatisch aangegeven dat inzet niet meer nodig is. Zo wordt voorkomen dat er teveel mensen komen.

De pilot duurt een half jaar. Naast de Indische Buurt in Vlaardingen start de pilot ook in de gemeente Lansingerland op 21 juli 2014. Na de pilot in beide gemeenten zal worden bekeken of de inzet van burgerhulpverlening wordt voortgezet en ook binnen de overige Rijnmond gemeenten wordt uitgerold.

Bron : Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...