woensdag, april 14, 2021
3.4 C
Rotterdam
woensdag 14 april 2021

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Hartveilig wonen starten project burgerhulpverlening bij reanimaties


Vlaardingen – De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) en de gemeente Vlaardingen zijn vandaag gestart met een pilot voor burgerhulpverlening bij reanimaties. De pilot is in de Indische Buurt in Vlaardingen. Met burgerhulpverlening bij reanimaties wordt de bestaande acute zorg met een krachtig netwerk van geschoolde en geoefende vrijwilligers versterkt Dit netwerk biedt acute hulp in geval van een hartstilstand.

Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst wanneer er binnen zes minuten acute hulp wordt verleend. Hoewel in de regio Rotterdam-Rijnmond naast de ambulance ook de brandweer en politie bij reanimaties worden gealarmeerd, lukt het niet altijd om binnen deze eerste en cruciale minuten te arriveren. Vrijwilligers die zijn aangesloten bij de burgerhulpverlening bij reanimaties kunnen deze acute hulp in veel gevallen wel bieden.

De VRR heeft gekozen voor het systeem Hartveilig wonen. Hartveilig wonen is een netwerk van goed geschoolde geregistreerde vrijwilligers en voldoende beschikbare AED’s. Wanneer de Gemeenschappelijke Meldkamer een vermoeden van een hartstilstand heeft, alarmeert de meldkamer de hulpdiensten en tegelijkertijd een tiental vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. Deze vrijwilligers ontvangen een SMS-bericht met de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. Een AED is een apparaat dat met een stroomstoot de hartcirculatie weer probeert te herstellen.

Een oproep komt altijd onverwacht en het kan zijn dat niemand in de gelegenheid is om naar het slachtoffer te gaan. Er worden daarom altijd meer vrijwilligers opgeroepen dan er daadwerkelijk nodig zijn. Wanneer een vrijwilliger in staat is om naar het slachtoffer te gaan, moet er gereageerd worden op het SMS-bericht. Als er meer dan vier vrijwilligers naar het slachtoffer gaan, wordt bij de vijfde persoon en verder automatisch aangegeven dat inzet niet meer nodig is. Zo wordt voorkomen dat er teveel mensen komen.

De pilot duurt een half jaar. Naast de Indische Buurt in Vlaardingen start de pilot ook in de gemeente Lansingerland op 21 juli 2014. Na de pilot in beide gemeenten zal worden bekeken of de inzet van burgerhulpverlening wordt voortgezet en ook binnen de overige Rijnmond gemeenten wordt uitgerold.

Bron : Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Related Articles

Samenvatting persconferentie corona 13 april 2021 : “Geen versoepelingen, wel buitenschoolse opvang weer open”

0
Op dinsdagavond 13 april 2021 hebben demissionair-minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte een...

Man die vrouw probeerde om te brengen in ziekenhuis Gouda veroordeeld tot celstraf en TBS

0
Gouda - De rechtbank in Den Haag heeft acht jaar celstraf en TBS met dwangverpleging...

Twee gewonden bij ongeval Langenhorst Rotterdam

0
Rotterdam - Op de Langenhorst in Rotterdam zijn dinsdagmorgen twee personen gewond geraakt bij een...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Stakingsdreiging Rotterdamse haven afgewend

Stakingsdreiging Rotterdamse haven afgewend [...]

Poster boze sheriff op winkelruiten in Hoek van Holland

Poster boze sheriff op winkelruiten in Hoek van Holland [...]

OurDomain bereikt hoogste punt

OurDomain bereikt hoogste punt [...]

1800 nieuwe fietsparkeerplaatsen in Rotterdam

1800 nieuwe fietsparkeerplaatsen in Rotterdam [...]

8 miljoen voor kankeronderzoek in Erasmus MC

8 miljoen voor kankeronderzoek in Erasmus MC [...]

Stay Connected

9,380FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg