Tieners aangehouden in onderzoek naar oplichting

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Dankzij uitgebreid en aanhoudend onderzoek kon de politie de afgelopen weken tien jonge oplichters aanhouden. Met elkaar wisten zij bij zeker vijftien mensen hun smartphone afhandig te maken.

De aangehouden verdachten, in de leeftijd van 13 tot 16 jaar uit Rotterdam, reageerden op internet op advertenties waarin smartphones werden aangeboden. Na het eerste telefonisch contact werd een afspraak gemaakt in de Tarwewijk, meestal bij een portiek van een flat. Vervolgens hielden de verdachten de aanbieders goed in de gaten. Wanneer de aanbieder alleen was, werd gezegd dat de telefoon voor een zieke moeder was die thuis op bed lag en dat ze de telefoon even aan de moeder wilde laten zien. Door het slachtoffer werd vervolgens in goed vertrouwen de telefoon meegegeven. De verdachten kwamen echter nooit meer terug.

- Advertisement -

Oplichting
De afgelopen weken deed de politie uitgebreid onderzoek en konden in totaal tien verdachten worden aangehouden. Met het aanhouden van deze verdachten van oplichting zijn vermoedelijk vijftien zaken opgelost, waaronder een afpersing van een 8-jarige jongen. Rechercheurs sluiten niet uit dat meer mensen slachtoffer zijn geworden van een soortgelijke oplichting, maar hier (nog) geen aangifte van hebben gedaan.

Verantwoorden bij de rechter
Inmiddels zijn de tieners heengezonden door het Openbaar Ministerie. Zij zijn en blijven nog wel verdachten in deze zaak en moeten zich later verantwoorden bij de rechter. Drie van de tien verdachten zijn na de voorgeleiding aan de rechter-commissaris onder voorwaarden heengezonden. De officier heeft appèl aangetekend tegen deze beslissing.

Preventie
Het merendeel van de (ver)kopers op verkoopsites heeft goede bedoelingen en is betrouwbaar. Helaas gaat het ook wel eens mis en maken mensen misbruik van het vertrouwen van anderen, daarom een aantal tips.

Laat uw gezonde verstand spreken: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo
Bekijk hoe lang de verkoper actief is op de verkoopsite, check zijn andere advertenties en maak persoonlijk contact
Controleer de verkoper: Google zijn gegevens en check telefoon en bankrekeningnummer via het Meldpunt Internetoplichting
Betaal het product via PayPal en uw aankopen zijn in veel gevallen onbeperkt beschermd
Wees alert bij kopers en verkopers uit het buitenland en gebruik geen (anonieme) betaalmethoden als Western Union
Voor meer informatie kijk op: https://www.mijnpolitie.nl/if.shtml

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...