zondag, januari 16, 2022
5.6 C
Rotterdam
zondag 16 januari 2022

Een korte samenvatting van rampvlucht MH17

- advertentie -

Landelijk – Donderdag 17 juli, een dag die in het teken stond van verdriet en ongeloof. Een vliegtuig een Boeing 777 van Malaysian Airlines werd  door (mogelijk) Russische Seperatisten neergehaald met een lange afstandsraket. De vlucht vanuit Amsterdam naar Kuala Lumpur met 298 inzittenden die om het leven kwamen, 195 van hen waren Nederlandse staatsburgers. Jongeren, ouderen en voor kleine kinderen waren het slachtoffer van een gruwelijke daad. Een daad die kwam doordat er een burgervliegtuig uit de lucht werd geschoten in plaats van een gevechtsvliegtuig. Duizenden nabestaanden zijn het slachtoffer geworden van iets wat zij niet zo snel te boven zullen komen. 

Plunderingen door bevolking en seperatisten
Journalisten in het gebied laten weten dat de bagage die is neergekomen compleet is geplunderd. Onder andere paspoorten, bankpassen, creditcards, laptops, telefoons, en fototoestellen zijn niet meer terug te vinden. De tassen waar zijn in zaten zijn leeg. Niemand weet waar de spullen zijn gebleven. Het enige wat nog over is, is de inhoud van kleding en verzorgingsproducten. Alle waardevollen spullen zijn niet meer te herleiden.

Slachtoffers worden teruggehaald naar Nederland
Woensdag 23 juli, een dag die premier Mark Rutte uitriep als een dag van nationale rouw. De laatste dag van nationale rouw was ruim 50 jaar geleden. De eerste slachtoffers van vliegramp MH17 worden op een eervolle wijze ontvangen in Nederland. Koning Willem Alexander en Prinses Maxima zijn aanwezig bij de plechtigheid. Omstreeks vier uur wordt er een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van vlucht MH17 te herdenken. De ruim 300 aanwezige journalisten vanuit de hele wereld en alle geïnteresseerden op tv en langs de route krijgen kippenvel als de eerste kisten uit het vliegtuig worden gehaald.

Vervolgens gaat de rit richting Hilversum waar alle slachtoffers geïdentificeerd zullen worden door forensisch onderzoekers. Duizenden mensen staan langs de routes van de A2 en de A27 om de slachtoffers eervol te onthalen. De rijkswegen zijn afgesloten en een stout van 40 rouwauto’s rijdt over de weg onder politiebegeleiding naar Hilversum. De dagen erna volgen nog drie vluchten met de stoffelijk overschotten van slachtoffers. De dagen erna worden de eerste slachtoffers geïdentificeerd om vervolgens herenigd te kunnen worden met de nabestaanden.

Zwarte dozen bevestigen raketinslag
Op 28 juli laat een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat er inderdaad vanuit gegaan kan worden van een raketinslag. Als gevolg van een enorme klap valt in de cabine van het vliegtuig in één keer uit elkaar. De decompressie in de cabine die ontstond als gevolg van de inslag laat weten dat al het zuurstof in één keer is verdwenen. De slachtoffers van de vlucht hebben mogelijk niet eens meer iets gemerkt van de inslag. Ademen op tien kilometer hoogte is niet mogelijk. Een animatie filmpje op een Belgische nieuwswebsite laat zien wat er is gebeurd met het vliegtuig KLIK HIER VOOR DE ANIMATIE

Forensisch Onderzoekers hebben geen toegang tot het gebied
De medewerkers die belast zijn met het onderzoek laten weten niet de mogelijkheid te krijgen om het rampgebied te onderzoeken. In het gebied wordt druk gevochten waardoor het te gevaarlijk is om het gebied te betreden. Het is nog onzeker of zij in de toekomst wel toegang krijgen tot de rampplek. Het onderzoek is nodig om onder andere de overige stoffelijk resten terug te vinden. Premier Mark Rutte heeft laten weten geen beveiligde agenten of militairen het gebied in te sturen. De kans dat Nederland dan verzeild raakt in een “oorlog” is groot. De bedoeling is om de slachtoffer terug te halen en zich niet te bemoeien met de situatie in het land.

Stille tochten en herdenkingen
In het hele land worden de slachtoffers op diverse wijzen herdacht. Professionele sportclubs houden één minuut stilte en de vlaggen hangen halfstok. Overal in het land worden er stille tochten gehouden om de slachtoffers van de vliegramp te herdenken. Ook op het vliegveld Schiphol Airport is een enorme bloemenzee ontstaan voor de vertrekhal waar de vlucht vertrok. Schiphol liet weten ter nagedachtenis aan de slachtoffers een monument op het vliegveld te willen plaatsen.

Foto : Christian Timmers Twitter

Chris-Timmers-MH172

- Advertisement -
spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,117VolgersVolg
- advertentie -