woensdag, januari 19, 2022
3.2 C
Rotterdam
woensdag 19 januari 2022

Geld voor inleveren afval op RET metrostations in Rotterdam

- advertentie -

Rotterdam – Vanaf vandaag start de RET een bijzondere proef waarbij reizigers geld krijgen voor het inleveren van lege blikjes en plastic flesjes. Het is de eerste keer in Nederland dat een vergoeding uitgekeerd wordt bij inlevering van afval in het openbaar vervoer. Op metrostations Schiedam en Alexander staat een automaat die petflessen en blikjes inneemt en daar een kortingsbon ter waarde van 15 cent voor teruggeeft. Dit geld kan worden besteed bij Bram Ladage, De Brood Express of Ezprezzo. Reizigers kunnen ook kiezen om deze 15 cent te doneren aan het natuurbehoudsproject ZOOWild van Diergaarde Blijdorp.

Schone stations
De RET heeft deze unieke automaten laten ontwikkelen om zo het rondzwervend afval op de stations tegen te gaan. Daarbij worden reizigers beloont voor hun “goede gedrag” en leveren zij op een speelse manier een bijdrage aan een schoner milieu. De twee automaten op Schiedam Centrum en Rotterdam Alexander zijn een proef, als de inzet van deze automaten werkt, overweegt de RET ook inzet op andere stations.

Werkwijze
Reizigers op metrostations Rotterdam Alexander en Schiedam Centrum leveren hun lege blikjes of halve liter petflesjes in bij de machine. Vervolgens kunnen zij een kortingsbon ter waarde van 15 cent uitprinten. Deze bon is te besteden bij Bram Ladage (vestiging Alexandrium), De Brood Express of Ezprezzo. Daarnaast kunnen reizigers met een druk op de knop  de 15 cent  doneren aan Diergaarde Blijdorp. De RET maakt in dat geval geld over naar  ZOOwild van Diergaarde Blijdorp.

Schone zee
Om het zwerfafval te verwijderen uit zeeën, oceanen en binnenwateren steunt Diergaarde Blijdorp met het opgehaalde bedrag de stichting Seacleaners-int Foundation. Het gedoneerde geld wordt gebruikt om zwerfafval uit de Nederlandse binnenwateren te halen. De Maas stroomt vanuit Frankrijk en België ons land binnen met als gevolg dat er schrikbarend veel zwerfafval uit drie landen in de Noordzee uitkomt. Door stromingen en wind kan dit zwerfafval vervolgens een onderdeel worden van de plasticsoep.

Samenwerking
Voor de komst van de automaten op metrostations Schiedam Centrum en Rotterdam Alexander werkt de RET samen met verschillende partijen. Ecoeuros is initiatiefnemer van deze ketensamenwerking. Zij streven naar een circulaire economie waarbij afval wordt hergebruikt. Exterion Media verkoop de reclameruimte op de statiegeldautomaat. Bram Ladage biedt reizigers korting bij haar verschillende formules, schoonmaakbedrijf CSU zorgt dat de binnengekomen flesjes en blikjes bij afvalverwerker SITA terechtkomen. SITA recycled vervolgens de ingeleverde flesjes en blikjes.

Foto : RET Rotterdam

Statiegeldautomaat

- Advertisement -
spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,119VolgersVolg
- advertentie -