vrijdag, juni 25, 2021
11.1 C
Rotterdam
vrijdag 25 juni 2021

Geld voor inleveren afval op RET metrostations in Rotterdam

Rotterdam – Vanaf vandaag start de RET een bijzondere proef waarbij reizigers geld krijgen voor het inleveren van lege blikjes en plastic flesjes. Het is de eerste keer in Nederland dat een vergoeding uitgekeerd wordt bij inlevering van afval in het openbaar vervoer. Op metrostations Schiedam en Alexander staat een automaat die petflessen en blikjes inneemt en daar een kortingsbon ter waarde van 15 cent voor teruggeeft. Dit geld kan worden besteed bij Bram Ladage, De Brood Express of Ezprezzo. Reizigers kunnen ook kiezen om deze 15 cent te doneren aan het natuurbehoudsproject ZOOWild van Diergaarde Blijdorp.

Schone stations
De RET heeft deze unieke automaten laten ontwikkelen om zo het rondzwervend afval op de stations tegen te gaan. Daarbij worden reizigers beloont voor hun “goede gedrag” en leveren zij op een speelse manier een bijdrage aan een schoner milieu. De twee automaten op Schiedam Centrum en Rotterdam Alexander zijn een proef, als de inzet van deze automaten werkt, overweegt de RET ook inzet op andere stations.

Werkwijze
Reizigers op metrostations Rotterdam Alexander en Schiedam Centrum leveren hun lege blikjes of halve liter petflesjes in bij de machine. Vervolgens kunnen zij een kortingsbon ter waarde van 15 cent uitprinten. Deze bon is te besteden bij Bram Ladage (vestiging Alexandrium), De Brood Express of Ezprezzo. Daarnaast kunnen reizigers met een druk op de knop  de 15 cent  doneren aan Diergaarde Blijdorp. De RET maakt in dat geval geld over naar  ZOOwild van Diergaarde Blijdorp.

Schone zee
Om het zwerfafval te verwijderen uit zeeën, oceanen en binnenwateren steunt Diergaarde Blijdorp met het opgehaalde bedrag de stichting Seacleaners-int Foundation. Het gedoneerde geld wordt gebruikt om zwerfafval uit de Nederlandse binnenwateren te halen. De Maas stroomt vanuit Frankrijk en België ons land binnen met als gevolg dat er schrikbarend veel zwerfafval uit drie landen in de Noordzee uitkomt. Door stromingen en wind kan dit zwerfafval vervolgens een onderdeel worden van de plasticsoep.

Samenwerking
Voor de komst van de automaten op metrostations Schiedam Centrum en Rotterdam Alexander werkt de RET samen met verschillende partijen. Ecoeuros is initiatiefnemer van deze ketensamenwerking. Zij streven naar een circulaire economie waarbij afval wordt hergebruikt. Exterion Media verkoop de reclameruimte op de statiegeldautomaat. Bram Ladage biedt reizigers korting bij haar verschillende formules, schoonmaakbedrijf CSU zorgt dat de binnengekomen flesjes en blikjes bij afvalverwerker SITA terechtkomen. SITA recycled vervolgens de ingeleverde flesjes en blikjes.

Foto : RET Rotterdam

Statiegeldautomaat

Related Articles

Klaar-overs Jacobus Koelemanschool krijgen diploma

0
Krimpen aan den IJssel - Zeven kinderen van de Jacobus Koelemanschool kunnen voortaan hun klasgenootjes...

421 leerlingen doen fietsverkeersexamen in Krimpen aan den IJssel

0
Donderdagmorgen waren de fietsverkeersexamens voor de basisschool scholieren van de groepen 7 en 8  uit...

Vrouw bezeert been in natuurgebied Zuidoordsedijk Zuidland

0
Zuidland - Een vrouw is vanmiddag rond vijf uur gewond geraakt nadat zij zich in...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Weer beveiliging bij stadhuis bij gesprek over Feyenoord

Weer beveiliging bij stadhuis bij gesprek over Feyenoord [...]

Aboutaleb: schending mensenrechten is nogal een verwijt

Aboutaleb: schending mensenrechten is nogal een verwijt [...]

Celstraf geëist voor beïnvloeden getuigen trouwstoetmepper

Celstraf geëist voor beïnvloeden getuigen trouwstoetmepper [...]

Dode jonge vogels in tuin stadhuis Rotterdam door snoeiwerk

Dode jonge vogels in tuin stadhuis Rotterdam door snoeiwerk [...]

Ook Rotterdam staat EK-televisieschermen op terrassen toe

Ook Rotterdam staat EK-televisieschermen op terrassen toe [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
7,990VolgersVolg