zaterdag, november 27, 2021
2.9 C
Rotterdam
zaterdag 27 november 2021

Donkere Dagen Offensief ook bekend als #DDO

- advertentie -

U heeft de laatste dagen en weken wellicht de afkorting #DDO of voluit geschreven “Donkere Dagen Offensief” al langs zien komen als u één of meerdere politieaccounts volgt op twitter. Wij als Nieuws op beeld website begrijpen wat de politie ermee bedoelt. Wat bedoelt de politie er mee en wat houdt dit nou eigenlijk in ? Dat gaan we hieronder voor u uitleggen.

In de donkere maanden, ruim gezegd de periode oktober tot april is er vaak een stijging te zien wat betreft inbraken van woningen, bedrijfspanden maar ook straatroven en overvallen. De oorzaak hiervan is te wijten aan het feit dat het steeds eerder donker wordt en later licht.

Het Donkere Dagen Offensief is erop gericht om woninginbraken, overvallen op bedrijven en woningen en ook straatroven te voorkomen. Tussen oktober en april onderneemt de politie meer actie daarop. Onder andere surveilleert de politie dan vaker in de buurt, organiseert acties om deze misdrijven te voorkomen en houdt gesprekken met geregistreerde veelplegers. Ook gaat het erom u als burger alert te maken op verdachte situaties.

Buurtpreventie
Steeds vaker slaan bewoners samen met gemeente en politie de handen ineen om de veiligheid in hun wijk te vergroten. Dit doen ze door samen met de wijkagent een WhatsApp groep op te starten waarbij bewoners elkaar alarmeren bij verdachte situaties en bewoners dan samen met de wijkagenten de wijk intrekken en elkaar alert maken op verdachte situaties. Een goed en simpel alternatief voor WhatsApp is de App van LAS (Lokaal Alarm Systeem). Wel blijft het uiteraard van belang om ook gelijk 112 te bellen, want hoe eerder de politie kan rijden op de melding hoe groter de pakkans. Verder zijn er in het land ook winkelstraten waarbij winkeliers elkaar waarschuwen voor personen die zich verdacht in de winkel hebben gedragen en geprobeerd hebben om een diefstal te plegen.
Wilt u een WhatApp groep opstarten kijk dan op http://www.vuurvreter.eu/ voor meer informatie en spelregels. Deze is in samenspraak met de plaatselijke wijkagent opgezet.

Heterdaadkracht:
Onder heterdaadkracht verstaat de politie het vermogen van politie en burgers om de pakkans van criminelen te vergroten. Heterdaad betekent dat de dader wordt ontdekt terwijl hij een strafbaar feit begaat, of direct nadat hij het strafbare feit begaan heeft. Hoe sneller de politie in actie kan komen, hoe groter de kans is dat de dader door de politie wordt aangehouden. Hiervoor is de hulp van u als burger uiteraard hard nodig.

1-1-2 daar pak je ook daders mee:
Ook u kunt helpen om uw buurt en omgeving veilig te maken en te houden. Omdat u uw omgeving en bewoners kent, herkent u verdachte situaties sneller. Ziet u iets verdachts bel altijd 112. Noteer het vervoersmiddel en eventueel kenteken en signalement en geef dit door aan de politie. Meldingen van u als buurtbewoner en burger levert immers een belangrijke bijdrage aan het aantal aanhoudingen op heterdaad.

Burgernet:
Werk samen met de politie aan de veiligheid in uw buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat snel een verdacht, of vermist persoon wordt opgespoord. Help ook mee en https://www.burgernet.nl/ meld u aan.

Tip:
Tijdens de donkere dagen slaan inbrekers vaker hun slag. Weet u wat u kunt doen om het inbrekers moeilijk te maken ? http://www.politiekeurmerk.nl/wintercampagne

- Advertisement -
- Advertentie -
- Advertentie -

Laatste nieuws

- advertentie -

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,109VolgersVolg
- advertentie -