Onder andere Erasmus MC klaar voor ebolabesmettingen

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – Alle acht Nederlandse universitair medische centra (umc’s) zijn volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg voldoende voorbereid op de opvang en verzorging van de van ebola verdachte patiënten. De hoogcomplexe zorg voor een van met ebolabesmetting bevestigde patiënt wordt in eerste instantie in drie umc’s geconcentreerd. Moet er qua capaciteit opgeschaald worden dan zijn de overige vijf umc’s ook beschikbaar.

Op de opvang, opname, screening en verzorging van de van ebola verdachte patiënten zijn alle acht umc’s met voldoende getraind personeel voorbereid. Het behandelen en verzorgen van een met ebolabesmetting bevestigde patiënt, die wellicht steeds zieker en besmettelijker wordt, is echter dermate belastend, intensief en complex dat deze zorg vooralsnog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) geconcentreerd wordt. Hiermee gaan de umc’s, verenigd in de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) een stap verder dan hetgeen minister Schippers eerder voorstelde: de hoogcomplexe zorg concentreren in één umc, met backup bij een ander umc.

- Advertisement -

Een speciale regeling geldt voor de opvang van ebolabesmet Defensiepersoneel en gerepatrieerde Nederlandse en Europese hulpverleners. De verzorging en behandeling van deze patiënten zal plaatsvinden in het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht.

‘De Nederlandse umc’s zijn de aangewezen plek voor deze vorm van hoogcomplexe zorg’, zegt Ferry Breedveld, vice-voorzitter van de NFU en voorzitter van het LUMC. ‘Om te voorkomen dat de belasting voor één umc te groot wordt en de kwaliteit van de zorg eronder gaat lijden, zijn wij tot ons voorstel gekomen dat inmiddels door de minister gepresenteerd is’.

Bron : Persbericht NFU

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Brand in lading vuilniswagen Mathenesserplein Rotterdam

Vrijdagochtend 12 april rond 11.30 uur is er brand uitgebroken in de lading van een vuilniswagen op het...

Scooterrijder wordt geschept door automobiliste Zwartehondstraat Rotterdam

Rotterdam - Een automobiliste lette dinsdagmiddag 9 april even niet op terwijl ze de garage uitreed aan de...

ICI Paris XL tijdelijk ontruimd door brandlucht Lijnbaan Rotterdam

Rotterdam - Zondagmiddag 31 maart rond 16.20 uur is de ICI Paris XL korte tijd ontruimd geweest vanwege...

Bestuurder van bestelbus schept fietster bij uitrijden parkeervak, vrouw gewond Grote Visserijstraat Rotterdam

Rotterdam - Dinsdagmiddag 26 maart rond 17.00 uur heeft er op de Grote Visserijstraat in Rotterdam een ongeval...