woensdag, september 29, 2021
14.2 C
Rotterdam
woensdag 29 september 2021

Onderzoek naar gestolen belminuten afgerond Leeuwarden

Leeuwarden – De politie heeft een onderzoek naar gestolen belminuten afgerond. Er zijn acht verdachten aangehouden in de leeftijd tussen de 14 en 16 jaar oud. De jongens uit Leeuwarden hebben tussen 18 en 21 augustus jl. 500 keer met een telefoon uit een school in Leeuwarden gebeld naar een online dienst.

Per telefoongesprek werden er credits gekocht voor een online spel. Met deze credits kunnen de spelers artikelen kopen om verder te komen in het spel. Er is voor ruim € 700,- aan credits gekocht door de jongens op kosten van de school, door ruim 500 keer te bellen naar het desbetreffende nummer.

Acht verdachten aangehouden
Op 21 augustus werden de jongens betrapt door een leerkracht van de school. Daarnaast alarmeerde een telecombedrijf de school over de afwijkende belkosten. Hierna is de politie ingeschakeld die een onderzoek startte. De acht jongens uit Leeuwarden zijn de afgelopen weken aangehouden en verhoord. Allen zijn inmiddels weer thuis in afwachting van het vervolgtraject. Twee van de acht zijn tijdens dit traject ook gehoord voor twee andere zaken. Een 16-jarige jongen uit Leeuwarden werd gehoord voor een winkeldiefstal met geweld op de Emmakade in Leeuwarden van 27 juni. Ook zijn hij en een andere 15-jarige Leeuwarder uit deze groep verhoord voor diefstal van een fiets met geweld op 11 oktober op het Wilhelminaplein in Leeuwarden.

Overlastgevende jeugdgroep
Bovenstaande verdachten maken allemaal deel uit van een groep jongeren die in de Bloemenbuurt en de wijk Zamenhof overlast veroorzaakt. Deze bestaat voornamelijk uit intimidatie van buurtbewoners, vernielingen, brandstichting en respectloos en agressief gedrag richting handhavers, politie en straatcoaches. Na klachten is er samen met de gemeente Leeuwarden intensief opgetreden tegen deze jongeren. De aanpak richtte zich niet alleen op het terugkeren van de rust en veiligheid in de wijken, maar ook op het gedrag van individuele jongeren. De manier van werken is een voorbeeld van de integrale aanpak tussen de verschillende partijen zoals politie, gemeente, Openbaar Ministerie, welzijnsinstellingen en bureau Jeugdzorg.

Het dossier wordt afgerond en opgestuurd naar het Openbaar Ministerie ter beoordeling. De verdachten wordt diefstal van belminuten, computervredebreuk en het witwassen van credits die verkregen zijn via een misdrijf (diefstal van de belminuten) ten laste gelegd.

Related Articles

Auto verwoest door brand Opperduit Lekkerkerk

0
Lekkerkerk - Op een verlaten terrein langs de Opperduit in Lekkerkerk heeft dinsdagavond een auto...

Politie start onderzoek na verdronken kat in Pernis

0
Pernis - Vandaag deed één van de wijkagenten van Pernis tijdens haar dienst een verontrustende...

Alles over stoppen met coke

0
Stoppen met coke is een van de lastigste verslavingen om mee te stoppen. Cocaïne wordt...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Nu ook een bijzonder hotel in Fenix 1 op Katendrecht

Nu ook een bijzonder hotel in Fenix 1 op Katendrecht [...]

'Perron Nul herrezen aan de Vijverhofstraat'

'Perron Nul herrezen aan de Vijverhofstraat' [...]

Woonstad en Vestia maken Oud-Charlois duurder

Woonstad en Vestia maken Oud-Charlois duurder [...]

Rotterdammer (39) vast na vondst dode man in Lombardijen

Rotterdammer (39) vast na vondst dode man in Lombardijen [...]

Rotterdam roept noodtoestand uit voor het klimaat

Rotterdam roept noodtoestand uit voor het klimaat [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,066VolgersVolg