woensdag, september 29, 2021
13.9 C
Rotterdam
woensdag 29 september 2021

Hennepteam Den Haag succesvol

Den Haag – Het Haagse hennepteam dat begin september in de gemeente Den Haag van start ging heeft nu, bijna 3 maanden later, al 55 hennepkwekerijen ontmanteld en 52 verdachten aangehouden. In totaal onderzocht het team 115 meldingen van hennepteelt. In nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie, woningbouwcoöperaties, Stedin en de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) van de gemeente Den Haag startte de politie met een hennepteam. Het team opereert in de verzorggebieden van de politiebureaus Zuiderpark, Beresteinlaan, Laak en Ypenburg-Leidschenveen.

Politieagenten ontmantelden dinsdag 25 november in een woning aan de Bergeendsingel een hennepkwekerij. De agenten onderzochten een melding dat in de bewuste woning een kwekerij was ingericht. Toen de agenten een onderzoek instelden, roken zij al snel een henneplucht. In de woning vonden de agenten een kwekerij met bijna 200 planten. Een 40-jarige Hagenaar werd direct aangehouden en de kwekerij werd ontmanteld.

In 2013 werden in dat gebied in totaal ruim 167 hennepkwekerijen aangetroffen en ontmanteld. Zuiderpark was daarbij koploper met 97 stuks. Laak, Beresteinlaan en Ypenburg-Leidschenveen ontmantelde respectievelijk 37, 14 en 21 kwekerijen. Na inventarisatie bleek dat circa 90% van deze hennepkwekerijen vrijwel identiek waren qua omvang, inrichting en uitvoering. Kenmerkend voor dit type kwekerij is dat er meestal niet meer dan 500 hennepplanten worden aangetroffen en dat er in de meeste gevallen sprake is van diefstal van energie. Door de gebruikte materialen is er bovendien een groot gevaar voor de brandveiligheid.

De aanpak van hennepkwekerijen en activiteiten rond de hennepteelt hebben een hoge prioriteit. Niet alleen de gepleegde strafbare feiten krijgen aandacht, ook wordt er ingezet om het wederrechtelijk verkregen voordeel te ontnemen. Doelstelling is het terugdringen van de (georganiseerde) hennepteelt en daarmee het vergroten van (brand)veiligheid.

Ruim 10.000 planten
In totaal werden bij deze 55 kwekerijen ruim 10.000 hennepplanten en of hennepstekken in beslag genomen. De geschatte waarde bedraagt ongeveer 1 miljoen euro. Het aantal aangehouden verdachten bedraagt inmiddels 52. In maar liefst 44 gevallen was er sprake van illegale stroomafname. De komende maanden zal het team verder onderzoek doen naar illegale hennepteelt.

Hulp onmisbaar
Hulp door bewoners uit de genoemde wijken is daarbij essentieel. In veel gevallen kreeg het team tips van bewoners uit de wijk. Zij waarschuwden de politie toen zij een scherpe hennepgeur roken of ander verdacht gedrag waarnamen.

Hennepkwekerijen
Hennepteelt is strafbaar. Je loopt hiermee niet alleen het risico op celstraf, maar ook op enorme boetes en/of beslaglegging. Bovendien wordt alle kweekapparatuur altijd in beslag genomen en vernietigd. De politie werkt samen met partners zoals gemeente, woningbouwverenigingen en sociale dienst om henneptelers af te straffen waar mogelijk. Daarnaast veroorzaken hennepkwekerijen voor de omgeving veel schade en overlast door lekkage en stank. Vaak wordt er illegaal stroom afgetapt, wat kan leiden tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vragen wij u contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Wilt u uw melding anoniem doorgeven, bel dan met de meldlijn ‘Meld Misdaad Anoniem’ via 0800-7000.

Related Articles

Auto verwoest door brand Opperduit Lekkerkerk

0
Lekkerkerk - Op een verlaten terrein langs de Opperduit in Lekkerkerk heeft dinsdagavond een auto...

Politie start onderzoek na verdronken kat in Pernis

0
Pernis - Vandaag deed één van de wijkagenten van Pernis tijdens haar dienst een verontrustende...

Alles over stoppen met coke

0
Stoppen met coke is een van de lastigste verslavingen om mee te stoppen. Cocaïne wordt...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Nu ook een bijzonder hotel in Fenix 1 op Katendrecht

Nu ook een bijzonder hotel in Fenix 1 op Katendrecht [...]

'Perron Nul herrezen aan de Vijverhofstraat'

'Perron Nul herrezen aan de Vijverhofstraat' [...]

Woonstad en Vestia maken Oud-Charlois duurder

Woonstad en Vestia maken Oud-Charlois duurder [...]

Rotterdammer (39) vast na vondst dode man in Lombardijen

Rotterdammer (39) vast na vondst dode man in Lombardijen [...]

Rotterdam roept noodtoestand uit voor het klimaat

Rotterdam roept noodtoestand uit voor het klimaat [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,066VolgersVolg