zaterdag, september 18, 2021
16.5 C
Rotterdam
zaterdag 18 september 2021

Nabestaanden van vermiste zeelieden geven DNA

Katwijk – Gisteravond, dinsdag 25 november, hebben in totaal 46 nabestaanden van op zee vermist geraakte zeelieden hun DNA laten afnemen. Het Coldcase Team van de politie-eenheid Den Haag laat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hun DNA-profielen vergelijken met DNA-profielen van langs de Noordzeekust aangespoelde lichamen.

Op de informatieavond voor nabestaanden van vermiste zeelieden kwamen ongeveer honderd mensen af. Hier kregen ze eerst van het Coldcase Team – voluit de Voorziening Coldcase en Vermiste Personen – en het NFI informatie over dit project Zeeslachtoffers. Na afloop konden nabestaanden direct hun wangslijmvlies af laten nemen zodat hier DNA-profielen uit vervaardigd kunnen worden. 46 nabestaanden voegden gelijk de daad bij het woord. Ongeveer vijf anderen maken binnenkort een afspraak om op een later moment bij hun thuis DNA af te laten nemen. Ook zal het Coldcase Team persoonlijk contact opnemen met nabestaanden uit andere plaatsen die telefonisch en via e-mail hebben aangegeven DNA af te willen staan.

Nomen Nescio
Inmiddels is van vrijwel alle sinds 1920 aangespoelde Nomen Nescio’s (naam onbekend) DNA afgenomen en opgenomen in de DNA-databank voor Vermiste Personen. Binnen de politie-eenheid Den Haag is sinds begin 2013 de Voorziening Coldcase en Vermiste Personen actief. In samenwerking met het Landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) is het team het project Zeeslachtoffers gestart. In het project Zeeslachtoffers worden nabestaanden van vermiste personen opgeroepen om DNA af te staan om tot een mogelijke identificatie van aangespoelde Nomen Nescio’s te komen. In 2015 zal in Muzee Scheveningen een vergelijkbare bijeenkomst plaatsvinden.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst in Katwijk was ondermeer personeel aanwezig van de Voorziening Coldcase en Vermiste Personen (waaronder forensische experts), het Landelijk Bureau Vermiste Personen, het Nederlands Forensisch Instituut, Slachtofferhulp Nederland, Vereniging Achterblijvers na Vermissing en wijkagenten Ilse van Dun en Gertjan van ’t Voort. Politieteamchef Peter Koot opende de avond.

Resultaat
Het Coldcase Team verwacht de eerste resultaten van het NFI begin 2015. Nabestaanden wier DNA-profiel geen match heeft opgeleverd, krijgen hierover een brief van de politie. Nabestaanden van wie het DNA-profiel wel een match heeft opgeleverd, worden persoonlijk door de politie op de hoogte gesteld.

Contact
Mensen die aan het project willen deelnemen maar de avond niet konden bijwonen, kunnen zich nog steeds bij het Coldcase Team aanmelden: coldcase@haaglanden.politie.nl.

Foto: Coldcase Team Haaglanden

jan van weelie staat dna af
photo sharing

Related Articles

Ruim 300 bekeuringen bij grootschalige OV controle Capelsebrug

0
Capelle aan den IJssel / Rotterdam - Enkele honderden reizigers hebben bij elkaar ruim 300...

4022 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

0
Rotterdam - De Douane heeft afgelopen nacht in de Rotterdamse haven een enorme hoeveelheid cocaïne...

In Zoetermeer aangetroffen gewonde man (47) in ziekenhuis overleden

0
Zoetermeer - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een 47-jarige man. Het slachtoffer...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Twee gewonden bij aanrijding op Aveling in Hoogvliet

Twee gewonden bij aanrijding op Aveling in Hoogvliet [...]

Ruim 300 bekeuringen bij OV controle Capelsebrug

Ruim 300 bekeuringen bij OV controle Capelsebrug [...]

Steden waarschuwen: verduurzaming woningen stokt

Steden waarschuwen: verduurzaming woningen stokt [...]

Treinverkeer gestremd na ongeval met trein in Rotterdam

Treinverkeer gestremd na ongeval met trein in Rotterdam [...]

Ketheltunnel zaterdag afgesloten door werkzaamheden

Ketheltunnel zaterdag afgesloten door werkzaamheden [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,067VolgersVolg