zaterdag, september 18, 2021
14.6 C
Rotterdam
zaterdag 18 september 2021

Donkere fietsertunnel bij Capelsebrug wordt belevenis

De fietsertunnel onder metrostation Capelsebrug is vanaf deze week een belevenis in beeld en geluid. Een 70 meter lang panorama van Rotterdam wordt begeleid met geluidsfragmenten uit de stad en natuur. Het kunstwerk werd in opdracht van de RET gemaakt door Erik Sandifort. Bekende Rotterdammers Jules Deelder en Kees Moeliker zijn te horen met een eigen tekst. Zo vragen zij fietsers en voetgangers om anders te kijken naar de Rotterdamse regio. De RET bracht het werk in de fietsertunnel aan na de renovatie van metrostation Capelsebrug. Door de glazen achterwand in het station is het 70 meter grote werk direct te zien als reizigers vanuit de metro de stationshal inlopen. “Hier houdt de stad op en begint de polder.” Zo omschrijft de bekende Rotterdamse bioloog Kees Moeliker, de plek van metrostation Capelsebrug. “Mijn reisadvies luidt; blijf waar u bent…Het mooiste uitzicht over de stad vindt u hier op De Capelsebrugboulevard.”

“De komst van dit kunstwerk op Metrostation Capelsebrug is een aanwinst voor onze reizigers. Het biedt hen een unieke ervaring en kijk op onze regio. Door de beleving van de fietserstunnel wordt ons metrostation en de directe omgeving prettiger voor reizigers. Misschien vinden reizigers het werk wel zo bijzonder dat zij liever nog even blijven kijken en wachten op de volgende metro.” Zegt Marc Verheijen, als architect verantwoordelijk voor de renovatie van het metrostation.

De fietserstunnel leidt via de ’s Gravenweg naar het centrum van Rotterdam. Eerder werd de tunnel als donker en onveilig ervaren. De RET bracht het kunstwerk aan en maakte de donkere tunnel open en lichter. Metrostation Capelsebrug wordt dagelijks gebruikt door ruim 16.000 reizigers. Het station is door het aangrenzende P&R terrein en het busstation een belangrijk OV-knooppunt voor reizigers vanuit de regio naar de Rotterdamse binnenstad.

Op het 70 meter lange panorama is Rotterdam te zien van Noord tot aan de havens in de Botlek. Naast het grijze beton van de stad is het groen van de polder te zien, zelfs tussen haven en industrie kruipt de polder de stad in.” Zegt Kees Moeliker daarover in zijn gedicht. Naast de bioloog geeft ras-Rotterdammer Jules Deelder zijn visie op de strijd tussen de natuur en de stad.

Foto: RET

CPB_kunstwerk (groot)

Related Articles

Ruim 300 bekeuringen bij grootschalige OV controle Capelsebrug

0
Capelle aan den IJssel / Rotterdam - Enkele honderden reizigers hebben bij elkaar ruim 300...

4022 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

0
Rotterdam - De Douane heeft afgelopen nacht in de Rotterdamse haven een enorme hoeveelheid cocaïne...

In Zoetermeer aangetroffen gewonde man (47) in ziekenhuis overleden

0
Zoetermeer - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een 47-jarige man. Het slachtoffer...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Treinverkeer gestremd na ongeval met trein in Rotterdam

Treinverkeer gestremd na ongeval met trein in Rotterdam [...]

Ketheltunnel zaterdag afgesloten door werkzaamheden

Ketheltunnel zaterdag afgesloten door werkzaamheden [...]

Cokevondst in Rotterdam van 4022 kilo een van grootste ooit

Cokevondst in Rotterdam van 4022 kilo een van grootste ooit [...]

Politie zoekt getuigen van schietpartij Dantestraat

Politie zoekt getuigen van schietpartij Dantestraat [...]

Invoering nieuwe Rotterdamse wijkraden stap dichterbij

Invoering nieuwe Rotterdamse wijkraden stap dichterbij [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,067VolgersVolg