Illegaal vuurwerk kost vrouw gescheurd trommelvlies in Hoorn

Date:

Deel bericht:

Noord-Holland – Zwaarder en illegaal vuurwerk komen steeds vaker voor in de aanloop naar Oud en Nieuw. Tegelijk daarmee neemt het risico op incidenten en slachtoffers toe. Hoewel de jaarwisseling nog ruim vier weken verwijderd is, staat de teller al op één gescheurd trommelvlies, twee opgeblazen objecten en bijna 1800 kilo illegaal vuurwerk.

Het slachtoffer was een vrouw die door een fietstunneltje in Hoorn (Kersenboogart) liep. Toen een groepje jongens vuurwerk in de tunnel gooide, was de klap zo hard, dat haar trommelvlies het begaf. Zij moest naar het ziekenhuis overgebracht worden voor een operatie. De explosieve kracht van illegaal vuurwerk is zo groot dat de knal niet alleen letsel kan veroorzaken, maar ook tot grote schade kan leiden. Een mobiel toiletgebouwtje en een wasmachine klapten volledig uit elkaar nadat jongens er vuurwerk in hadden gegooid.

- Advertisement -

Handgranaat
In Nederland gelden strenge regels met betrekking tot vuurwerk. Goedgekeurd vuurwerk mag niet meer dan 6 gram flitspoeder bevatten. De Cobra 6, die vorig jaar veelvuldig werd gevonden, bevatte al 50 gram flitspoeder. Dit jaar verschijnt de Cobra 8 in het straatbeeld. Hierin zit maar liefst 100 gram flitspoeder. Het vuurwerk heeft de verwoestende kracht van een handgranaat.

Internet
Wie thuis is op internet vindt zo de adressen in bijvoorbeeld Polen of Italië waar (illegaal) vuurwerk besteld kan worden. Veel mensen realiseren zich niet dat het vuurwerk misschien wel te koop is, maar dat het tegelijkertijd ook illegaal en strafbaar is. Niet alleen het afsteken, maar ook het voorhanden hebben en zelf het importeren van vuurwerk levert hoge boetes op.

Vuurwerkhond
De politie houdt zich op dit moment voornamelijk bezig met het opsporen van illegaal vuurwerk dat via postpakketten ons land binnen komt. In samenwerking met de Inspectie voor Leefbaarheid en Transport en transportondernemers worden verdachte zendingen gevolgd. Hierbij wordt regelmatig een politiehond ingezet die in staat is om kruit en explosieve stoffen te ruiken.

Een verdacht pakket leidde de politie naar een adres in Heemskerk. Hier bleek een jongen in het buitenland 35 kilo zwaar gevaarlijk en illegaal vuurwerk gekocht te hebben. Hij had het vuurwerk zolang opgeslagen onder zijn bed en dat van zijn broertje. Een levensgevaarlijke situatie.

Statische elektriciteit
Wat het vuurwerk zo gevaarlijk maakt is niet alleen de explosieve kracht. In de praktijk blijkt dit vuurwerk ook vaak ongewild af te gaan. Dat kan door warmte, door wrijving of zelfs door statische elektriciteit. Dat maakt ook duidelijk waarom transporteurs geen vuurwerk in hun vrachtwagen willen hebben, dat alleen al door heen en weer te schuiven in de laadruimte kan ontploffen.

Advies
De politie adviseert alleen goedgekeurd consumentenvuurwerk te kopen bij erkende verkooppunten en de gebruiksaanwijzing goed te lezen. Bepalen of vuurwerk illegaal is, kan lastig zijn, omdat het er niet afwijkend uit hoeft te zien. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Meer informatie over illegaal vuurwerk is onder meer te vinden via http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/illegaal-vuurwerk
.

Afsteken van vuurwerk mag trouwens alleen op 31 december vanaf 18 uur tot 1 januari 2:00 uur. Het afsteken buiten deze tijden is strafbaar. Je kunt een taakstraf riskeren of een boetebedrag van een paar honderd euro. Meer informatie over de boetebedragen de site van de rijksoverheid.

- Advertisement -

3 REACTIES

 1. Overigens ontbrand illegaal vuurwerk pas bij meer dan 600 graden! In tegendeel tot het legale Nederlandse vuurwerk met buskruit dat al bij een veel lagere temperatuur ontbrand trouwens, maar dat geheel ter zijde.
  Desalniettemin denk ik dat dergelijke temperaturen in de laadkar van een vrachtwagen niet voortkomen.

  Wel triest om de verzonnen onzin die hier allemaal staat te lezen.

  • Henk, het is te hopen dat jij ergens in ‘een hutje op de hei’ woont en alleen daar het risiko wilt lopen.
   Wat in het bericht staat is zeker geen verzonnen onzin, maar blijkt uit de praktijk en uit testen.

   • Ik zal een kleine samenvatting maken over wat ik schreef, maar om wat voor reden dan ook niet doorgelaten werd.
    Er zit geen 50 gram flitspoeder in een cobra 6 maar 26 gram, hetgeen nipt de helft is. Geen enkele cobra heeft de verwoestende werking van een handgranaat en ook geen enkele cobra komt daar ook überhaupt maar bij in de buurt. In de oorlogsvrije delen van Europa zijn er dit jaar oneindig veel keer zoveel mensen door een handgranaten om het leven gekomen dan door een cobra (cobra als in vuurwerk, als in huisdieren weet ik niet zeker, wel weet ik dat er in Europa de afgelopen jaren meer mensen zijn doodgebeten door honden dan dat er mensen zijn overleden door vuurwerk).

    Met warmte en wrijving is het vrijwel onmogelijk om vuurwerk te laten ontploffen. Er is nog nooit, ik herhaal, NOG NOOIT vuurwerk ontploft door het heen en weer te schuiven in een vrachtwagen. Ook zijn er genoeg mensen die bereid zijn om vuurwerk in hun vrachtwagen te vervoeren.

    Verder was ik erg nieuwsgierig naar die zogenaamde praktijk en testen van je, alle testen die ook maar in de buurt komen bewijzen het tegendeel van wat er hier allemaal wel niet gesuggereerd wordt.

    Als ik wederom niet blijk te kunnen antwoorden op je teksten omdat er hier schijnbaar censuur plaatsvind zal ik het denk ik opgeven. Een discussie waarin niet gediscussieerd kan worden is tenslotte nog dommer dan een website die zijn eigen verzinsels als waarheid verspreid.

Reacties zijn gesloten.

spot_img

Gerelateerd

Man belandt in vuilniswagen na legen papiercontainer

Landelijk - Een opmerkelijk en huiveringwekkend incident in Arnhem. Een man is overleden toen die in een vuilniswagen...

Brand in zorginstelling Antes Prins Constantijnweg Rotterdam

Rotterdam - Vrijdagmiddag 3 mei rond 16.35 uur is er brand uitgebroken in een zorginstelling aan de Prins...

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...