zaterdag, september 18, 2021
21.4 C
Rotterdam
zaterdag 18 september 2021

‘Inbreker’ aangehouden tijdens oefening in Woerden

Woerden – Bij een inbraakoefening die de politie donderdagavond 11 december in de schilderswijk hield, is een nepinbreker aangehouden. Bij deze realistische oefening vroeg de politie via Burgernet medewerking van de inwoners bij de opsporing.

De oefening startte met een Burgernetmelding met het signalement van een man (een politiemedewerker in burger die zich als inbreker voordeed) die verdacht werd van inbraak op de Jan Steenstraat. De verdachte rende weg richting de Nicolaas Maesstraat. De agenten die meededen aan de oefening in de wijk kregen dezelfde informatie. Veel Burgernetdeelnemers werden actief en spraken agenten aan met hun informatie. De ‘inbreker’ dook tijdens zijn vlucht een tuin in op de hoek Albert Cuypstraat/Nicolaas Maesstraat. Toen hij uit de tuin kwam, zag een agent hem en achtervolgde hem op de fiets door de steegjes. Op het dak van een schuur werd hij door een agent gevonden en aangehouden.

Bekeken
De politie oefent regelmatig werksituaties, maar de samenwerking met bewoners werd tot voor kort niet structureel geoefend. Na afloop werden de Burgernetdeelnemers uitgenodigd voor een nabespreking in de wijk. Vijftien enthousiaste deelnemers deelden daar hun ervaringen. Zowel de agenten als de nepinbreker kregen meer inzicht in de samenwerking met bewoners. Voor de ‘inbreker’ was het opvallend hoezeer hij zich in de gaten gehouden voelde. Een oplettende buurt is dus heel onprettig voor inbrekers. Bij de nabespreking bleek ook dat het bellen van 1-1-2 bij verdachte (inbraak)situaties niet heel bekend is bij bewoners. Juist in de strijd tegen inbraken is het heel belangrijk om snel melding te doen via 1-1-2. Door meldingen van bewoners kunnen agenten snel in de juiste richting zoeken, Burgernet inzetten, en inbraken voorkomen of inbrekers op heterdaad aanhouden.

Burgernet
Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners, die een spraak of sms-bericht ontvangen met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Deelnemers kunnen informatie rechtstreeks doorgeven aan de politiemeldkamer. Die informatie wordt direct doorgegeven aan politie in de buurt. Meer informatie over Burgernet is te vinden op www.burgernet.nl.

Related Articles

Ruim 300 bekeuringen bij grootschalige OV controle Capelsebrug

0
Capelle aan den IJssel / Rotterdam - Enkele honderden reizigers hebben bij elkaar ruim 300...

4022 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

0
Rotterdam - De Douane heeft afgelopen nacht in de Rotterdamse haven een enorme hoeveelheid cocaïne...

In Zoetermeer aangetroffen gewonde man (47) in ziekenhuis overleden

0
Zoetermeer - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een 47-jarige man. Het slachtoffer...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Twee gewonden bij aanrijding op Aveling in Hoogvliet

Twee gewonden bij aanrijding op Aveling in Hoogvliet [...]

Ruim 300 bekeuringen bij OV controle Capelsebrug

Ruim 300 bekeuringen bij OV controle Capelsebrug [...]

Steden waarschuwen: verduurzaming woningen stokt

Steden waarschuwen: verduurzaming woningen stokt [...]

Treinverkeer gestremd na ongeval met trein in Rotterdam

Treinverkeer gestremd na ongeval met trein in Rotterdam [...]

Ketheltunnel zaterdag afgesloten door werkzaamheden

Ketheltunnel zaterdag afgesloten door werkzaamheden [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,067VolgersVolg