‘Inbreker’ aangehouden tijdens oefening in Woerden

vrijdag 12 december 2014 13:11

Woerden – Bij een inbraakoefening die de politie donderdagavond 11 december in de schilderswijk hield, is een nepinbreker aangehouden. Bij deze realistische oefening vroeg de politie via Burgernet medewerking van de inwoners bij de opsporing.

De oefening startte met een Burgernetmelding met het signalement van een man (een politiemedewerker in burger die zich als inbreker voordeed) die verdacht werd van inbraak op de Jan Steenstraat. De verdachte rende weg richting de Nicolaas Maesstraat. De agenten die meededen aan de oefening in de wijk kregen dezelfde informatie. Veel Burgernetdeelnemers werden actief en spraken agenten aan met hun informatie. De ‘inbreker’ dook tijdens zijn vlucht een tuin in op de hoek Albert Cuypstraat/Nicolaas Maesstraat. Toen hij uit de tuin kwam, zag een agent hem en achtervolgde hem op de fiets door de steegjes. Op het dak van een schuur werd hij door een agent gevonden en aangehouden.

Bekeken
De politie oefent regelmatig werksituaties, maar de samenwerking met bewoners werd tot voor kort niet structureel geoefend. Na afloop werden de Burgernetdeelnemers uitgenodigd voor een nabespreking in de wijk. Vijftien enthousiaste deelnemers deelden daar hun ervaringen. Zowel de agenten als de nepinbreker kregen meer inzicht in de samenwerking met bewoners. Voor de ‘inbreker’ was het opvallend hoezeer hij zich in de gaten gehouden voelde. Een oplettende buurt is dus heel onprettig voor inbrekers. Bij de nabespreking bleek ook dat het bellen van 1-1-2 bij verdachte (inbraak)situaties niet heel bekend is bij bewoners. Juist in de strijd tegen inbraken is het heel belangrijk om snel melding te doen via 1-1-2. Door meldingen van bewoners kunnen agenten snel in de juiste richting zoeken, Burgernet inzetten, en inbraken voorkomen of inbrekers op heterdaad aanhouden.

Burgernet
Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners, die een spraak of sms-bericht ontvangen met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Deelnemers kunnen informatie rechtstreeks doorgeven aan de politiemeldkamer. Die informatie wordt direct doorgegeven aan politie in de buurt. Meer informatie over Burgernet is te vinden op www.burgernet.nl.

 

0 reacties

‘Inbreker’ aangehouden tijdens oefening in Woerden
Schrijver:

 

 

Woerden – Bij een inbraakoefening die de politie donderdagavond 11 december in de schilderswijk hield, is een nepinbreker aangehouden. Bij deze realistische oefening vroeg de politie via Burgernet medewerking van de inwoners bij de opsporing.

De oefening startte met een Burgernetmelding met het signalement van een man (een politiemedewerker in burger die zich als inbreker voordeed) die verdacht werd van inbraak op de Jan Steenstraat. De verdachte rende weg richting de Nicolaas Maesstraat. De agenten die meededen aan de oefening in de wijk kregen dezelfde informatie. Veel Burgernetdeelnemers werden actief en spraken agenten aan met hun informatie. De ‘inbreker’ dook tijdens zijn vlucht een tuin in op de hoek Albert Cuypstraat/Nicolaas Maesstraat. Toen hij uit de tuin kwam, zag een agent hem en achtervolgde hem op de fiets door de steegjes. Op het dak van een schuur werd hij door een agent gevonden en aangehouden.

Bekeken
De politie oefent regelmatig werksituaties, maar de samenwerking met bewoners werd tot voor kort niet structureel geoefend. Na afloop werden de Burgernetdeelnemers uitgenodigd voor een nabespreking in de wijk. Vijftien enthousiaste deelnemers deelden daar hun ervaringen. Zowel de agenten als de nepinbreker kregen meer inzicht in de samenwerking met bewoners. Voor de ‘inbreker’ was het opvallend hoezeer hij zich in de gaten gehouden voelde. Een oplettende buurt is dus heel onprettig voor inbrekers. Bij de nabespreking bleek ook dat het bellen van 1-1-2 bij verdachte (inbraak)situaties niet heel bekend is bij bewoners. Juist in de strijd tegen inbraken is het heel belangrijk om snel melding te doen via 1-1-2. Door meldingen van bewoners kunnen agenten snel in de juiste richting zoeken, Burgernet inzetten, en inbraken voorkomen of inbrekers op heterdaad aanhouden.

Burgernet
Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners, die een spraak of sms-bericht ontvangen met het verzoek uit te kijken naar een persoon of voertuig. Deelnemers kunnen informatie rechtstreeks doorgeven aan de politiemeldkamer. Die informatie wordt direct doorgegeven aan politie in de buurt. Meer informatie over Burgernet is te vinden op www.burgernet.nl.

 

Flinke brand verwoest schuur Curcumastraat Hoogvliet

Flinke brand verwoest schuur Curcumastraat Hoogvliet

Hoogvliet - Een flinke brand heeft donderdagavond een schuur van een woning aan de Curcumastraat in Hoogvliet volledig verwoest. Vlakbij de schuur stond een patatkraam met meerdere gasflessen. De brandweer liet vervolgens een extra blusvoertuig ter plaatse komen. De...

Share This

Deel dit!

Deel het bericht met al je vrienden!