zaterdag, september 18, 2021
14.6 C
Rotterdam
zaterdag 18 september 2021

Snelrechtzittingen voor Oud en Nieuw-delicten

Nu de jaarwisseling nadert, plannen verschillende rechtbanken weer (super)snelrechtzittingen voor typische oudejaarsdelicten. Door verdachten snel voor te laten komen, geven rechtbanken het Openbaar Ministerie de gelegenheid lik-op-stukbeleid toe te passen. Voorwaarde is wel dat het OM eenvoudig te bewijzen zaken aanbrengt, die geen extra onderzoek vergen. De zittingen zijn alleen bedoeld voor strafbare feiten die duidelijk samenhangen met de jaarwisseling, zoals vuurwerkdelicten.

Hogere straffen
Sommige mensen zien Oud en Nieuw als dé nacht om brand te stichten, gevechten met de politie uit te lokken of gevaarlijk te stunten met vuurwerk. Om hen af te schrikken, eist het OM op de (super)snelrechtzittingen straffen die 75 procent hoger zijn dan normaal. Wie geweld pleegt tegen hulpverleners van politie, brandweer of de ambulancedienst kan rekenen op een 200 procent hogere eis. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling worden opgelegd.

Maatschappelijke context
De rechter bepaalt op de zitting of er genoeg bewijs is, of de verdachte strafbaar is en welke straf het beste kan worden opgelegd. Daarbij kijken rechters ook naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en de maatschappelijke context. Het feit dat het OM met hogere straffen een ongestoord feest nastreeft, maakt in dit geval deel uit van die context. In voorgaande jaren is het wel voorgekomen dat aangebrachte feiten volgens de rechter weliswaar op Oud en Nieuw waren gepleegd, maar daar verder niet mee verbonden waren. In die gevallen werd geen extra hoge straf opgelegd.

Onafhankelijke afweging
“De Rechtspraak werkt al jaren mee aan het snel berechten van wangedrag tijdens de jaarwisseling”, zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. “Maar het is wel belangrijk dat politie, Openbaar Ministerie en de minister geen verwachtingen wekken die ze niet waar kunnen maken. Rechters beoordelen elke zaak afzonderlijk en maken een onafhankelijke afweging welke straf passend is als iemand schuldig is. Dat betekent niet automatisch dat er een hogere straf wordt
opgelegd”.

Planning
De rechtbank Amsterdam heeft op 2 januari een supersnelrechtzitting ingepland, de rechtbanken Den Haag, Rotterdam en Midden-Nederland hebben op 5 januari tijd gereserveerd, Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant op 7 januari en Overijssel op 16 februari.

Bron: Rechtspraak.nl

Related Articles

Ruim 300 bekeuringen bij grootschalige OV controle Capelsebrug

0
Capelle aan den IJssel / Rotterdam - Enkele honderden reizigers hebben bij elkaar ruim 300...

4022 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

0
Rotterdam - De Douane heeft afgelopen nacht in de Rotterdamse haven een enorme hoeveelheid cocaïne...

In Zoetermeer aangetroffen gewonde man (47) in ziekenhuis overleden

0
Zoetermeer - De politie doet onderzoek naar het overlijden van een 47-jarige man. Het slachtoffer...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Treinverkeer gestremd na ongeval met trein in Rotterdam

Treinverkeer gestremd na ongeval met trein in Rotterdam [...]

Ketheltunnel zaterdag afgesloten door werkzaamheden

Ketheltunnel zaterdag afgesloten door werkzaamheden [...]

Cokevondst in Rotterdam van 4022 kilo een van grootste ooit

Cokevondst in Rotterdam van 4022 kilo een van grootste ooit [...]

Politie zoekt getuigen van schietpartij Dantestraat

Politie zoekt getuigen van schietpartij Dantestraat [...]

Invoering nieuwe Rotterdamse wijkraden stap dichterbij

Invoering nieuwe Rotterdamse wijkraden stap dichterbij [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,067VolgersVolg