Eenheid Rotterdam 2014: daling high-impact-delicten zet door

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – In het werkgebied van de Eenheid Rotterdam steeg het aantal aangehouden verdachten en nam het aantal inbraken, overvallen en straatroven af.

Politiemedewerkers van de Eenheid Rotterdam hielden 38.855 verdachten aan. Het aantal geregistreerde misdrijven blijft dalen. In 2012 was dit in het werkgebied van de Eenheid Rotterdam 130.298. Dat daalde in 2013 tot 124.403. Die daling zet in 2014 door tot 116.697. Deze daling van 6% is een knappe prestatie. Veel capaciteit was nodig voor NSS en het WK Voetbal en intern krijgt de grootste reorganisatie uit de nederlandse geschiedenis vorm. Ook zijn veel specialisten van de eenheid (familierechercheurs en medewerkers van de Forensische Opsporing) betrokken bij het MH17-onderzoek.

- Advertisement -

(Woning)overvallen, woninginbraken, straatroven en geweldsdelicten hebben een grote impact op slachtoffers en op de samenleving, en worden hierom High Impact Crimes genoemd. De Eenheid Rotterdam zet zich elke dag in om daders op te pakken en de kans op volgende misdrijven te verkleinen. Een gerichte aanpak zorgt voor aansprekende resultaten.

Woninginbraken: meer verdachten aangehouden
Het aantal inbraken in woningen daalde. Van 9107 in 2012 tot 7767 in 2014. Vorig jaar werd voor het eerst de stijgende trend doorbroken en dat zet zich door in 2014. Gemeente en politie hebben zwaar ingezet op preventie, bewustwording en de jeugdaanpak. De eigen veranwoordelijkheid blijft van groot belang en daar vestigt de politie aandacht op door bijvoorbeeld succesvolle Roadshows over woningveiligheid. Ook wordt burgers gezegd bij situaties die ze niet vertrouwen direct de politie te bellen om zo de heterdaadkracht te vergroten. Dat zorgt dan ook regelmatig voor mooie aanhoudingen. Het aantal aangehouden verdachten is gestegen van 777 naar 869.

Overvallen: heterdaadkracht en preventie
Het aantal overvallen komt in 2014 uit op zo’n 255. In 2012 waren dat er nog 390 (en in 2013 279). Een systematische aanpak via het Regionaal Team Overvallen is hier een onderdeel van. Daarna werden het afgelopen jaar veel overvallers op heterdaad aangehouden. Vorige week nog na een overval op een juwelier aan de Slinge in Rotterdam. Een uur later hield het arrestatieteam in een nabijgelegen woning drie verdachten aan die inmiddels van meer feiten worden verdacht. Daarnaast is er op preventie gerichte surveillance door medewerkers van de wijkteams, bijvoorbeeld tijdens openings- en sluitingstijden van winkels. Er zijn 292 verdachten aangehouden tegenover 264 in 2013.

Straatroven: spectaculaire daling
In de afgelopen drie jaar daalde het aantal straatroven spectaculair. In 2012 waren dat er 1752 in 2013 daalde dat naar 1236. Die toch al flinke daling zet in 2014 door en komt uit op 970. er is veel samenwerking met partners. Bijvoorbeeld met Horeca Nederland om het aantal straatroven op uitgaansavonden terug te dringen. Mobieltjes blijven zeer gewild bij straatrovers en daarom kan de IMEI-blokkade waar door providers en de politiek wordt gewerkt het aantal straatroven verder terugdringen.

Afpakken
Misdaad mag niet lonen. In allerhande onderzoeken werd tot nu toe 19.4 miljoen euro aan crimineel vermogen afgepakt.

Methodiek
De genoemde totaalcijfers voor 2014 (bijvoorbeeld 38855 afgehandelde verdachten) zijn een prognose. De genoemde 19.4 miljoen is op dit moment al wel afgenomen en het resultaat kan nog verder oplopen.

Op 1 januari 2013 gingen de 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politiediensten op in één korps – dat van de Nationale Politie. De korpsen Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond fuseerden daarbij tot de Eenheid Rotterdam. Vanaf 2012 werd er al nauw samengewerkt en sinds dat jaar zijn regiobrede cijfers beschikbaar die in het bovenstaande worden gebruikt.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Rotterdammer en Schiedammer vast voor babbeltrucs in regio Rotterdam

Rotterdam - De politie heeft twee verdachten aangehouden die ervan worden verdacht meerdere diefstallen te hebben gepleegd door...

Rijksweg A15 bij Barendrecht deels afgesloten na ongeval

Barendrecht - Maandag 18 maart is de hoofdbaan van de Rijksweg A15 in één rijrichting rond het middaguur...

Medewerkers fruitbedrijf vinden grote hoeveelheid cocaïne in levering ananassen

Regio - Medewerkers van een fruitopslag in de Rotterdamse regio heeft tijdens het uitladen van een container een...

Schade na explosies in Rotterdam en Capelle aan den IJssel

Rotterdam, Capelle aan den IJssel - In de nacht van Zondag 4 februari op Maandag 5 februari hebben...