Minder zware misdrijven tijdens jaarwisseling

Date:

Deel bericht:

Nederland – Deze jaarwisseling kenmerkt zich door een verschuiving van het aantal zwaardere misdrijven naar overtredingen. Daardoor waren er minder aanhoudingen. Wederom werden politieagenten slachtoffer van geweld. Dat blijkt uit de eerste, voorlopige, cijfers van de politie.

In 2013 zijn 8413 incidenten gemeld, tegenover 8236 dit jaar. De politie verrichtte 576 aanhoudingen, vorig jaar waren dat er 824.

- Advertisement -

Geweld hulpverleners
Het aantal incidenten waarbij politiemensen slachtoffer werden van fysiek geweld bleef nagenoeg gelijk. Vorig jaar gebeurde dat 73 keer, dit jaar 70. Agenten werden minder vaak beledigd. Het aantal gevallen van verbaal geweld liep terug van 49 vorig jaar naar 13 incidenten dit jaar. Korpschef Bouman: “Ik vind het werkelijk onbegrijpelijk dat je politiemensen aanvalt. Juist onze mensen, die er zijn voor uw veiligheid, mogen zelf nooit de dupe worden van geweld.”

Verschuiving
Er is sprake van een verschuiving van ernstige misdrijven zoals mishandeling naar overlast. Er waren meer vuurwerkincidenten (11%). Ook kwamen er meer meldingen van overlast door jongeren (47%) binnen.

Inzet ME
De mobiele eenheid (ME) moest tijdens de jaarwisseling op meerdere plekken ingrijpen. In Culemborg werd de ME ingezet om het de brandweer mogelijk te maken een brand op de openbare weg te blussen. Hierbij zijn politiemensen en ME-voertuigen bekogeld met vuurwerk en flessen. Niemand raakte gewond.

Blokkade
Ook in Nijmegen waren er incidenten. Brandweerlieden wilden voorkomen dat een brand zou overslaan naar andere panden, maar werden door omstanders bekogeld. Ook was er een blokkade opgeworpen en is er zwaar vuurwerk naar politiemensen gegooid. In beide gevallen was de komst van de mobiele eenheid voldoende om de rust te laten terugkeren.

Groep keert zich tegen politie
In Renswoude werd door inwoners illegaal een vreugdevuur ontstoken. Het lukte agenten niet om af te spreken dat het ‘feest’ zou worden beëindigd. Toen agenten daarop het aggregaat zelf uitzetten, keerde de groep van ongeveer 30 personen zich tegen hen. De brandweer bluste de brand en meerdere agenten moesten komen om de groep uiteen te drijven.

De definitieve rapportage over het verloop van de jaarwisseling verschijnt later deze maand.

- Advertisement -

Gerelateerd