dinsdag, juli 5, 2022
17.7 C
Rotterdam
dinsdag 5 juli 2022

Zeer grote brand verwoest schokdemperfabriek Koni Korteweg Oud-Beijerland (VIDEO)

- advertentie -

Oud Beijerland – Dinsdagmorgen omstreeks zeven uur worden de eerste brandweereenheden gealarmeerd voor een brand bij schokbrekerfabrikant Koni aan de Korteweg. Ter plaatse blijkt er sprake te zijn van een felle uitslaande brand in het kantoren gedeelte van het bedrijf. De brandweer schaalt direct op naar zeer grote brand om te proberen de productiehal te behouden.

Brandbestrijding
Inmiddels is duidelijk dat de brand is ontstaan in de tekenkamer van het bedrijf. Daaraan gekoppeld zit de kantine van het pand. Met een tientallen brandweereenheden vanuit onder andere Oud-Beijerland, Nieuw-Beijerland, Zuid-Beijerland Korendijk, Heinenoord, Zwijndrecht, Dordrecht, Sliedrecht, Strijen Westmaas en Puttershoek wordt de brand bestreden.

Even lijkt het erop dat de brand onder controle is. Omstreeks 10.00 uur komen er echter weer flinke zwarte rookwolken vrij. De brandweer speelt hier direct op in en weet een groot gedeelte van de productiehal nog te behouden. De brand gaat gepaard met een flinke rookontwikkeling en doormiddel van onder andere Burgernet worden de omwonenden geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Een aantal scholen in de buurt besloot om de kinderen naar huis te sturen.

Inmiddels was er opgeschaald naar GRIP 2 omdat de rook richting Spijkenisse trok. GRIP (Gecoördineerde Regionale Incidenten Procedure) zorgt ervoor dat alle betrokken hulpdiensten en instanties nauw samen kunnen werken. Meetploegen van de brandweer hebben op diverse plekken gemeten. Zij konden echter geen gevaarlijke hoeveelheden meten. Er werd dan ook besloten dat ontruiming totaal niet aan de orde was. Omstreeks half vier

Medewerkers aangeslagen
Bij het bedrijf Koni werken een paar honderd medewerkers. Zij zijn van begin af aan door directie van het bedrijf op de hoogte gesteld. Voorlopig zijn zij twee dagen naar huis gestuurd. De directie gaat kijken hoe het nu verder moet. In eerste instantie werd er verteld dat er niemand aanwezig was in het pand. Een medewerker verklaart tegen RTV-Rijnmond dat hij op het moment van uitbreken al aanwezig was. Hij werd uit het pand begeleid door BHV-ers en iedereen kon het pand op tijd verlaten. Hierdoor raakte er niemand gewond.

Nablussen gaat nog uren duren
De brandweer had omstreeks twaalf uur het sein brand meester gegeven. Dit betekent dat de kans op uitbreiding nihil is geworden en het nablussen kan beginnen. Zij zullen daar nog enkele uren voor nodig hebben. Omstreeks half drie is de rook dusdanig weinig dat het advies ramen en deuren gesloten te houden wordt ingetrokken.

Communicatie
Via een liveblog op www.oud-beijerland.nl, de website van de Veiligheidsregio ZHZ, Burgernet, een NL Alert-bericht, Twitter, Facebook en een tickertape op TV Rijnmond is voortdurend informatie verstrekt over de ontwikkelingen van de brand. Inwoners konden daarnaast telefonisch terecht bij de gemeente.
Inwoners, ondernemers en scholen in de wijken Oosterse Gorzen, Croonenburgh en het centrum van Oud-Beijerland ontvangen een brief van de gemeente over het omgaan met roetdeeltjes.

Reactie burgemeester
Burgemeester Klaas Tigelaar van Oud-Beijerland geeft zijn reactie op deze gebeurtenis in zijn dorp: “Het is uitermate triest voor management en medewerkers van Koni om het pand, waarin zij al zoveel jaren werken, letterlijk in rook te zien opgaan. Het stemt dankbaar dat er geen slachtoffers te betreuren zijn.”

De burgemeester spreekt ook zijn waardering uit voor de enorme inzet en betrokkenheid van de vele hulpverleners: “Van brandweer tot politie, van waterschap tot omgevingsdienst en van ambulance tot ambtenaar rampenbestrijding. Het is dankzij hun inzet dat dit incident zo deskundig bestreden is.”

Oorzaak nog onbekend
Team Brandonderzoek van de brandweer en de politie zullen onderzoek doen naar de toedracht van de brand. Naar alle waarschijnlijkheid is deze dus begonnen in de tekenkamer van het bedrijf. Daaropvolgend zijn de kantine en het kantorengedeelte in brand gevlogen.  De oorzaak is echter niet bekend en zal moeten worden onderzocht. De schade aan het pand is enorm, en de vraag is of het bedrijf daar weer zo snel mogelijk kan functioneren.

Bron : Brandweer Zuid-Holland-Zuid & RTV Rijnmond
Foto : Twitter Ed Steehouwer

image

Foto’s : Ad Staal

image

image

image

image

image

image

Foto’s : Ingezonden

image

image

image

image


Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp+31103070855 of Mailredactie@nieuwsopbeeld.nl


 

- Advertisement -

Laatste nieuws

- advertentie -
spot_img

Meest gelezen

Like ons ook op

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,236VolgersVolg
- advertentie -