vrijdag, juni 25, 2021
17.5 C
Rotterdam
vrijdag 25 juni 2021

Hoofdofficier Rotterdam: Veiligheidsontwikkeling zet door

,,We merken dat extra inzet op een bepaalde vorm van criminaliteit zijn vruchten afwerpt. We hebben dat gezien bij de aanpak van overvallen en woninginbraken, maar je ziet dat bijvoorbeeld ook bij iets minder direct zichtbare zware criminaliteit als drugssmokkel. En we weten criminelen steeds beter te raken daar waar het voor hen soms het meeste pijn doet: in hun portemonnee.” Dat zei woensdag Marc van Nimwegen, hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie in Rotterdam bij de presentatie van RondOM Rotterdam 2014/2015.

Het totaal aantal (misdrijf)zaken dat in 2014 binnenkwam bij het Rotterdamse OM is ongeveer gelijk gebleven aan voorgaande jaren: rond de 23.000. Ongeveer de helft van die zaken wordt door het OM zelf afgedaan, de andere helft gaat naar de rechtbank. Opnieuw werden meer zaken tegen woninginbrekers behandeld, bij een dalend aantal aangiften. En er werden opnieuw minder zaken tegen minderjarigen aangebracht. De in 2009 ingezette daling zet zich daarmee nog steeds voort. Er werden meer zaken tegen verdachten van huiselijk geweld aangebracht, nog steeds een fors maatschappelijk probleem. Het gestegen aantal komt vermoedelijk door de grote alertheid van de Rotterdamse politie en hulpverleners op het voorkomen van huiselijk geweld, en omdat de zaken nu vaker aan het OM worden voorgelegd.

Op het gebied van de bestrijding van zware criminaliteit en ondermijnende activiteiten is ook te zien dat samenwerking en extra inzet van (bijzondere) opsporingsdiensten zijn vruchten afwerpt en leidt tot een beter inzicht. Zo wordt bij strafrechtelijke onderzoeken vrijwel altijd ook door financieel deskundigen meegekeken of er mogelijk wederrechtelijke verkregen vermogen kan worden afgepakt. In 2014 werd er voor ruim 21 miljoen eurobeslag gelegd, en werd uiteindelijk ruim 8 miljoen euro geïncasseerd. Samen met een aantal partners is geïnvesteerd in het integrale afpakken bij bepaalde probleemgebieden. Tegelijkertijd is ook in de kleinere zaken vaker gekeken naar het leggen van beslag ten behoeve van de slachtoffers.

De extra inzet op drugssmokkel is vermoedelijk ook een van de redenen waarom het aantal zaken van het HARCteam in 2014 weer op ongeveer hetzelfde niveau lijkt als in 2011 en 2012 na een flinke stijging in 2013. Uit een analyse van het criminaliteitsbeeld in de regio Rotterdam is in 2014 overigens gebleken dat veel criminaliteit samenhangt met de smokkel via de Rotterdamse haven. Dat geldt zowel voor de zware criminaliteit waarmee de integriteit van het maatschappelijke verkeer wordt aangetast, de zogenoemde ondermijnende activiteiten, maar ook op wijkniveau in zwakkere stadswijken waar gebleken is dat jongeren geworven worden om drugs te vervoeren.

BRON: Openbaar Ministerie

Related Articles

Bekir E. veroordeeld voor moord op Hümeyra (16), 20 jaar cel en TBS

0
Rotterdam - Het gerechtshof in Rotterdam heeft de 34-jarige Bekir E. in hoger beroep veroordeeld...

Bankstel in brand in kelderboxen Schakerlo Rotterdam

0
Rotterdam - Rond half negen heeft korte tijd brand gewoed in de kelderboxen van een...

Para-vliegtuig maakt noodlanding naast snelweg A50 bij Apeldoorn

0
Apeldoorn - Een vliegtuig is vrijdagmorgen in een sloot naast de A50 bij Apeldoorn terechtgekomen...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Hof doet uitspraak in zaak-Rotterdamse scholiere Hümeyra

Hof doet uitspraak in zaak-Rotterdamse scholiere Hümeyra [...]

Bvo Feyenoord bevestigt: Het is een publiek object

Bvo Feyenoord bevestigt: Het is een publiek object [...]

Directie Feyenoord krijgt de kat in het stadhuis

Directie Feyenoord krijgt de kat in het stadhuis [...]

Weer beveiliging bij stadhuis bij gesprek over Feyenoord

Weer beveiliging bij stadhuis bij gesprek over Feyenoord [...]

Aboutaleb: schending mensenrechten is nogal een verwijt

Aboutaleb: schending mensenrechten is nogal een verwijt [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
7,991VolgersVolg