Nieuwe Opiumwet vanaf maart: voorbereiding hennepteelt strafbaar

Date:

Deel bericht:

Het Openbaar Ministerie (OM), politie, FIOD, Belastingdienst, gemeenten, provincies en het Rijk treden met ingang van 1 maart 2015 gezamenlijk op tegen facilitators van illegale hennepteelt. Per die datum is de nieuwe Opiumwet Artikel 11a van kracht, die voorbereidingshandelingen van illegale hennepteelt strafbaar stelt. Op diverse plekken vinden controles plaats.

Deze nieuwe wet biedt het OM en de politie de mogelijkheid strafrechtelijk in te grijpen, nog voordat er daadwerkelijk hennep wordt geteeld en gevaarlijke kwekerijen in werking zijn. De wet bestrijdt beroeps- en bedrijfsmatige illegale hennepteelt.

- Advertisement -

Meer dan een growshopverbod
Facilitators die activiteiten voor de illegale hennepteelt verrichten, zoals het leveren van lampen en voedingsstoffen, kweekhokken, kweeklocaties en het aansluiten van elektra, worden strafbaar ten gevolge van de wetswijziging. Growshops hebben zich toegelegd op handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt. De nieuwe wet maakt deze bedrijfsactiviteiten strafbaar. Het OM en de politie zullen zoveel mogelijk growshops hierover vóór 1 maart informeren.

Ondermijning
Georganiseerde illegale hennepteelt is ondermijnende criminaliteit. Zij leidt tot onveiligheid in woonwijken, bedreigingen en liquidaties. Bovendien gaat er veel uit criminaliteit verkregen vermogen om in de wereld van de georganiseerde hennepteelt. Er bestaat een groot risico op vermenging van de onder- en bovenwereld. Wie zich strafbaar maakt aan het voorbereiden of bevorderen van de hennepteelt, hangt een maximale gevangenisstraf van 3 jaar en een geldboete tot 81.000 euro boven het hoofd. Hennepteelt is strafbaar als deze niet voor medische, diergeneeskundige of wetenschappelijke doeleinden is.

Alert zijn
Bonafide bedrijven en brancheorganisaties – zoals van tuin- en bouwcentra – spelen een belangrijke rol in het voorkomen van voortzetting van illegale praktijken onder een legale dekmantel in hun sector. De nieuwe wet creëert geen algemene onderzoeksplicht voor hen en dienstverleners, zoals loodgieters en elektriciteitsleveranciers. Wanneer zij worden geconfronteerd met omstandigheden die een ernstig vermoeden opleveren dat sprake is van hennepteelt, dienen zij dat te melden. Dat kan bij de lokale politie of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

BRON: Openbaar Ministerie

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

NS zet treinen zaterdag drie minuten stil na recente mishandeling: “Het kan niet zo langer”

Landelijk - Op zaterdag 20 april zet de NS alle treinen om 22.30 uur drie minuten stil. Dit...

Celstraffen geëist tegen drugsbazen uit Schiedam en Capelle aan den IJssel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 10 jaar en 7 maanden geëist tegen twee 45-jarige mannen uit...

Politie houdt Vlaardinger aan na inval drugslab in Bleiswijk

Bleiswijk - In een garagebox in Bleiswijk aan de Overbuurtseweg is zaterdagmorgen een drugslab aangetroffen. Een 50-jarige Vlaardingen...

Scooter en fiets in botsing op Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel

Zaterdagmiddag rond 15:30 werden verschillende hulpdiensten gestuurd naar Martin Luther Kingpad in Capelle aan den IJssel waar een...