Twee mannen aangehouden in onderzoek naar hacken computers en bankrekeningen

Date:

Deel bericht:

De politie heeft afgelopen dinsdag een 28-jarige Iraniër en een 26-jarige Pool uit Delft aangehouden die verdacht worden van computervredebreuk, oplichting, witwassen en valsheid in geschrift.

Internetbankieren
Het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket is gestart na een melding van een bank. Een onderzoeker van de bank stelde onregelmatigheden vast in via het internetbankieren account van een klant. Hierbij zijn sporen naar boven gekomen die hebben geleid naar de verdachten.

- Advertisement -

Rekeningnummers veranderen
Vermoedelijk hebben de verdachten computers van bedrijven besmet door grootschalig spam met malware te verspreiden via bijlagen in e-mailberichten. De spam werd naar duizenden email-adressen verspreid. Met behulp van de malware werd een Remote Acces Tool (RAT) geinstalleerd op de besmette computer, waarna de verdachten vrijwel volledige inzage konden krijgen in de besmette computers. Ze konden onder meer wachtwoorden onderscheppen en webcams aanzetten.

Op die manier hebben de verdachten vermoedelijk ook de bankoverschrijvingen die digitaal werden aangemaakt veranderd voordat ze werden verstuurd naar de bank. Op het moment dat er transacties werden klaargezet, veranderden de verdachten de rekeningnummers van de ontvangers.

De slachtoffers dachten dat ze geld overmaakten naar een bekende, maar in werkelijkheid kwam het geld terecht op de rekening van bekenden van de verdachten. Zij zorgden er later voor dat het geld bij de verdachten terecht kon komen.

77 Besmette computers
De spam werd op grote schaal verspreid en de verdachten hebben vermoedelijk meerdere grootschalige spamruns uitgevoerd, waardoor zij keer op keer bedrijven bleven besmetten. Op het moment van de aanhouding van een van de verdachten constateerde de politie dat hij op dat moment contact had met 77 besmette computers, waar hij direct toegang tot had.

De verdachten zijn vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Rotterdam en voor veertien dagen in bewaring gesteld.

BRON: Openbaar Ministerie

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Delftenaar duwt man op spoor bij station Vlissingen

Vlissingen, Delft - De Politie heeft een 21-jarige man uit Delft aangehouden. De man wordt ervan verdacht iemand...

Man zwaargewond na steekpartij in Delft op eerste kerstdag

Delft - Op maandagavond 25 december, eerste kerstdag, is in Delft een man zwaargewond geraakt bij een steekincident....

Verdachte van steekpartij vlucht in bestelbus en veroorzaakt meerdere aanrijdingen

Delft / Rijswijk - Rond 18.30 uur vond woensdag 19 juli bij een ziekenhuis aan de Reinier de...

Ouders bevallen van dochtertje Bente op afrit A13 bij Delft

Wanneer je later gevraagd wordt waar je kind is geboren, dan hebben de ouders van  een kersverse dochter...