Aanhoudingen voor grootschalige drugshandel op ondergrondse marktplaatsen

Date:

Deel bericht:

De politie heeft maandag in Amsterdam en Utrecht twee mannen aangehouden op verdenking van grootschalige handel in verdovende middelen via illegale online marktplaatsen en witwassen.

Beide mannen (1989 en 1990) konden thuis achter hun computer worden aangehouden op basis van onderzoek na een eerdere aanhouding in december. Ze zijn donderdag in Haarlem voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hun voorlopige hechtenis met 14 dagen heeft verlengd.

- Advertisement -

Eerdere aanhouding
Op 16 december 2014 heeft de politie in Amsterdam een man aangehouden, nadat een agent eerder die dag toevallig getuige was van een verdachte transactie. De goederen werden vanuit de kofferruimte van de auto van een BMW-bestuurder overgeladen in die van de Mercedes van verdachte. Later zou blijken dat in de tassen een flinke hoeveelheid harddrugs zat. De Mercedes-bestuurder, een 55-jarige man uit IJmuiden, is aangehouden en vast gezet.

‘Vendor’
De man was al in beeld bij het onderzoeksteam als mogelijk een van de grootste Nederlandse verkopers (‘vendors’) van verdovende middelen op internationale ondergrondse marktplaatsen. Hij opereerde onder meer onder de naam “HollandOnline” op verschillende anonieme marktplaatsen, zoals Silk Road 1, Silk Road 2.0 en Agora.

Drugs, BMW’s en bitcoins
Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft nader onderzoek ingesteld. De man uit Amsterdam wordt ervan verdacht verdovende middelen te hebben geleverd aan anderen. De politie in Utrecht heeft diezelfde dag een verdachte in Utrecht aangehouden, omdat deze man samen met de Amsterdamse verdachte een bedrijf op naam had. Hij wordt ook verdacht van handel in verdovende middelen en witwassen. Enkele dure voertuigen, bitcoins ter waarde van 150.000 euro en € 30.000 in contanten zijn in beslag genomen.

Bloeiende business
Wereldwijd worden op diverse criminele marktplaatsen op grote schaal illegale goederen en diensten aangeboden, zoals (hard)drugs, gegevens van gestolen creditcards, software om computers te hacken, vals geld en andere illegale zaken. Op de anonieme marktplaatsen zijn ook Nederlandse vendors actief. Er worden onder meer drugs aangeboden en afgerekend in bitcoins. De verzending gaat via de post en reguliere pakketbedrijven en meestal naar het buitenland om buiten beeld van justitie te blijven. Politie en justitie hebben al eerder verdachten weten op te pakken die zich veilig waanden op het TOR-netwerk.

BRON: Openbaar Ministerie

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Vrachtwagen en auto botsen op Vondelingenplaat in Rotterdam, chauffeur bekneld

Rotterdam - Om 16:00 uur vanmiddag heeft zich een botsing voorgedaan tussen een vrachtwagen en een auto voor...

Moeder overleden na ongeluk, kind in woning overleden na vermoedelijk steekpartij in Boekel

Boekel/Wilbertoord - Bij een mogelijk steekincident in een woning aan de Dotterbloem in Boekel is woensdagmiddag een kind...

Explosie bij eerder beschoten woning Kerkhoflaan Rotterdam

Rotterdam - In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 februari is een explosief afgegaan bij een...

Raketwerpers en veel vuurwapens en drugs aangetroffen na groot onderzoek

Rotterdam - Op maandagochtend 29 januari heeft de politie in Rotterdam een grote hoeveelheid zware vuurwapens gevonden en...