Politiebureau Stationstraat Heerlen ontruimd nadat man gevonden granaat komt afgeven GRIP 1

Date:

Deel bericht:

Afgelopen middag is het politiebureau aan de Stationstraat in Heerlen ontruimd geweest. Dit omdat een man een granaat gevonden had en deze bij de balie in het bureau had afgegeven.

De man was met een met een magneet in een akker in de omgeving van Kerkrade op zoek naar metaalvoorwerpen toen hij op een granaat stuitte. Na het aantreffen is de man vervolgens met de granaat naar het politiebureau in Heerlen gereden waar hij het aan het baliepersoneel toonde. Hierop is volgens het protocol wat hier voor staat direct het politiebureau ontruimd. Conform het protocol zijn omstreeks 14:00 uur de brandweer en ambulance en de EOD gealarmeerd. Omstreeks 14:28 uur heeft men een GRIP1* situatie afgegeven.

- Advertisement -

De aanwezige arrestanten die op het politiebureau aanwezig waren zijn overgebracht naar andere politiebureaus in de omgeving. De ter plaatse gekomen EOD heeft de naar later bleek brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog onderzocht en meegenomen waarna het politiebureau is vrijgegeven. De EOD heeft de granaat in de Sifranogroeve gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De politie roept iedereen op om in het geval dat men een granaat of andere soorten munitie aantreft om dit te laten liggen waar men het aantreft. Dit is voor uw eigen veiligheid maar zeker ook voor de veiligheid van anderen. Bel in dat geval via 112 de politie en zij komen dan ter plaatse. Het vervoer van een granaat of ander soort munitie is namelijk niet geheel zonder risico. De politie heeft experts die ter plaatse kunnen bepalen om wat voor soort munitie het gaat en of eventueel de EOD ter plaatse moet komen.

*Grip 1
Er is gezien de aard van het incident coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten nodig. Ter plaatse wordt een Commando Plaats Incident (CoPI) samengesteld uit de operationeel leidinggevenden (Officieren van Dienst) van de verschillende hulpdiensten. Het CoPI staat onder leiding van de Leider CoPI, doorgaans een Hoofdofficier van Dienst (HOvD). De burgemeester van de gemeente waar het incident is ontstaan wordt afhankelijk van de plaatselijke afspraken gewaarschuwd, naast de Regionaal Commandant van de brandweer, de Directeur Publieke Gezondheid (DPG) en de Districtschef van de politie.

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Wandelaar valt in sloot in Ridderkerk

Ridderkerk - Woensdagochtend 27 maart rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden waar een wandelaar op een...

Bestuurder van bestelbus schept fietster bij uitrijden parkeervak, vrouw gewond Grote Visserijstraat Rotterdam

Rotterdam - Dinsdagmiddag 26 maart rond 17.00 uur heeft er op de Grote Visserijstraat in Rotterdam een ongeval...

Gewonde na uitslaande brand Beverstraat Rotterdam

Rotterdam - Bij een felle brand aan de Beverstraat in Rotterdam-Feijenoord zijn afgelopen nacht een aantal mensen gewond...