Man door arrestatieteam aangehouden die dreigde zijn woning op te blazen Koningin Emmahof Nieuwerkerk aan den IJssel GRIP 1

Date:

Deel bericht:

Hulpdiensten zijn massaal aanwezig aan het Koningin Emmahof. Dit in verband met een man die zijn woning donderdagavond wilde opblazen. In de Oranjebuurt zijn diverse straten afgesloten.

Bewoners hebben afgelopen avond via 112 de politie gebeld na dat zij de man hard hoorde schreeuwen. Aangezien het om een voor de politie bekend adres zou gaan naar wij nu weten zijn er meerdere eenheden ter plaatse gegaan.

- Advertisement -

Omstreeks 21:19 uur heeft de politie de brandweer van Nieuwerkerk aan den IJssel ter plaatse laten komen omdat zij blijkbaar informatie hadden dat het fout zou kunnen gaan. Omstreeks 21:22 uur is er een ambulance ter plaatse gevraagd op last van de politie. De politie is op dat moment al met de man in gesprek gegaan.

Omstreeks 21:57 uur hebben de hulpdiensten opgeschaald naar GRIP 1*. Bewoners van 5 omliggende woningen zijn toen uit voorzorg uit hun woningen gehaald aangezien de man te kennen had gegeven zijn woning door middel van gas op te willen blazen. De eerste bewoners zijn opgevangen bij Den Hoed.

Volgens buurtbewoners leefde de ongeveer 60-jarige man als een kluizenaar en had deze altijd zijn gordijnen dicht.

Omstreeks 00:06 uur is het Arrestatieteam van de politie ter plaatse gekomen en zou ook de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) inmiddels ter plaatse zijn. De onderhandelaar doet nog steeds verwoede pogingen om met de man in contact te blijven en te bewegen van zijn actie af te zien echter tot nu toe zonder resultaat.

Later op de avond zijn er nog eens 21 woningen ontruimd. De mensen zijn opgevangen in de huisartsenpost Den HOED in de wijk. Burgemeester Gert Jan Cats is daar aanwezig om met de bewoners te praten en een hart onder de riem te steken. Inmiddels zijn alle geëvacueerde bewoners met een bus vervoerd naar het Van de Valk hotel aan de Parallelweg Zuid.

Update 01:21 uur
Het arrestatieteam maakt zich klaar om een instap in de woning te doen en de bewoner te overmeesteren. Het arrestatieteam is zojuist om 01:25 uur via de achterkant de woning ingegaan. In de wijk waren meerdere doffe knallen te horen. Dit zijn zo geheten flash-bang granaten om de verdachte te kunnen desoriënteren zodat ze hem makkelijker kunnen overvallen.

Update 01:40 uur
De man is door het arrestatieteam overmeesterd en aangehouden. Hij wordt nu overgebracht naar het politiebureau waar hij later door de recherche zal worden verhoord. De hulpdiensten gaan nu de woning onderzoeken en als alles veilig verklaard is mogen de mensen die dat willen terug naar hun woningen.

*Grip 1
Er is gezien de aard van het incident coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten nodig. Ter plaatse wordt een Commando Plaats Incident (CoPI) samengesteld uit de operationeel leidinggevenden (Officieren van Dienst) van de verschillende hulpdiensten. Het CoPI staat onder leiding van de Leider CoPI, doorgaans een Hoofdofficier van Dienst (HOvD). De burgemeester van de gemeente waar het incident is ontstaan wordt afhankelijk van de plaatselijke afspraken gewaarschuwd, naast de Regionaal Commandant van de brandweer, de Directeur Publieke Gezondheid (DPG) en de Districtschef van de politie.

Foto’s: Enrico Luijcx

20150416132428 20150416132429 20150416132433 20150416132523 20150416133208 20150416133209 20150416133211

 

20150416135235

 

20150416141602 (1)

 

20150416141602

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Explosie zorgt voor schade aan voordeur van woning Lijnzaaddreef Spijkenisse

Spijkenisse - Donderdagnacht 20 juni rond 2.14 uur heeft er een explosie plaatsgevonden op de Lijnzaaddreef in Spijkenisse. Door...

Politie onderzoekt schietpartij Fresiastraat Rotterdam-Schiebroek

Rotterdam - Op de Fresiastraat in de Rotterdamse wijk Schiebroek heeft dinsdagavond rond 23:15 uur een mogelijke beschieting plaatsgevonden....

Opnieuw een autobrand in Spijkenisse Andries van Bronckhorstlaan Spijkenisse

Spijkenisse - Vanavond is er brand ontstaan bij een auto aan de Andries van Bronckhorstlaan op een parkeerplaats...

Surfer (51) overleden aangetroffen na zoekactie Grevelingenmeer Bruinisse

Zeeland / Goeree - Overflakkee - Zaterdagavond 15 juni is het stoffelijk overschot aangetroffen van de vermiste 51-...