Doorkomst Tour de France door Capelle aan den IJssel

Date:

Share post:

- Advertisement -

Capelle aan den IJssel – Zondag 5 juli gaat de Tour de France van Utrecht naar Neeltje Jans. De tour passeert met een doorkomst Capelle aan den IJssel over de Abram van Rijcekvorselweg vanuit Zuidplas in de richting van Rotterdam. Hiervoor heeft de gemeente diverse wegen afgesloten en parkeerverboden ingesteld.

 

De doorkomst van de Tour op 5 juli heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid van Capelle. De Abram van Rijckevorselweg, de Algeraweg, het Capelseplein en alle aangrenzende kruisingen met de Abram van Rijckevorselweg worden afgesloten voor het verkeer van 11.30 tot 17.00 uur. Deze afsluitingen splitsten Capelle letterlijk in tweeën. Houdt u rekening met extra reistijd. Het dringende advies is: laat de auto op 5 juli thuis en kom te voet of op de fiets naar het parcours!

Autoverkeer

Om met de auto van de ene kant naar de andere kant van de Abram van Rijckevorselweg te rijden is uitsluitend mogelijk via een omleidingroute via Fascinatio (over het Riviaduct). Aan de ‘zuidkant’ zijn de Rivium Boulevard, Schaardijk, IJsseldijk, Ketensedijk en Nijverheidsstraat wel open voor verkeer. Via de omleidingroute is tevens de Algerabrug bereikbaar. De brug blijft open voor verkeer van en naar Krimpen aan den IJssel.

Aan de ‘noordkant’ kunt u rijden via de Barckalaan, de Onacklaan, de Fascinatio Boulevard en het Rhijnspoor. Ook de ‘s-Gravenweg blijft gewoon open.

Komt u vanaf de snelweg A16? Vanuit de richting Dordrecht is het mogelijk om Capelle binnen te rijden via de Abram van Rijckevorselweg. U wordt dan na een paar honderd meter via de afslag Rivium omgeleid. Komt u uit de richting Den Haag/Utrecht over de A16 en wilt u Capelle in, dan moet u de afslag Kralingen nemen. De afslag Capelle is ter hoogte van het Kralingse Plein afgesloten.

Parkeerverboden

Met de auto naar het parcours komen kost niet alleen extra reistijd, maar ook extra moeite om een parkeerplaats te vinden. Op 5 juli geldt een algeheel parkeerverbod voor de Abram van Rijckevorselweg. Op een aantal omliggende wegen mag u wel in bestaande parkeervakken parkeren, maar niet op of langs de weg.

Parkeerverbod op 5 juli van 00.00 tot en met 23.59 uur:

 • Abram van Rijckevorselweg (grens Zuidplas tot grens Rotterdam)
 • ’s-Gravenweg (grens Zuidplas tot grens Rotterdam)
 • Burgemeester van Beresteijnlaan (gedeelte Abram van Rijckevorselweg tot het fietspad)
 • Schollevaartseweg
 • Merellaan (gedeelte Rivierweg tot Slotlaan)
 • Rhijnspoor (’s-Gravenweg tot Abram van Rijckevorselplein/Barckalaan)
 • Abram van Rijckevorselplein
 • Barckalaan (Abram van Rijckevorselplein tot Onacklaan / Fascinatio)
 • Boulevard
 • Fascinatio Boulevard zuid
 • Rivium Boulevard

Wegsleepregeling

Sleepwagens rijden rond om auto’s die toch op plekken staan waar een parkeerverbod geldt meteen weg te slepen. Niet leuk, wel noodzakelijk voor de veiligheid van de wielrenners en uzelf. Bovendien moeten de hulpdiensten in geval van nood overal snel kunnen zijn. Parkeert u toch bij een parkeerverbod, dan riskeert u een boete en het wegslepen van uw voertuig. De kosten van het wegslepen worden op u verhaald.

Te voet of met de fiets

Fietsers en voetgangers kunnen alle locaties langs het parcours goed bereiken. Als u de Abram van Rijckevorselweg wilt oversteken kunt u het beste gebruikmaken van de verschillende fiets- en voetgangerstunnels. Oversteken op de Abram van Rijckevorselweg zelf is slechts zeer beperkt mogelijk. Dit kan aansluitend op aangeven van de aanwezige verkeersregelaars en handhavers. Zij staan in contact met de controlekamers en weten of er Tourverkeer aankomt.

Openbaar vervoer

De metro is op 5 juli een goede manier om naar de verschillende evenementen te reizen. Voor de buslijnen gelden omleidingroutes en een aangepaste dienstregeling. Raadpleeg hiervoor de websites van Arriva [www.arriva.nl], de RET [www.ret.nl] en Connexxion [www.connexxion.nl].

Inwoners van Fascinatio

Woont of werkt u in de wijk Fascinatio? Dan krijgt u niet alleen op zondag 5 juli te maken met verkeershinder, maar ook op woensdagavond 1 juli vanaf 18.00 uur. Dan vindt de Capelse Wieleravond plaats. Het parcours hiervan bestaat uit een ronde van 2,5 kilometer om de wijk. Tijdens de verschillende ritten zijn de toegangswegen van en naar Fascinatio afgesloten. Tussen de ritten door gaan de wegen een kwartier open, zodat verkeer de wijk kan binnenrijden of verlaten.

Doorkomsttijden

Voorafgaand aan de renners komt op 5 juli de Tourkaravaan door Capelle. Een bonte verzameling van 150 reclameauto’s. De verwachte aankomsttijd van de karavaan is 13.21 uur. Naar goed gebruik worden vanuit de karavaan allerlei snoepjes en hebbedingetjes naar het publiek gegooid. De renners arriveren naar verwachting om 15.17 uur in Capelle, vanuit de de gemeente Zuidplas. Ze rijden de gehele Abram van Rijckevorselweg af, om daarna bij het Rivium/Fascinatio Capelle weer te verlaten en hun weg te vervolgen over de Rotterdamse Maasboulevard. Einddoel is Neeltje Jans in de gemeente Veere. De finish is daar rond 17.30 uur.

 • 11.30 uur Abram van Rijckevorselweg dicht
 • 13.21 uur aankomst Tourkaravaan
 • 15.17 uur aankomst peloton
 • 17.00 uur Abram van Rijckevorselweg weer open

Bezoekers vanuit Krimpen

De Algeraweg wordt afgesloten voor al het autoverkeer van 11.30 tot 17.00 uur. Autoverkeer vanuit Krimpen aan den IJssel kan wel over de Algerabrug rijden, om vervolgens over de Ketensedijk of de Nijverheidsstraat de weg te vervolgen. Andersom is ook mogelijk: vanaf de Ketensedijk of Nijverheidsstraat richting de Algerabrug. Het fiets- en voetgangersverkeer heeft geen hinder van de afsluitingen en kan gewoon het Capelseplein bereiken.

Gratis pendelbusdienst voor Krimpense toeschouwers

Toeschouwers uit Krimpen kunnen met een pendelbus mee naar Capelseplein. Opstapplaatsen zijn het busstation en het parkeerterrein bij het evenemententerrein naast De Tuyter. Daar kan ook de auto worden geparkeerd. Tussen 12.00 en 17.00 uur vertrekt er om de 15 minuten een bus van Arriva richting Capelseplein.

De gemeente stelt diverse handhavers, verkeersregelaars en vrijwilligers in om de dag goed te laten lopen.

 

Evenementen tijdens de doorkomst van de tour

 

Montmartre aan den IJssel

Zaterdag 4 juli en zondag 5 juli. Locatie: Stadsplein. Het Stadsplein is twee dagen omgetoverd tot de Parijse wijk Montmartre. Openingstijden op beide dagen van 12.00 tot 18.00 uur.

Geniet van Franse wijnen en kazen. Bewonder het werk van verschillende kunstenaars en laat een portret van uzelf maken. Slenter over het kleurrijke plein langs alle kraampjes van een delicatessenmarkt, een stoffenmarkt en een kruidenmarkt. En op de achtergrond de prachtige klanken van Franse chansons. Kinderen kunnen zich vermaken met diverse straatartiesten waaronder een mimespeler, een potje jeu de boules of genieten van lekkere crêpes. Bovendien kunnen ze aan de slag als een echte Franse schilder en een eigen kunstwerk verven.

Naast een bezoek aan diverse markten en genieten van entertainment kunt u de Tour de France live volgen op een groot scherm. Zaterdag de proloog in Utrecht. Zondag de tweede etappe van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland. Via Capelle uiteraard! Tegen de tijd dat de renners in de buurt komen van Capelle wordt dat omgeroepen en kunt u naar de Abram van Rijckevorselweg lopen, om ook met eigen ogen te zien wat u daarvoor vanaf het scherm volgde.

 

Boekenverkoop en Wielerkunst

Zondag 5 juli. Locatie: Stadsplein. Op zondag 5 juli is de Bibliotheek aan het Stadsplein speciaal voor alle Tourliefhebbers geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Geheel in de stijl van de Franse wijk Montmartre vindt een extra boekenverkoop plaats. Ook zijn verschillende Capelse schrijvers aanwezig. In de tentoonstellingsruimte van de bibliotheek kunnen bezoekers vanaf de week voor de doorkomst kunstwerken bewonderen die aansluiten bij het wielerthema (start zaterdag 27 juni). Ook de Kunstuitleen aan het Stadsplein is extra open op zondag 5 juli van 13.00 tot 16.30 uur. De Kunstuitleen heeft een speciale Tour de France-actie: op aankopen uit de vaste collectie krijgt u een korting van tien procent.

Franse Food, Wine & Brocante Markt

Zondag 5 juli. Locatie: Fascinatio, ter hoogte van de Barckalaan. Bekijk de doorkomst vanaf het terrein langs de Barckalaan, nabij het metrostation Capelse Brug. Van 12.00 tot 17.00 uur vindt hier een Food, Wine & Brocante Markt plaats, georganiseerd door het Wijkoverlegplatform Fascinatio.

In totaal bevat de markt meer dan dertig kramen. De kramen bestaan uit een mix van professionele aanbieders en bewoners uit de wijk. Een greep uit het aanbod: olijfolie, vers fruit, koffie, ijs, snoep, pizza’s, verse worstjes van Monsieur Saucisson, heerlijk brood, lekkere wijn, kaas, cup cakes, hamburgers, frites, kralen, alles over haken, sieraden, kleding, kinderkleding, tassen en ga zo maar door. Verder is er een gezellig terras, goed uitzicht op de doorkomst, live muziek, een zweefmolen en een kinderboerderij.

 

Tekst : gemeente Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel

Foto’s : gemeente Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Jeroen van Zomeren

 

Microsoft Word - deel 3.docx

 

885990_398511636999637_6121706003769763005_o IMG_4940

 

 

Montmartre aan de IJssel Stadsplein Capelle aan den IJssel

IMG_5058 IMG_5061 IMG_5062 IMG_5066 IMG_5070 IMG_5071 IMG_5073 IMG_5085 IMG_5086

- Advertisement -

Gerelateerd