vrijdag, juli 30, 2021
14 C
Rotterdam
vrijdag 30 juli 2021

UPDATE 19:55 Samenvatting : Gewonden en enorme ravage nadat brugdek en kranen op huizen vallen Hooftstraat Alphen a/d Rijn

Alphen aan den Rijn – Bij de plaatsing van het nieuwe brugdek van de Julianabrug is maandagmiddag iets ernstig fout gegaan. De twee kranen raakten de controle kwijt toen het brugdek kapseisde en met kranen en al boven op een nog onbekend aantal woningen en winkels is gevallen. Hierdoor werden er diverse panden volledig geplet. De hulpdiensten hebben opgeschaald naar GRIP 3. Dit houdt in dat er sprake is van een regiooverschrijdend incident en er een speciaal communicatiecentrum ter plekke wordt opgesteld.

Het is niet bekend hoeveel gewonden er zijn. Één persoon is in ieder geval levend onder het puin vandaan gehaald. In een winkel zou nog een hond in een bench zitten. De brandweer noemde eerder twintig gewonden maar dit blijkt een speculatie. Het is ook niet bekend of er nog mensen in de woningen of winkels aanwezig zijn. Het is immers ook vakantietijd en wellicht zijn er een aantal op vakantie.

Burgemeester Spies was op vakantie
De Burgemeester is inmiddels geïnformeerd over de stand van zaken. Zij was op het moment op vakantie. Zij komt terug naar Nederland en zal er vanavond aanwezig zijn om bewoners en hulpverleners te ondersteunen waar nodig.

Winkel USED Products getroffen
Één van de getroffen winkels is de winkel Used Product. De eigenaresse gaf aan dat een collega het ongeval al aan had zien komen. Deze vertrouwde de situatie niet. Toen hij gekraak hoorde heeft hij iedereen gewaarschuwd. Er wordt echter niet uitgesloten dat er niemand onder het puin ligt. Er zou in ieder geval één man mogelijk onder het puin liggen. Met hem zou telefonisch contact geweest zijn. De brandweer bekijkt of de situatie stabiel is zodat het puin kan worden doorzocht.

AoJC9iIFBTCNTg9phHnLjX7_p1aWohhX7b4jcqKbQIiJ
Reddingswerkers Urban Search And Rescue (USAR.NL) 
 Nederlandse Reddingswerkers van het USAR-team zijn ingezet om het puin te zoeken. Het team gaat met vijf speurhonden op zoek naar slachtoffers onder het puin. Het team is gespecialiseerd in het ondersteunen tijdens Rampen en Aardbevingen. Zij hebben onder andere apparatuur bij zich om huizen te stutten zodat de brandweer naar binnen kan.

Kraan stond op ponton, mogelijk menselijke fout
Veel mensen hebben het incident zien gebeuren. Omdat het een speciale plaatsing betrof waren er veel dagjes kijkers op af gekomen. Twee grote kranen stonden op een ponton om het brugdek in de Julianabrug te plaatsen. Toen deze ineens begon te kapseizen was het leed al geschied. het brugdek begon te bewegen de eerste kraan ging mee, waarna het brugdek de tweede kraan eveneens mee trok. Met veel gebulder en stof kwamen de kranen op de gebouwen terecht.

Er wordt gekeken of er sprake kan zijn van een menselijke fout. Een expert Richard Krabbedam verklaarde tegenover RTL Nieuws dat de kranen mogelijk te snel zijn gedraaid waardoor de stabiliteit is verloren. Volgens hem ging het bouwbedrijf “Amateuristisch” te werk. De kranen zouden te snel zijn gedraaid waardoor het ponton scheef kwam te hangen. Ze hadden toen eigenlijk al moeten stoppen. Echter verloren de kranen hun stabiliteit doordat het ponton scheef kwam te hangen waarna ze omver werden getrokken door het gewicht van het brugdek.

IMG_4162Ravage aan gebouwen
Het mag duidelijk zijn dat er een enorme ravage is ontstaan. Ooggetuigen en beelden spreken boekdelen. Ter grootte tientallen meters zijn de gebouwen waaronder de winkels en woningen zijn verwoest. Zowel voor als achter is er een enorme schade. Aan de overkant van de Hooftstraat is een andere woning zwaar beschadigd doordat de kraan op het dak viel.

Extra inzet Leids Universitair Medisch Centrum
In het LUMC zijn extra team op de afdeling Spoedeisende hulp ingezet om slachtoffers op te kunnen vangen. Een woordvoerster van het ziekenhuis heeft gezegd dat vijf teams, bestaande uit een anesthesist, een chirurg en een verpleegkundige klaar staan. Echter waren er na 18.00 uur nog geen gewonden overgebracht naar het ziekenhuis.


Ik ben Veilig

Omstanders en bewoner gevraagd zich te melden op ikbenveilig.rodekruis.nl/Alphen. De brandweer kan zo inventariseren of er niemand vermist is gemaakt. Ook toeschouwers worden geadviseerd zich te melden via de website.

https://twitter.com/DePolitieheli/status/628264314646994945/

Foto’s : DeblesFotografie

 

https://twitter.com/reinvl/status/628215285556871168

https://twitter.com/adriaanindewijk/status/628215151100043264

Foto’s: Darinca Gerritsen

 

Darinca Alphen Grip 3.02

 

Darinca Alphen Grip 3.04

DSC00586 DSC00585 DSC00580 DSC00579 DSC00578 DSC00577 DSC00576 DSC00571 DSC00569 DSC00568

 

 

https://twitter.com/reinvl/status/628213846705086464

Related Articles

Politie onderzoekt vermeend schietincident in Rotterdam-Zuid

0
Rotterdam - Donderdagavond 29 juli heeft er een vermeend schietincident plaatsgevonden op de Beijerlandselaan in...

Paard raakt te water Drieëndijk Heenvliet

0
De brandweer is begin van de middag opgeroepen voor een paard te water aan de...

Buurt geschokt na doodsteken 15-jarige jongen in Rotterdam-Beverwaard

0
Rotterdam - Buurtbewoners zijn geschokt na de dodelijk steekpartij in het park aan de Goedenraadweg...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Minderjarige jongen komt om bij steekpartij in Beverwaard

Minderjarige jongen komt om bij steekpartij in Beverwaard [...]

Minister: uur meer reistijd door maatregelen Haringvlietbrug

Minister: uur meer reistijd door maatregelen Haringvlietbrug [...]

Files sluiting Haringvlietbrug veel langer dan gedacht

Files sluiting Haringvlietbrug veel langer dan gedacht [...]

Blik over Bloemhof naar Kop van Zuid

Blik over Bloemhof naar Kop van Zuid [...]

Doodrijder van Rotterdamse en haar hond gaat jaar de cel in

Doodrijder van Rotterdamse en haar hond gaat jaar de cel in [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,005VolgersVolg