Pas op voor oplichting door nep medewerkers van Microsoft bij gratis upgraden Windows 10

Date:

Deel bericht:

Soesterberg – De politie vraagt u alert te zijn op “Microsoft” oplichters. Op maandag 17 augustus heeft de politie een aangifte opgenomen van oplichting door een zogenaamde medewerker van Microsoft.

Het slachtoffer, een 67-jarige bewoonster van Soesterberg, werd maandagochtend om 09.00 uur gebeld door een onbekende vrouw die accentloos Engels sprak. Zij deed zich voor als iemand van Microsoft en vertelde het slachtoffer dat haar computer door virussen trager zou werken, en dat zij dit kon verhelpen.

- Advertisement -

Het slachtoffer moest op verzoek haar computer opstarten en via www.google.nl een naam intikken. Zij zag hierbij dat haar computerscherm van buitenaf werd overgenomen. Vervolgens werd zij doorverbonden met een voor haar onbekende man, die “werkzaam” zou zijn voor Microsoft. Deze man sprak met een Indisch of Pakistaans accent en bevestigde het verhaal dat er virussen op haar computer stonden. Hij verzocht haar om tweetal codes te noteren, die de man later nodig zou hebben.

De man adviseerde de vrouw tegen betaling een antivirus programma te installeren. Zij kon via een betalingsscherm haar persoonlijke gegevens, zoals rekeningnummer en pincode invoeren. Even later bleek dat er een bedrag van 2000 euro van haar bankrekening afgeschreven te zijn. De vrouw deed aangifte.

Advies
Microsoft heeft al lange tijd een aparte webpagina waar wordt gewaarschuwd voor deze praktijken. “Vertrouw dus geen ongevraagde telefoontjes. Verstrek geen persoonlijke gegevens”, valt daar dikgedrukt te lezen. Voor wie onverhoopt toch in de trucs trapt heeft Microsoft een stappenplan gemaakt om de schade zoveel mogelijk te beperken.

BRON: Politie.nl

- Advertisement -

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

spot_img

Gerelateerd

Lichtgewonde bij eenzijdig ongeval Havendijk Schiedam

Havendijk, Schiedam - Woensdagavond 24 april rond 18.20 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden. Een automobilist is door...

Uitslaande flatbrand aan Arrheniusweg in Rotterdam

Rotterdam - Woensdagochtend 24 april is een uitslaande brand uitgebroken in een flat aan de Arrheniusweg. Mede omdat...

Aanhouding na melding steekpartij Brede Hilledijk Rotterdam

Rotterdam - Op de Brede Hilledijk is vanavond rond 19.45 uur een melding van een steekpartij geweest. De...

Kind bekneld tussen dakluik van dakterras Maashaven Noordzijde Rotterdam

Rotterdam - Op het dakterras van woningen aan de Maashaven Noordzijde is vanavond rond 17.33 uur een kind...