zaterdag, januari 16, 2021

Pas op voor oplichting door nep medewerkers van Microsoft bij gratis upgraden Windows 10

Soesterberg – De politie vraagt u alert te zijn op “Microsoft” oplichters. Op maandag 17 augustus heeft de politie een aangifte opgenomen van oplichting door een zogenaamde medewerker van Microsoft.

Het slachtoffer, een 67-jarige bewoonster van Soesterberg, werd maandagochtend om 09.00 uur gebeld door een onbekende vrouw die accentloos Engels sprak. Zij deed zich voor als iemand van Microsoft en vertelde het slachtoffer dat haar computer door virussen trager zou werken, en dat zij dit kon verhelpen.

Het slachtoffer moest op verzoek haar computer opstarten en via www.google.nl een naam intikken. Zij zag hierbij dat haar computerscherm van buitenaf werd overgenomen. Vervolgens werd zij doorverbonden met een voor haar onbekende man, die “werkzaam” zou zijn voor Microsoft. Deze man sprak met een Indisch of Pakistaans accent en bevestigde het verhaal dat er virussen op haar computer stonden. Hij verzocht haar om tweetal codes te noteren, die de man later nodig zou hebben.

De man adviseerde de vrouw tegen betaling een antivirus programma te installeren. Zij kon via een betalingsscherm haar persoonlijke gegevens, zoals rekeningnummer en pincode invoeren. Even later bleek dat er een bedrag van 2000 euro van haar bankrekening afgeschreven te zijn. De vrouw deed aangifte.

Advies
Microsoft heeft al lange tijd een aparte webpagina waar wordt gewaarschuwd voor deze praktijken. “Vertrouw dus geen ongevraagde telefoontjes. Verstrek geen persoonlijke gegevens”, valt daar dikgedrukt te lezen. Voor wie onverhoopt toch in de trucs trapt heeft Microsoft een stappenplan gemaakt om de schade zoveel mogelijk te beperken.

BRON: Politie.nl

Related Articles

Gevangene ontsnapt aan bewakers, politie start klopjacht Oostmaaslaan Rotterdam

0
Rotterdam - Op de Oostmaaslaan in Rotterdam is vrijdagmiddag een gevangene ontsnapt tijdens begeleidverlof. Hoe...

Aantal geregistreerde misdrijven gestegen in Capelle aan den IJssel

0
In de gemeente Capelle aan den IJssel zijn in 2020 127 misdrijven meer geregistreerd dan...

Overval op beautysalon, politie zoekt getuigen Vierambachtsstraat Rotterdam

0
Rotterdam - De politie is op zoek naar getuigen van en overval op de Vierambachtsstraat...

1 REACTIE

Comments are closed.

Laatste Nieuws

Stay Connected

9,198FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg