67-jarige Nederlandse zedendelinquent Jouke (Joep) M. nu ook op de Filipijnen opgepakt voor seksueel misbruik

Date:

Share post:

Nederland – De 67-jarige Nederlander Jouke (Joep) M., een eerder in Nederland veroordeelde zedendelinquent, is 11 september jl opgepakt in zijn woning nabij het Filipijnse Cagayan d’Oro – Mindanao. De man werd door de Filipijnse politie naakt aangetroffen in zijn woning. Daarnaast waren vlak voor de inval meerdere kinderen in de woning waargenomen. Twee kinderen, meisjes van 10 en 14 jaar, hebben inmiddels verklaard slachtoffer te zijn van ontucht door de man.

Het 14-jarige slachtoffer verklaarde al 5 jaar door M. misbruikt te worden. Ook de vrouwelijke partner van de man is aangehouden. Bij de inval zijn meerdere computers en hardware in beslag genomen. De man zit vast in de Filipijnen voor verder onderzoek. Daar wordt hem mensenhandel, misbruik van minderjarigen, vervalsen van officiële documenten en overtreding van de immigratiewetgeving ten laste gelegd.

Eerder veroordeeld
Jouke M. is in 2005 en na hoger beroep in 2006 veroordeeld voor het plegen van ontuchtige handelingen bij lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen.

Manier van werken
Filipijns onderzoek heeft tot nu toe uitgewezen dat de manier van werken overeenkomsten vertoont met zijn handelswijze in Nederland. Onder het mom van therapeutische behandeling zou de man ook in de Filipijnen ontucht hebben gepleegd. De kinderen die in zijn woning zijn aangetroffen, zijn inmiddels in veilige handen en opgevangen. Twee slachtoffers hebben schade opgelopen aan hun geslachtsdelen. Zij worden hiervoor behandeld in het ziekenhuis.

Samenwerking met Nederlandse politie
De Nederlandse politie werkt samen met de Filipijnse opsporingsautoriteiten; de NBI (National Bureau of Investigation) en de PNP (Philippines National Police) bij indicatie van kindermisbruik door Nederlanders. Na de veroordeling van Jouke M. heeft Interpol een green notice uitgegeven met betrekking tot zijn zeden veroordelingen. Een ‘green notice’ is een waarschuwing bevattende informatie over een persoon die een ernstig misdrijf heeft gepleegd, waarbij sprake is van een recidiverisico. Het onderzoek naar de gedragingen van deze man is vervolgens door de Filipijnse politie, de NBI AHTRAD, opgepakt; wat resulteerde in de inval in de woning en vervolgens aanhouding.

Kindersekstoerisme is grenzeloos
Bestrijding van Kinderporno en Kindersekstoerisme is een van de landelijke prioriteiten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, het Openbaar Ministerie en de Nederlandse politie. Internationale samenwerking maakt deel uit van de Nederlandse aanpak van kindersekstoerisme. Drie flexibele Liaison Officers (LO’s) zijn namens de Nederlandse politie actief op dit thema. Eén van hun werkgebieden is Zuid-Oost Azië. In dit gebied zijn verschillende bronlanden benoemd waar seksueel misbruik van minderjarigen vaak voorkomt. De inspanningen van de drie liaison officers zijn gericht op het samenwerken met de lokale autoriteiten, non gouvernementele organisaties (NGO’s) en overige internationale opsporingsinstanties die ter plaatse actief zijn bij de Nederlandse ambassades aldaar. De politie werkt ook intensief samen met Europol, Interpol en de Virtual Global Taskforce (VGT) om kindersekstoerisme een halt toe te roepen.

Het misbruiken van kinderen is een grenzeloos delict en verdient daarom ook een grenzeloze aanpak.

Liason officers
De Nederlandse politie en de Koninklijke Marechaussee hebben samen een wereldwijd netwerk van (flexibele) liaison officers. Internationaal zijn zij de oren en ogen om criminele activiteiten waar mogelijk Nederlanders bij betrokken zijn te stoppen. Deze mensen zijn flexibel inzetbaar en werken samen met verschillende lokale autoriteiten en non gouvernementele organisaties (NGO’s). Zij hebben een ondersteunde, adviserende en verbindende rol.

Bron: automatisch overgenomen van Politie.nl

- Advertisement -

Gerelateerd