Luchtalarm afgegaan na uitbraak grote brand bij bedrijf Chemelot Geleen (GRIP 4)

Date:

Deel bericht:

Geleen – Op het Chemelot-terrein aan de Kerenshofweg is maandag een grote brand uitgebroken in een opslagloods met kunstofkorrels. Vanwege de omvang van de brand en het risico van de aanwezigheid van gevaarlijke chemische stoffen zijn de luchtalarmen geactiveerd. De brand brak uit nadat er iets verkeerd was gegaan na werkzaamheden op het dak. Dakdekkers waren bitumen aan het plaatsen toen er wat verkeerd ging. Binnen de kortste keren stond het gehele dak in brand.

Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. De brandweer is met meerdere pelotons aanwezig om de brand in de loods van 10.000 vierkante meter te blussen. De brand gaat gepaard met een dikke zwarte rookkolom. Deze trekt richting de bewoonde gebieden waarop besloten is om op te schalen naar GRIP 4 en de luchtalarmen te activeren.

- Advertisement -

Explosies en grote vlammen
Op het terrein zijn enkele explosies te horen geweest. Dit zijn mogelijk gasflessen en ander chemisch materiaal wat tot ontploffing komt. De brand is zich nog steeds aan het uitbreiden. De gehele loods staat in de brand.

Eerder werd gemeld dat er chemicalien in de loods aanwezig zouden zijn. Dit blijkt na onderzoek niet het geval. In de loods liggen voornamelijk kunstofkorrels opgeslagen.

Mensen moeten binnen blijven
Inwoners van Sittard, Munstergeleen, Schinnen, Spaubeek en de wijk Lindenheuvel in Geleen moeten binnenblijven.  De rook trekt richting hun kant en er is nog niet bekend wat voor stoffen er aanwezig zijn. Verschillende scholen in het gebied houden de kinderen eveneens binnen. Een groot aantal kinderen waren overigens niet aanwezig op school. De middagpauze was net begonnen toen de brand uitbrak.

Ook mensen die zich in winkels bevinden worden geadviseerd om binnen te blijven. Dit omdat nog steeds niet duidelijk is wat voor stoffen zich in de loods bevinden.

Meetploegen op pad gestuurd
De betrokken brandweerkorpsen hebben meerdere meetploegen op pad gestuurd om in de aanliggende woonwijken te meten op gevaarlijke stoffen. Op dit moment zijn er nog geen meetresultaten bekend.

Chemelot-terrein één van de meest gevaarlijkste plekken in Nederland
Het Chemelot-terrein is één van de plekken in Nederland die staat opgeschreven als gevaarlijkste terrein binnen de BRZO-Grenzen. BRZO staat voor Besluit Risico’s Zware ongevallen. Op het terrein van Chemelot zijn de afgelopen jaren enkele tientallen incidenten geweest.

Zo heeft er vier dagen gelegen ook al een brand gewoed op het complex in een ammoniakfabriek van OCI Nitrogen. De brand was toen echter kleinschalig maar er raakte wel iemand gewond. Eerder dit jaar brak er ook brand uit in een kunstmestfabriek. Ook was er sprake van diverse lekkage van onder andere de chemische stof Pyrazool in de Maas. En kwam er kunstofpoeder en Nafta vrij die neersloeg in omliggende woonwijken. In 2014 raakten er meerdere werknemers gewond na het inademen van zwaveldampen.

 

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Wandelaar valt in sloot in Ridderkerk

Ridderkerk - Woensdagochtend 27 maart rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden waar een wandelaar op een...

Bestuurder van bestelbus schept fietster bij uitrijden parkeervak, vrouw gewond Grote Visserijstraat Rotterdam

Rotterdam - Dinsdagmiddag 26 maart rond 17.00 uur heeft er op de Grote Visserijstraat in Rotterdam een ongeval...

Gewonde na uitslaande brand Beverstraat Rotterdam

Rotterdam - Bij een felle brand aan de Beverstraat in Rotterdam-Feijenoord zijn afgelopen nacht een aantal mensen gewond...