Luchtalarm afgegaan na uitbraak grote brand bij bedrijf Chemelot Geleen (GRIP 4)

Date:

Deel bericht:

Geleen – Op het Chemelot-terrein aan de Kerenshofweg is maandag een grote brand uitgebroken in een opslagloods met kunstofkorrels. Vanwege de omvang van de brand en het risico van de aanwezigheid van gevaarlijke chemische stoffen zijn de luchtalarmen geactiveerd. De brand brak uit nadat er iets verkeerd was gegaan na werkzaamheden op het dak. Dakdekkers waren bitumen aan het plaatsen toen er wat verkeerd ging. Binnen de kortste keren stond het gehele dak in brand.

Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. De brandweer is met meerdere pelotons aanwezig om de brand in de loods van 10.000 vierkante meter te blussen. De brand gaat gepaard met een dikke zwarte rookkolom. Deze trekt richting de bewoonde gebieden waarop besloten is om op te schalen naar GRIP 4 en de luchtalarmen te activeren.

- Advertisement -

Explosies en grote vlammen
Op het terrein zijn enkele explosies te horen geweest. Dit zijn mogelijk gasflessen en ander chemisch materiaal wat tot ontploffing komt. De brand is zich nog steeds aan het uitbreiden. De gehele loods staat in de brand.

Eerder werd gemeld dat er chemicalien in de loods aanwezig zouden zijn. Dit blijkt na onderzoek niet het geval. In de loods liggen voornamelijk kunstofkorrels opgeslagen.

Mensen moeten binnen blijven
Inwoners van Sittard, Munstergeleen, Schinnen, Spaubeek en de wijk Lindenheuvel in Geleen moeten binnenblijven.  De rook trekt richting hun kant en er is nog niet bekend wat voor stoffen er aanwezig zijn. Verschillende scholen in het gebied houden de kinderen eveneens binnen. Een groot aantal kinderen waren overigens niet aanwezig op school. De middagpauze was net begonnen toen de brand uitbrak.

Ook mensen die zich in winkels bevinden worden geadviseerd om binnen te blijven. Dit omdat nog steeds niet duidelijk is wat voor stoffen zich in de loods bevinden.

Meetploegen op pad gestuurd
De betrokken brandweerkorpsen hebben meerdere meetploegen op pad gestuurd om in de aanliggende woonwijken te meten op gevaarlijke stoffen. Op dit moment zijn er nog geen meetresultaten bekend.

Chemelot-terrein één van de meest gevaarlijkste plekken in Nederland
Het Chemelot-terrein is één van de plekken in Nederland die staat opgeschreven als gevaarlijkste terrein binnen de BRZO-Grenzen. BRZO staat voor Besluit Risico’s Zware ongevallen. Op het terrein van Chemelot zijn de afgelopen jaren enkele tientallen incidenten geweest.

Zo heeft er vier dagen gelegen ook al een brand gewoed op het complex in een ammoniakfabriek van OCI Nitrogen. De brand was toen echter kleinschalig maar er raakte wel iemand gewond. Eerder dit jaar brak er ook brand uit in een kunstmestfabriek. Ook was er sprake van diverse lekkage van onder andere de chemische stof Pyrazool in de Maas. En kwam er kunstofpoeder en Nafta vrij die neersloeg in omliggende woonwijken. In 2014 raakten er meerdere werknemers gewond na het inademen van zwaveldampen.

 

 

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Twee personen op de vlucht nadat auto op zijn kop in sloot belandt Burgemeester van Reenensingel Gouda

Gouda - De hulpdiensten zijn begin van de middag groots uitgerukt voor een voertuig te water aan de...

Auto raakte te water na inschattingsfout Hatostraat Rotterdam

Rotterdam - Zaterdagavond 9 december rond 21.45 uur is een automobilist met zijn auto op de Hatostraat het...

Extinction Rebellion blokkeert meerdere wegen in de Europoort

Eind van de ochtend, om 11:30 uur, is Extinction Rebellion gestart met het blokkeren van de Moezelweg in...

Man overleden in politiecel, Rijksrecherche doet onderzoek Rotterdam

Rotterdam - Een 60-jarige man uit Rotterdam is op 7 december na een verblijf in een politiecel in...