dinsdag, mei 11, 2021
12.9 C
Rotterdam
dinsdag 11 mei 2021

Capelle één minuut stilt voor Parijs

Vandaag om 12.00 uur heeft Capelle -samen met heel Europa- een minuut stilte gehouden voor Parijs. Ruim 400 Capellenaren kwamen bijeen bij het gemeentehuis. De Franse, Nederlandse en Europese vlag hangen halfstok uit solidariteit en medeleven met de slachtoffers, hun nabestaanden en alle Parijzenaren.

Burgemeester Frank Koen sprak de bijeen gekomen mensen toe met een korte speech, waarna er een minuut stilte werd gehouden op het plein voor het gemeentehuis.

Volledige speech burgemeester Frank Koen van de gemeente Capelle aan den IJssel

 “Afgelopen vrijdagavond en –nacht is Parijs getroffen door barbaars en niets ontziend geweld. Zo’n 130 onschuldige burgers werden in koelen bloede vermoord en vele honderden raakten zwaar gewond. Maar niet alleen Parijs is opnieuw in het hart geraakt. Nee, deze aanslagen in Parijs zijn ook aanslagen op heel het vrije westen en op de waarden waarvoor wij allen staan.

 Zijn de daders van deze afschuwelijke moordpartij godsdienstfanaten? Nee! Het zijn eerst en vooral barbaren die dood en verderf zaaien, die de wereld in chaos willen storten en de mensheid in angst willen laten leven.

 Vrijheid, gelijkheid en broederschap zijn al meer dan 200 jaar de hoge en vaste waarden van Frankrijk. Ook wij staan voor die waarden. We geven onze vrijheid niet op. Het is ons hoogste goed. En gelijkheid is ook waar onze Grondwet mee begint. En juist ook nu staan we eensgezind voor broederschap.

We zijn en voelen ons intens verbonden met alle slachtoffers en hun naasten in Parijs. Met alle mensen in Europa en in de hele vrije, westerse wereld zijn we eensgezind en vastberaden. En wie of wat we ook zijn, man of vrouw, blank of zwart, christen, jood of moslim; wij allemaal zeggen NEE!

 NEE, tegen deze gruwelijkheden en NEE, tegen deze laffe aanval op onze vrijheid. Maar we zeggen ook eensgezind JA! Ja, tegen de Parijzenaren! JA, tegen dat wat ons zo lief is!

 En we houden vol en blijven JA zeggen tegen dat wat we met elkaar delen: VRIJHEID, GELIJKHEID en BROEDERSCHAP. Maar we zijn ook geschokt door wat Parijs is overkomen en we zijn wellicht angstig of juist ontzettend kwaad, juist ook omdat het zoveel volstrekt onschuldige mensen trof. Maar we houden moed en we weten dat ze nooit zullen winnen.

Laat geweld en haat nooit ons antwoord zijn want juist onze verbondenheid, onze solidariteit en onze broederschap zal sterker zijn dan het geweld van deze moordenaars.

 Zo dadelijk zijn we 1 minuut stil. We denken aan al die onschuldige slachtoffers die afgelopen vrijdag vielen, we denken ook aan alle inwoners van Parijs die de draad weer op moeten pakken en we denken aan al die vluchtelingen, op de vlucht voor barbaarse wreedheden en voor oorlogsgeweld.”

Foto’s Jeroen van Zomeren

IMG_0805 IMG_0810 IMG_0813 IMG_0816 IMG_0818

Related Articles

Brandweer schiet vastgereden ambulance te hulp in Schollebos

0
Capelle a/d IJssel - In het Capelse Schollebos reed een ambulance zich vast in het...

Grote brand in bedrijfspand Raasheerenhoek Zuidland

0
Zuidland - In een bedrijfspand aan de Raadsheerenhoek in Zuidland is maandagmiddag brand uitgebroken. Uit...

Explosie verwoest woningen Westerstraat Sassenheim

0
Sassenheim - Bij een zware explosie in een portiekwoning in  de Westerstraat in Sassenheim is...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Toestroom coronapatiënten leidt tot opnamestop in Rotterdam

Toestroom coronapatiënten leidt tot opnamestop in Rotterdam [...]

Familiehuis Daniel den Hoed aan Groene Hilledijk ontruimd

Familiehuis Daniel den Hoed aan Groene Hilledijk ontruimd [...]

Van Brienenoordbrug maandagavond dicht vanwege inspectie

Van Brienenoordbrug maandagavond dicht vanwege inspectie [...]

Laatste kaarten songfestival dinsdag in de verkoop

Laatste kaarten songfestival dinsdag in de verkoop [...]

'Subsidie voor CO2-opslag in haven is belonen van vervuiler'

'Subsidie voor CO2-opslag in haven is belonen van vervuiler' [...]

Stay Connected

9,389FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg