donderdag, oktober 21, 2021
13.5 C
Rotterdam
donderdag 21 oktober 2021

Politie presenteert Rapid Response Teams voor Anti-terreur (DSI) (VIDEO)

Nederland – Speciale anti-terreureenheden van de politie draaien overuren sinds de aanslagen in Parijs, twee weken geleden. De leden van de zogenoemde Rapid Response Teams (RRT) zijn voortdurend onderweg en gaan af op elke melding waarbij mogelijk sprake is van extreem geweld, zoals een aanslag. Sinds 13 november kwamen bij de politie vele tientallen van zulke meldingen binnen.

De leden van de teams zijn 24 uur per dag beschikbaar. Ze rijden door het hele land om snel op de plek van een incident te kunnen zijn en bijstand te bieden aan reguliere politiemensen die meestal als allereerste ter plaatse zullen zijn. ‘Alles is erop gericht de dreiging van geweld of het geweld zelf zo snel mogelijk te stoppen’, zegt Theo van der Plas, waarnemend hoofd van de Landelijke Eenheid en landelijk portefeuillehouder Contra Terrorisme.

Dienst Speciale Interventies
De Rapid Response Teams maken onderdeel uit van de Dienst Speciale Interventies (DSI), waar goed getrainde en zwaarbewapende specialisten van politie en defensie zijn ondergebracht. Na de aanslag op de redactie van het Franse magazine Charlie Hebdo eerder dit jaar ontstond de behoefte aan snellere en meer flexibele inzet van speciale eenheden in ons land. Onder meer de komst van de RRT’s beantwoordt aan die behoefte.

Niet onveiliger
Vooral sinds de recente aanslagen in Parijs hebben de teams het druk. Er komen dagelijks meldingen binnen die betrekking hebben op terrorisme, waarop de teams reageren. ‘Dat we sinds “Parijs” meer meldingen krijgen, wil niet zeggen dat het onveiliger is geworden’, benadrukt Van der Plas. ‘Na aanslagen elders zien we altijd dat ook in Nederland meer meldingen over terrorisme binnenkomen. Mensen zijn alerter. Daar komt bij dat er nu ook nog eens twee verdachten voortvluchtig zijn, naar wie mensen uit kijken. Ze melden zich bij de politie als ze denken hen te zien.’

Thalys
Bij de aanhouding van een jongen die zich in september had verschanst in een Thalys-trein in Rotterdam kon het grote publiek een glimp van een Rapid Response Team opvangen. ‘Maar hun inzet blijft ook regelmatig onopgemerkt’, zegt Van der Plas.

Gepantserd politieschild
Het geweld waarmee de Rapid Response Teams – maar ook reguliere politieagenten – te maken kunnen krijgen, wordt op indrukwekkende wijze duidelijk op een foto die rondgaat onder leden van de RRT’s. Het is een afbeelding van een gepantserd politieschild, waarmee Franse politieagenten eerder het Parijse theater Bataclan bestormden. Het schild is zwaar gehavend en telt niet minder dan achttien kogelinslagen.

Goed voorbereid
Theo van der Plas kent de foto en ook bij hem maakt die de nodige gevoelens los: ‘Toch probeer ik er zo rationeel mogelijk naar te kijken. Het is nu eenmaal onze taak als politie om een stap naar voren te doen als anderen een stap terugdoen. De teamleden zijn goed voorbereid en stappen niet blind een kogelregen in.’

Het kabinet heeft in februari extra geld beschikbaar gesteld voor onder meer de RRT’s. Daarmee wordt de capaciteit van de DSI en dus ook de RRT’s uitgebreid. Dat is hard nodig, zegt Van der Plas: ‘De RRT’ers draaien lange diensten. Het werk trekt een zware wissel op hen.’

Op het YouTube-kanaal van de politie staan beelden waarop de leden van het Rapid Response Team in actie te zien zijn tijdens een oefening.

 

Related Articles

Man raakt zwaargewond bij schietpartij Rembrandtstraat Rotterdam

0
Rotterdam - Een man is woensdagavond zwaargewond geraakt nadat hij in de Rembrandtstraat is beschoten....

Getuigen gezocht van gewelddadige straatroof op 76-jarige dame in Rotterdam

0
Rotterdam - De politie is op zoek naar getuigen van een straatroof, waarbij een 76-jarige...

Politie schiet verdachte van steekpartij neer, krantenbezorger gewond Kerketuinenweg Den Haag

0
Den Haag - De politie heeft woensdagochtend op de Kerketuinenweg een 24-jarige verdachte neergeschoten. De...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Schutter Agniesebuurt aangehouden na waarschuwingsschot

Schutter Agniesebuurt aangehouden na waarschuwingsschot [...]

Gewonde bij schietpartij in de Agniesebuurt

Gewonde bij schietpartij in de Agniesebuurt [...]

76-jarige vrouw gewelddadig beroofd in Rotterdam-Kralingen

76-jarige vrouw gewelddadig beroofd in Rotterdam-Kralingen [...]

Historische werkgroep in Charlois houdt op te bestaan

Historische werkgroep in Charlois houdt op te bestaan [...]

Ernstig ongeval tussen vrachtwagen en tankwagen

Ernstig ongeval tussen vrachtwagen en tankwagen [...]

Stay Connected

9,411FansLike
640VolgersVolg
8,063VolgersVolg