Algerabrug tussen Capelle en Krimpen in zomer 2016 dicht voor groot onderhoud

Date:

Deel bericht:

Krimpen aan den IJssel – In 2016 moet er groot onderhoud worden uitgevoerd aan de aanbrug van de Algerabrug in Krimpen aan den IJssel. Om deze werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren is er gekozen om de brug in week 30 (25 juli tot 31 juli, 3e week schoolvakantie/ 1e week bouwvak) af te sluiten voor het verkeer. De Algerabrug blijft in deze periode open voor hulpdiensten, (brom)fietsers en voetgangers.

 

- Advertisement -

Waarom deze werkzaamheden
De Algeracorridor verbindt het achterland van de Krimpenerwaard met de regio Rotterdam. Gezien het regionale belang van deze verbinding is de beschikbaarheid van een goede wegconstructie van groot belang. Groot onderhoud in 2016 is dringend noodzakelijk. Uitstellen van het onderhoud vergroot de kans op onverwachte problemen. Ook zorgt uitstel voor grotere werkzaamheden die in een langere periode uitgevoerd moeten worden.

Door de enorme verkeersbelasting is het wegdek aan slijtage onderhevig. Als gevolg van jarenlange indringing van dooizouten is er betonrot ontstaan onder het asfalt. Om dit afbraakproces bij de bron aan te pakken is groot onderhoud noodzakelijk. Door de asfaltverharding en voegconstructies te vernieuwen wordt verdere indringing van dooizouten tegengegaan. Hierom worden in de zomer van 2016 de betonlaag onder het asfalt, de betonschade aan de schampkanten en de voegconstructies vernieuwd. Na deze werkzaamheden krijgt de aanbrug een nieuwe asfaltlaag.

Waarom een weekafsluiting
Het groot onderhoud aan de hoofdrijbanen van de Algerabrug is van urgent belang. Voor deze werkzaamheden zijn twee varianten door een extern ingenieursbureau nader uitgewerkt. Hierbij is gekeken naar een afsluiting van 1 week of een afsluiting van 3 a 4 weekenden. Over de twee varianten zijn er diverse gesprekken gevoerd met onder andere hulpdiensten, ondernemers, wegbeheerders en OV-partijen.

Het college van Krimpen aan den IJssel kiest –alles afwegende– voor een korte, maar hevige afsluiting in de vorm van een aaneengesloten periode van een week in de bouwvak. Bij een afsluiting van een week kunnen de hulpdiensten de aanrijtijden garanderen. Bovendien kan de kwaliteit van het werk beter gegarandeerd worden. Tenslotte speelt mee dat de uitvoering in 1 week het project minder kwetsbaar maakt qua uitloop van de werkzaamheden. Omdat een weekendafsluiting verspreid over meerdere weken ook op de doordeweekse dagen tot grote verkeerproblemen zal leiden (ivm verplicht stapvoets verkeer), is dit door de hulpdiensten en overige wegbeheerders afgeraden. Hoewel de ondernemers de voorkeur hebben voor weekendafsluitingen, heeft het college toch gekozen voor een weekafsluiting.

Wethouder Marco Oosterwijk: “De werkzaamheden zijn noodzakelijk voor een goede en blijvende bereikbaarheid van Krimpen en de Krimpenerwaard. Dat is belangrijk voor zowel onze inwoners als onze ondernemers. Ik realiseer me dat de werkzaamheden echt impact hebben. Daarom blijven wij ook met alle betrokkenen in overleg om praktische oplossingen te bespreken en de onvermijdelijke effecten waar mogelijk te verzachten.”

Afstemming partijen
De werkzaamheden zijn afgestemd met wegbeheerders, waaronder Provincie, Rijkswaterstaat en buurgemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpenerwaard. Daarbij is gesproken over zowel het gelijktijdig uitvoeren van werkzaamheden op de Algeracorridor als over het voorkomen van gelijktijdige werkzaamheden bij de gebiedsontsluitingen elders in de regio. In de komende periode zal samen met belanghebbenden verdere uitwerking plaatsvinden ten aanzien van openbaar vervoer, het inzetten van (aanvullende) veerdiensten en alternatieve maatregelen. Ook wordt een communicatieplan uitgewerkt dat weggebruikers in staat stelt passende keuzes te maken.

 

Foto: Jeroen van Zomeren

 

Algerabrug

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Woningbrand tijdens werkzaamheden aan Paganinistraat in Capelle aan den IJssel

Capelle aan den IJssel - Donderdagochtend 28 maart rond 12.10 uur is er brand uitgebroken bij een woning...

Woningen ontruimd door brand tegen geval Korte Vest Gouda

Gouda - Donderdagmorgen rond 06.00 uur zijn zes woningen ontruimd door een brand tegen de gevel. Op de...

Rotterdammer gearresteerd in Capelle aan den IJssel voor drugshandel na ontsleutelde cryptocommunicatie

Capelle aan den IJssel - De politie heeft woensdag een 47-jarige Rotterdammer gearresteerd in Capelle aan den IJssel...

Wandelaar valt in sloot in Ridderkerk

Ridderkerk - Woensdagochtend 27 maart rond 12.00 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden waar een wandelaar op een...