Burgemeester Vroom Krimpen reikt Guldemont oorkonde uit aan Andrew Roos

Date:

Deel bericht:

Krimpen aan den IJssel – Op maandag 11 januari 2016 om ongeveer 20.15 uur reiket burgemeester Martijn Vroom de Guldemont-oorkonde 2015 uit aan de heer A.T.J.O. (Andrew) Roos. Andrew Roos is uitgeroepen tot ‘Krimpenaar van het jaar 2015’ voor zijn inzet op maatschappelijk en cultureel terrein in Krimpen aan den IJssel. De Nieuwjaarsbijeenkomst van het gemeentebestuur werdt gehouden in het raadhuis van Krimpen aan den IJssel, Raadhuisplein 2 in Krimpen aan den IJssel.

 

- Advertisement -

Speech van Burgemeester Martijn Vroom

 

 

Van harte welkom!
wat goed dat u er allemaal bent.

op dit scharnier tussen vorig jaar en het nieuwe jaar is het goed om elkaar te ontmoeten. Samen stil te staan bij de tijden waarin we leven
samen te kijken naar wat was 
en naar wat komen gaat.
 

Ik wil graag beginnen met te zeggen dat we dankbaar zijn voor de politie, bijvoorbeeld toen die twee meisjes laatst werden aangevallen. Wat goed dat jullie zo snel mensen konden oppakken.

dankbaar zijn we ook voor de andere hulpdiensten, bijvoorbeeld tijdens oud en nieuw. Al dat werken als andere mensen feestvieren, het is nogal wat. Maar mede door jullie was het weer een mooi feest. Bijzonder is dat, elke keer weer. 

Beste mensen,

In 2015 werd voor iedereen duidelijk dat ze in Den Haag op een aantal dossiers het niet allemaal op een rijtje hadden. Ze waren nog in alle hevigheid met elkaar aan het debatteren, toen hier in Krimpen de decentralisaties allang van start waren

En het overnemen van die taken, dat is goed gegaan.  

In 2015 kregen ze opeens ook in Den Haag door dat de vluchtelingencrisis gevolgen heeft voor Nederland. En terwijl zij er nog steeds over bezig zijn, werden de mensen hier allang opgevangen en werden ze van ‘vluchteling’ – ‘gast’.

2015, ook het jaar van afscheid van de oude burgemeester

het jaar van de komst van de nieuwe burgemeester

 Het jaar wat komen gaat, zal niet minder uitdagend worden. 

Prive wordt het het jaar waarin wij – in  de meivakantie – als gezin hier komen wonen.
 
2016 wordt het jaar van de verzelfstandigingen, het jaar van de werkzaamheden aan de Tuyter

maar ook het jaar van de inburgering van de gasten van ver. 

Nu zijn ze nog gasten, maar in 2016 zullen de meeste te horen krijgen of ze hier mogen blijven of niet. En als ze blijven, dan zullen we er voor zorgen dat ze niet pas dán beginnen met hun leven op te bouwen. Met dezelfde hartelijkheid gaan we ze begeleiden van ‘gasten’ naar ‘Krimpenaren’. Ik zal samen met de betrokken wethouders, medewerkers hier, organisaties (bijvoorbeeld de stichting WIJ, die heb ik inmiddels gevraagd) en anderen nadenken en concrete plannen maken om deze nu-nog-‘gasten’ een zo goed mogelijke start op hun participatie-ladder te geven. 

En zo mogelijk zullen we deze activiteiten ook nuttig laten zijn voor anderen die voor de gemeente vallen onder de participatie-wet.

2016 wordt ook het jaar van beter communiceren. Het uitwisselen van persberichten en ingezonden brieven is niet hetzelfde als communiceren met elkaar. Inmiddels heb ik de lokale en regionale pers voorgesteld om elkaar vaker dan nu te treffen. Dat leidt tot beter begrip en tot verhelderende vragen over en weer. Ook in mijn overleggen met de gemeenteraad, over hoe we het hier doen met elkaar, wil ik dit onderwerp bespreken. 

 Een ander voorstel wat ik in 2016 nader zal uitwerken is het volgende: een aantal keer per jaar zullen we vóórdat we aan de slag gaan met een beleidsstuk, met een blanco vel naar u toekomen. Als u over dat thema of onderwerp iets vindt of afweet, mag u op dat moment met ons meedenken wat we niet moeten vergeten, waar we vooral ook aan moeten denken, wat er toch in ieder geval in moet. Dus niet pas als een stuk af is. Daar komen vaste momenten in het jaar voor, zodat iedereen weet waar ‘ie aan toe is. 

2016 wordt ook het jaar waarin de brug een week dicht gaat. Midden in de zomer, in de bouwvak, maar toch. Het houdt de gemoederen bezig. Het gebeurt niet vaak dat een College van burgemeester en wethouders over besluiten nóg een keer gaat nadenken; dat geeft wel aan hoe belangrijk het is. Morgenavond tijdens de informatie-avond – hier, in dit huis – zal er alle tijd en ruimte zijn om de precieze beweegredenen te vernemen die ten grondslag liggen aan het besluit. 

Beste mensen,

wat heeft Krimpen zich de afgelopen tijd van haar beste kant laten zien! Van de week kwam er nog een brief van de VNG, waarin het scholenbouw-dossier benoemd werd, met Krimpen als specifiek voorbeeld van hoe het moet.

Maar ook met het oppakken van de zorg-taken, van de participatie-wet, met het ontvangen van de vluchtelingen als gasten in ons midden is duidelijk geworden hoe goed de dingen hier aangepakt worden. Al die dingen – en meer – zullen in 2016 in een volgende fase komen.

De echte vertaling van de kracht van de gemeenschap zal komend jaar gebeuren. daar hebben we elkaar heel hard bij nodig. Dat het hier in Krimpen over het algemeen allemaal zo goed gaat, dat komt door u, door jullie. 

De gemeente, allemaal mooi en aardig en we werken graag en hard voor u, maar de mensen – u, jullie – maken dit dorp. Jullie zijn de kracht van Krimpen.

Om dat feit kracht bij te zetten, wordt er 1x per jaar iemand, of een organisatie, uitgekozen om extra in het zonnetje te worden gezet. Even de spotlight er op, zeg maar.

 Daarom is het mij een eer om – voor mij voor het eerst – de officiele Guldemond oorkonde uit te reiken. 

Voor degenen die hier voor het eerst zijn: Maurits Weggeman Guldemont was 200 jaar geleden de eerste burgemeester van Krimpen aan den IJssel en de – toen nog zelfstandige gemeente – Stormpolder. 

Van hem is onder andere bekend dat hij zich inzette voor de armen in de gemeente. Ook is bekend dat hij ondernemers en boeren hielp de draad weer op te pakken na de zoveelste overstroming of brand. 

 Naar deze weldoener is de Guldemont-oorkonde vernoemd. 

De oorkonde wordt dit jaar voor de 27e keer uitgereikt. Nog steeds zijn er veel Krimpenaren die goed werk doen. Die iets voor een ander over hebben. Die zich inzetten zonder daarbij eerst aan zichzelf te denken. Die gaan, in de voetstappen van Maurits Weggeman Guldemont. 

De oorkonde van dit jaar is voor iemand, of voor een organisatie, die ik nog moet leren kennen. Daarom vind ik het erg leuk om nu het woord te geven aan iemand die een enorm groot hart voor Krimpen heeft. 

Lennie, kom er maar in:

 

en de ontvanger is dit jaar dus: Andrew Roos ! 

Uw applaus, beste mensen!
En een gelukkig nieuw jaar!
 
 

 

Foto’s  Jeroen van Zomeren

 

IMG_0956

IMG_0958

IMG_0987

IMG_1016

 

 

- Advertisement -
spot_img

Gerelateerd

Motorrijder zwaargewond na aanrijding met parkerende auto Randweg Rotterdam

Rotterdam - Op de Randweg in Rotterdam heeft vanavond rond 21.15 uur een flink ongeval plaatsgevonden tussen een...

Derde en vierde aanhouding dodelijk incident De Klerkstraat Rotterdam

Dinsdagochtend is een derde verdachte aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van een 27-jarige Rotterdammer die...

Gemeente Krimpen aan den IJssel sluit garagebox na vondst grote hoeveelheid lachgas

De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft een garagebox aan de Populierenlaan per direct gesloten nadat er een...

Persoon aangereden op tankstation De Vink A20 Nieuwerkerk aan den IJssel

Nieuwerkerk aan den IJssel - Dinsdagochtend 16 juli rond 9.24 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op het...