dinsdag, april 13, 2021
6.7 C
Rotterdam
dinsdag 13 april 2021

Speciaal opgeleide agenten gaan met machinegeweer surveilleren op straat

Landelijk – De politie gaat voortaan bij bijzondere gelegenheden met zwaar geschut de straat op. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis gaan agenten met zware vuurwapens zoals een mitrailleur patrouilleren in winkelcentrum, stations en andere openbare plekken. Dit gebeurd na aanleiding van de aanslagen in Frankrijk.  Vandaag bewaken agenten het scheepvaartmuseum in Amsterdam waar tientallen minisiters van Justitie en Binnenlandse Zaken uit Europa bij elkaar komen.

De agenten krijgen naast hun gewonde dienstwapen (revolver) een automatisch wapen mee. Het wapen is een MP5-machinepistool. Met dit wapen kunnen zij verder schieten en er zitten meer patronen in de houder. De inmiddels 300 speciaal opgeleide agenten die nu in het bezit van zon wapen mogen op straat surveilleren. Zij zitten ook in speciale Rapid Response Teams die in actie kunnen komen bij een aanslag of andere bijzonder inzet. Om dit team te ondersteunen worden er dit jaar nog 150 extra agenten opgeleid voor het dragen van een machinegeweer.

De politie denkt dat burgers kunnen schrikken van de wapens. Het is in Nederland niet gebruikelijk dat je een zwaarbewapende agent zo op straat tegenkomt. De agenten hebben overigens een nieuw aangepast uniform. Ze hebben helmen en extra zware kogelwerende vesten. Daarnaast hebben zij op het wapen speciale richtaccessoires en lampen gekregen.

De politie denkt dat de inzet van deze agenten een defensieve werking heeft. Zo kunnen zij een defensieve rol aan nemen als er gevaar dreigt. De inzet die dan daadwerkelijk moet plaatsvinden zal dan gebeuren door de Dienst Speciale Interventies. Zij zullen uiteindelijk in geval van nood echt hard gaan optreden. Dit team is speciaal getraind om terroristen of andere zware criminelen aan te houden.

Related Articles

Samenvatting persconferentie corona 13 april 2021 : “Geen versoepelingen, wel buitenschoolse opvang weer open”

0
Op dinsdagavond 13 april 2021 hebben demissionair-minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte een...

Man die vrouw probeerde om te brengen in ziekenhuis Gouda veroordeeld tot celstraf en TBS

0
Gouda - De rechtbank in Den Haag heeft acht jaar celstraf en TBS met dwangverpleging...

Twee gewonden bij ongeval Langenhorst Rotterdam

0
Rotterdam - Op de Langenhorst in Rotterdam zijn dinsdagmorgen twee personen gewond geraakt bij een...

Laatste Nieuws

Partner Content Dagblad010

Stakingsdreiging Rotterdamse haven afgewend

Stakingsdreiging Rotterdamse haven afgewend [...]

Poster boze sheriff op winkelruiten in Hoek van Holland

Poster boze sheriff op winkelruiten in Hoek van Holland [...]

OurDomain bereikt hoogste punt

OurDomain bereikt hoogste punt [...]

1800 nieuwe fietsparkeerplaatsen in Rotterdam

1800 nieuwe fietsparkeerplaatsen in Rotterdam [...]

8 miljoen voor kankeronderzoek in Erasmus MC

8 miljoen voor kankeronderzoek in Erasmus MC [...]

Stay Connected

9,380FansLike
640VolgersVolg
7,968VolgersVolg