Brandweer Rotterdam flyert uit protest tegen bezuinigingen

Date:

Deel bericht:

Rotterdam – De brandweermannen van Kazerne Frobenstraat zijn vanmorgen op het Stadhoudersplein geweest om te flyeren uit protest tegen de bezuinigingen. Ook gaan de andere kazernes flyeren. Zo gaat de brandweer kazerne Bosland vanmiddag Flyeren nabij de markthal om aandacht van de burger te vragen. Alle kazernes binnen het beroepsgebied zullen meedoen met de actie. Zo ook in Vlaardingen en Schiedam waar eveneens beroepskazernes zitten. Aanleiding hiervoor is een uitzending van EenVandaag van afgelopen week. 

Uit deze uitzending blijkt dat er sprake is van een grote leegloop van brandweervrijwilligers. Ook geven brandweervrijwilligers aan steeds meer als een beroeps gezien te worden. Ook geven zij aan dat het steeds meer sprake is van een bureaucratie cultuur. En als zij iets willen mededelen over misstanden is er angst voor ontslag. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder honderden vrijwilligers en beroeps brandweermensen. Het is ons niet bekend hoe er gedacht wordt in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

- Advertisement -

Sluiting kazernes en inzet kleine voertuigen
Wel is het zo dat de brandweerpersoneel uit de repressieve dienst in Rotterdam-Rijnmond wil dat de bezuinigingen een halt wordt toegeroepen. Volgens hun worden extra opleidingen wegbezuinigd en worden vacatures niet meer opgevuld. En extra redvoertuigen zoals een hoogwerker of een ladderwagen zijn wegbezuinigd.

Ook geven zij aan dat het sluiten van kazernes moet stoppen. Zo waren er in Rotterdam een stad met ruim 600.000 inwoners in 1990 nog 13 kazernes en nu nog maar 6 brandweerkazernes. Hierdoor worden aanrijtijden vergroot en duurt het langer voor er extra hulp ter plaatse is.

Ook wordt er gevreesd voor een variabele voertuigbezetting. Al geruime tijd rijden er SIV (Snel interventie voertuig) rond in een aantal gemeenten. Echter kunnen zij niet naar binnen bij een woningbrand als zij als eerste ter plaatse zijn. Ze moeten dan wachten op backup van een tankautospuit. Er zouden ook proeven worden gedaan met vier mensen op een tankautospuit. Bij kleine hulpverleningen als een liftopsluiting is dat geen probleem. Maar als er sprake is van een vervolgmelding kan het zijn dat de brandweerauto er niet naartoe mag uitrukken.

PON5+YAk

Duikteams wegbezuinigd
In Rotterdam-Rijnmond en andere Veiligheidsregio’s zijn er een groot aantal duikteams opgeheven. Dit tot spijt van de brandweermensen. Hierdoor kan het best zijn dat u niet meer op tijd gered kan worden wanneer u met een voertuig in het water raakt. Een voorbeeld hiervan is dat als u te water raakt in Ouddorp u moet wachten op duikers uit Spijkenisse. Daarnaast zijn er wel oppervlaktewater reddingsteams ingesteld. Deze brandweermensen kunnen zelf het water in maar mogen niet kopje onder. Overigens een opmerkelijk detail is dat de brandweerduikers sinds 1996 juist weer zijn ingevoerd nadat zij in 1986 waren wegbezuinigd. Toen was de motivatie dat de gemeente het niet kan maken om geen brandweerduikteam te hebben ondanks dat het aantal daadwerkelijke reddingen klein is.

Korpsen in het hele land demonstreren
Veel brandweerkorpsen uit het hele land doen mee met de acties. Zo draaien de beroepskrachten in Amsterdam alleen nog zondagsediensten. Dit houdt in dat er niet wordt geoefend of andere werkzaamheden worden uitgevoerd.

Foto’s : Norbert Verhoeff

ZAMPgvyV

_2MAsRBe

Gk9KpRLd

S7geST0d

- Advertisement -
Jeffrey Jacobs
Jeffrey Jacobs
Eigenaar/Oprichter Nieuws op Beeld
spot_img

Gerelateerd

Drugslab 5e Industriestraat in Vlaardingen ontmanteld

Vlaardingen - Een groot drugslab in een bedrijfspand aan de 5e Industriestraat in Vlaardingen is woensdag door een...

Overvallers slaan op de vlucht na mislukte overval Oudendijk Rotterdam

Rotterdam Dinsdag aan het eind van de middag heeft er een overval plaatsgevonden. De overval werd gepleegd door twee...

Acht jaar celstraf voor doodrijden gezin op tweede kerstdag in Rotterdam

De rechtbank heeft acht jaar celstraf opgelegd aan Suraj A. (30) voor het doodrijden van een gezin in...

Automobilist overleden nadat vrachtwagen achterop file botst op A15 bij Gorinchem

Gorinchem - Maandag 15 april is een automobilist om het leven gekomen bij een ongeval op de A15...